Fosta şefă ANAF, suspectată că a luat primit mită: O parte din bani mergeau la Vasile Blaga

O parte din banii primiţi drept mită de fosta şefă a direcţiei IT din cadrul ANAF, Ancuţa Anda Macovei, ajungeau la Vasile Blaga, numele acestuia fiind consemnat de Macovei pe bilete de hârtie, alături de suma de 500.000 lei, după cum se arată în motivarea Curţii de Apel Ploieşti.

393 afișări
Imaginea articolului Fosta şefă ANAF, suspectată că a luat primit mită: O parte din bani mergeau la Vasile Blaga

Fosta şefă ANAF, suspectată că a luat primit mită: O parte din bani mergeau la Vasile Blaga

Magistraţii Curţii de Apel Ploieşti au decis plasarea în arest la domiciliu a şefei direcţiei IT din cadrul ANAF, Ancuţa Anda Macovei. Potrivit motivării instanţei, o parte din mita primită de Macovei, care se ridică la un milion de euro, ajungea la Vasile Blaga.

„S-a pus întrebarea unde sunt banii ce reprezintă obiectul mitei, întrebare la care s-a răspuns la fila 6 din referatul cu propunere de arestare preventivă: aşa cum rezultă din procesul verbal de redare a discuţiei purtate în mediu ambiental întocmit în data de 26.09.2017 şi din cel de fixare a unor imagini corespunzătoare convorbirilor consemnate în cuprinsul acesteia, deşi inculpata era prevăzătoare şi evita să se exprime verbal cu privire la elemente care ar putea-o incrimina, suspicionând că este înregistrată fără să îşi imagineze că este chiar filmată, consemnează pe bilete de hârtie numele Blaga şi suma de 500.000, întrebându-l pe martor: păi nu ai fost atent?, în momentul în care acesta se arată nedumerit cu privire la destinaţia finală a banilor”, scrie în motivarea Curţii de Apel Ploieşti.

Potrivit unor surse judiciare numele „Blaga”, care apare pe bileţel este al lui Vasile Blaga însă acesta nu are nicio calitate în dosar.

Tribunalul Prahova a decis, în 6 octombrie, arestarea pentru 30 de zile a directorul Direcţiei Tehnologia Informaţiei, din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Anda Ancuţa Macovei, procurorii DNA având suspiciuni că ea ar fi primit mită un milion de euro. Ulterior, aceasta a contestat arestul preventiv şi a fost plasată în arest la domiciliu.

Potrivit procurorilor, în anul 2010, în calitate de director al Direcţiei Tehnologia Informaţiei, Comunicaţii şi Statistică Vamală din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor, Ancuţa Anda Macovei a cerut, pentru sine şi pentru o altă persoană din conducerea instituţiei, de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, un procentaj de 25% din valoarea unor contracte de mentenanţă pentru aplicaţiile componente ale Sistemului Informatic Integrat Vamal al Autorităţii Naţionale a Vămilor pentru ca, în schimb, să organizeze procedura de licitaţie astfel încât să fie câştigată de o asociere din care făceau parte şi cele două firme, să asigure buna derulare a contractelor şi efectuarea plăţilor aferente.

„Din suma cerută, inculpata Macovei Ancuţa Anda a primit, în perioada 2010 - 2014, pentru sine şi pentru cealaltă persoană, suma totală de aproximativ un milion euro, contravaloarea unei deplasări în SUA şi bunuri materiale de valoare”, conform DNA.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici