Foştii manageri ai UCM Reşiţa, reţinuţi în dosarul privind neachitarea restanţelor companiei

Adrian Preda şi Adrian Chebuţiu, foşti manageri ai Uzinelor Constructoare de Maşini Reşiţa, au fost reţinuţi, miercuri, în dosarul în care sunt cercetaţi pentru neachitarea restanţelor UCM către bugetul statului, prejudiciul fiind estimat la peste 70 de milioane de lei, conform unor surse judiciare.

240 afișări
Imaginea articolului Foştii manageri ai UCM Reşiţa, reţinuţi în dosarul privind neachitarea restanţelor companiei

Foştii manageri ai UCM Reşiţa, reţinuţi în dosarul privind neachitarea restanţelor companiei (Imagine: Shutterstock)

Potrivit unor surse judiciare, fostul director al UCM Reşiţa Adrian Chebuţiu şi adjunctul acestuia Adrian Preda au fost audiaţi, miercuri, la DIICOT Caraş-Severin, într-un dosar care vizează devalizarea uzinelor, în acelaşi caz fiind audiată şi soţia lui Chebuţiu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În urma audierilor, Adrian Preda şi Adrian Chebuţiu au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar joi vor fi prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Soţia lui Adrian Chebuţiu, Lăcrămioara Chebuţiu, nu a fost reţinută în urma audierilor.

Cei doi foşti manageri ai UCM Reşiţa sunt cercetaţi pentru că ar fi prejudiciat statul român cu peste 70 de milioane de lei, după ce nu ar fi achitat restanţele companiei care fuseseră eşalonate de către stat. Totodată, ei ar fi vândut unor rude, sub preţul pieţei, mai multe case de vacanţă, care au fost în proprietatea UCM, conform surselor citate.

De asemenea, sursele citate mai spun că Adrian Chebuţiu ar fi înfiinţat o societate de prestări servicii care făcea parte din UCM Reşiţa şi cu ajutorul căreia acesta ar fi încasat suma de 50.000 de lei.

În luna decembrie 2013, Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda au fost arestaţi preventiv în acest dosar, fiind acuzaţi de evaziune fiscală, în formă continuată (16 acte materiale), deturnare de fonduri, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă continuată, spălare de bani şi asocierea în vederea săvârşirii unei infracţiuni.

Chebuţiu şi Preda au contestat la acea vreme decizia de arestare preventivă dispusă de Tribunalul Timiş, iar Curtea de Apel Timişoara a decis ca aceştia să fie cercetaţi în libertate.

Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda au fost condamnaţi la închisoare cu executare într-un alt dosar, de returnare de TVA, alături de un om de afaceri libanez.

Potrivit DNA, în august 2010, UCM Reşiţa a emis o factură prin care ar fi vândut către SC Libarom Agri SRL patru motoare contra sumei totale de 250 de milioane de euro, plus TVA.

Potrivit anchetatorilor, factura a fost emisă pe baza unui contract conţinând obligaţii fictive, iar motoarele erau într-o avansată stare de degradare - nu erau funcţionale şi erau alcătuite din piese uzate. Procurorii anticorupţie spuneau că valoarea reală a mărfii era de 50 de ori mai mică decât cea din factură. Omul de afaceri libanez a cerut restituirea de la bugetul de stat a peste 60 de milioane de euro ca urmare a acestei afaceri.

Chebuţiu şi Preda au fost condamnaţi în prima instanţă la câte cinci ani de închisoare cu executare, iar omul de afaceri Said Baaklini la şapte ani de închisoare, decizia nefiind definitivă.

UCM a intrat în insolvenţă în decembrie 2011, iar acţiunile au fost suspendate atunci de la tranzacţionarea pe Bursă. În luna iulie 2013, Guvernul a discutat două variante pentru UCM Reşiţa, respectiv preluarea de către AAAS a datoriilor UCM Reşiţa faţă de ANAF şi cedarea unei părţi din activele societăţii, prin procedura dării în plată, sau vânzarea în bloc a activelor operaţionale ale acesteia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici