Fostul deputat Mihail Boldea şi un procuror, deferiţi justiţiei pentru şantaj şi corupţie

Fostul deputat Mihail Boldea şi şeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, în prezent suspendat din funcţie, au fost deferiţi justiţiei pentru şantaj, mită şi spălare de bani, într-un dosar instrumentat de Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Galaţi.

552 afișări
Imaginea articolului Fostul deputat Mihail Boldea şi un procuror, deferiţi justiţiei pentru şantaj şi corupţie

Fostul deputat Mihail Boldea şi un procuror, deferiţi justiţiei pentru şantaj şi corupţie (Imagine: Victor Ciupuliga/NMediafax Foto)

Procurorii anticorupţie de la Galaţi l-au trimis în judecată, luni, pe Mihail Boldea, deputat în Parlamentul României la data comiterii unor fapte şi avocat în Baroul Galaţi, arestat în altă cauză, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de şantaj (14 fapte), spălare a banilor, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie, participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, ambele în formă continuată (câte 6 acte materiale), sustragere sau distrugere de înscrisuri şi fals în declaraţii în formă continuată, se precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Prejudiciul cauzat bugetului de stat în acest caz este de 21.786.710 euro, echivalentul a 76.608.608 lei, susţin anchetatorii.

Alături de Boldea, vor fi judecaţi Costache Roşca, fost Caloenescu Roşca, prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi la data faptelor, în prezent procuror suspendat, acuzat de luare de mită, şantaj (14 fapte), asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie şi complicitate la infracţiunea de spălarea banilor, Valentina Cojocaru, administrator al societăţii Fitoplant 2007 Bucureşti, acuzată dare de mită, spălarea banilor, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie, fals intelectual la legea contabilităţii, Matei Oprea, administrator al aceleaşi societăţi, acuzat de de dare de mită, spălarea banilor şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie, Mircea Marosy, administrator al societăţilor Delconi Galaţi şi Derek 1 Galaţi, acuzat de dare de mită, şantaj (14 fapte), spălarea banilor şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie, şi Ionel Mihăilă, persoană fizică autorizată la Cabinetul individual de contabilitate "Mihăilă Ionel" Galaţi, acuzat de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie şi fals intelectual la legea contabilităţii.

În rechizitoriul transmis instanţei de judecată anchetatorii arată că, în perioada mai 2000 - mai 2007, inculpaţii Oprea, de profesie pilot aeronave, şi Cojocaru, în calitate de asociaţi şi administratori ai Fitoplant Galaţi, şi ulterior ai Fitocom Serv Galaţi, s-au asociat în scopul săvârşirii de infracţiuni, având ca rezultat obţinerea în mod fraudulos a suprafeţei de 39,61 ha, situată în extravilanul comunei Vânători, jud. Galaţi, aparţinând societăţii Aviaţia Utilitară Tuzla în vederea valorificării acestui teren (numit terenul AVIASAN).

În realizarea scopului infracţional, arată procurorii, cei doi i-au cooptat şi pe Mircea Marosy şi Mihail Boldea, acesta din urmă fiind avocat în cadrul Baroului de Avocaţi Galaţi şi deputat în Parlamentul României.

La "gruparea" constituită din Marosy, Boldea, Cojocaru şi Oprea a aderat şi Roşca Costache, care, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, în perioada anilor 2007 - 2008, i-a sprijinit pe inculpaţii menţionaţi, înlesnindu-le dobândirea, valorificarea prin dezmembrare a terenului şi obţinerea unor foloase necuvenite, potrivit DNA.

În schimb, magistratul a primit două milioane de euro proveniţi din valorificarea unor suprafeţe de teren de la  Marosy, Cojocaru şi Oprea. Din documente reiese că terenul în suprafaţă de 39,61 ha, teren agricol, situat în extravilanul comuna Vânători, judeţul Galaţi (fost AVIASAN şi fostă Aerobaza Galaţi) se afla în proprietatea statului şi că, de-a lungul timpului,  acest teren a fost dat în folosinţă, la Cooperativa Agricolă de Producţie Vânători, dar niciodată nu a ieşit din proprietatea statului, susţin anchetatorii.

În 24 august 2000 Aviaţia Utilitară Tuzla - societate care cuprindea Aerobaza Tuzla, constituită din terenuri şi clădiri - a vândut societăţii Fitoplant Galaţi activul societăţii, respectiv hangar reparaţii, depozit carburanţi, staţie meteo, rezervor benzină, două bazine benzină, rezervor motorină, rampă auto şi anexe.

Terenul aferent, în suprafaţă totală de 39, 61 hectare, se transmitea doar în folosinţă. Încheierea unui act de vânzare cumpărare în formă autentică era condiţionată de obţinerea, de la Fondul Proprietăţii de Stat, a dreptului de proprietate, lucru care însă nu s-a întâmplat asupra terenului, potrivit DNA.

Motivul pentru care cumpărătorul nu a obţinut drept de proprietate a fost lipsa unui certificat de atestare a dreptului de proprietate de la Ministerul Transporturilor. Acest minister a refuzat eliberarea certificatului pe motiv că Fitoplant nu era societate cu capital de stat şi nu îndeplinea condiţiile legale pentru a deveni cumpărător al terenului. Mai mult decât atât, potrivit  legii de la acea dată, terenul de 39, 61 hectare trebuia să treacă  în proprietatea Consiliului local Vânători.

Între timp, notează procurorii, Fitoplant a cerut dizolvarea şi radierea societăţii Aviaţia Utilitară Tuzla, astfel că nu a mai fost posibilă predarea terenului către Consiliul local.

Pentru a intra în posesia terenului, în martie 2007, Mihail Boldea a întocmit în fals un antecontract de vânzare-cumpărare datat august 2004, prin care se atesta că societatea Aviaţia Utilitară Tuzla (societate care fusese radiată încă din anul 2005 la cererea Valentinei Cojocaru), reprezentată de o anumită  persoană care nu avea cunoştinţă de tranzacţie şi care nu avea nicio calitate în societatea menţionată, se obliga să vândă către Fitocom Serv Galaţi, la un preţ de 300.000.000 lei vechi, terenul în suprafaţă de 39, 61 ha, din comuna Vânători, teren cu destinaţie specială, deci de interes public.

Actul fals a fost întocmit în condiţiile în care Boldea s-a folosit de actele de identitate ale acelei persoane. Acesta a mai contrafăcut şi mai multe înscrisuri, între care un certificat de atestare a dreptului de proprietate din care rezulta că Aviaţia Utilitară Tuzla este proprietara terenului, precum şi mai multe acte formulate de această societate, în calitate de pârât.

Pe baza acelor acte, s-a formulat o acţiune civilă la  Judecătoria Galaţi prin  care se urmărea ca instanţa să constate perfectată cumpărarea terenului de către Fitocom Serv Galaţi, lucru care s-a întâmplat în baza sentinţei civile nr.2887/02.04.2007, rămasă definitivă prin neapelare.

La 14 mai 2007, Boldea ar fi sustras certificatul fals de atestare a dreptului de proprietate din dosarul civil aflat la arhiva Judecătoriei Galaţi, pe care îl contrafăcuse tot el. Ca urmare a pronunţării sentinţei mai sus menţionată, atât primarul comunei Vânători, cât şi cei 13 consilieri locali din cadrul Consiliului Local Vânători, judeţul Galaţi, au promovat acţiuni civile în instanţă şi plângeri penale, motivat de faptul că terenul a fost obţinut în mod fraudulos de reprezentanţii Fitocom Serv Galaţi şi de Mihail Boldea, mai arată DNA.

În perioada 2007 - 2008, pentru a-i determina pe primarul comunei Vânători şi pe cei 13 consilieri locali din  Consiliul Local Vânători să renunţe la acţiunile civile şi plângerile penale formulate şi pentru a elibera adeverinţe din care să rezulte înregistrarea suprafeţei în registrul agricol al Primăriei comunei Vânători, Boldea în înţelegere cu Marosy şi  Cojocaru au formulat  plângeri nereale faţă de ei.

Acele plângeri au făcut obiectul a trei dosare penale ale Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi. În calitatea sa de prim procuror, Roşca a determinat instrumentarea cu prioritate a dosarelor penale, în sensul că, fie a efectuat el personal cercetări, fie a dispus ca acest lucru să fie efectuat de procurorii din subordine sau de organele de poliţie, astfel încât a fost începută urmărirea penală, în mod nelegal şi abuziv împotriva primarului comunei Vânători.

În felul acesta, persoanele vizate au renunţat la acţiunile civile şi penale, în urma ameninţărilor repetate şi pe fondul temerii create că vor fi pedepsite, arestate ori li se vor sechestra bunurile, dacă nu vor acţiona în sensul dorit de inculpaţi, susţin procurorii.

În schimbul demersurilor sale făcute în calitate de prim procuror, inculpatul Roşca Caloenescu Costache a obţinut pentru sine contravaloarea a 2 hectare de teren şi anume 2 milioane euro, sumă primită de la Marosy, Cojocaru şi Oprea.

Ulterior, Boldea împreună cu Marosy, Cojocaru şi Oprea, au procedat la dezmembrarea suprafeţei de 39, 61 ha, teren cu destinaţie specială, proprietate a statului, situată în extravilanul comunei Vânători, în sensul că au încheiat o serie de contracte simulate în care părţi figurau persoane apropiate sau alte persoane interpuse.

Prin efectuarea unui număr de tranzacţii imobiliare, ei au ascuns provenienţa ilicită a terenurilor şi au încercat să creeze aparenţa de legalitate. Ca urmare a obţinerii în mod fraudulos, a terenului, Marosy, Cojocaru şi Oprea au obţinut, în mod necuvenit, foloase sub forma unor suprafeţe de teren şi contravaloarea unor astfel de terenuri valorificate, iar Boldea a obţinut în mod necuvenit foloase, respectiv suma de 590.000 de euro, mai precizează DNA.

În calitate de deputat în Parlamentul României, în declaraţiile de avere din 12 decembrie 2008, 9 martie 2010, 15 iunie 2010, 25 octombrie 2010, 23 mai 2011, 25 iulie 2012, Boldea a făcut menţiuni nereale, în sensul că a împrumutat trei persoane cu suma de 350.000 de euro, potrivit procurorilor.

În realitate, această sumă reprezenta o restituire din totalul sumei de 590.000 de euro primită de Boldea cu ocazia intermedierii vânzării cumpărării terenului pe care l-a obţinut ca răsplată pentru infracţiunile comise. De asemenea, a omis să evidenţieze realitatea tranzacţiilor încheiate în perioada 2007-2012, pentru a ascunde implicarea sa în obţinerea în mod fraudulos a suprafeţei de 39, 61 ha, teren cu destinaţie specială, proprietate a statului.

Pentru a crea o aparenţă de legalitate, inculpaţii s-au înţeles să efectueze fictiv plata/încasarea sumei de 300.000.000 de lei vechi menţionată ca preţ în antecontractul de vânzare-cumpărare, sens în care au fost emise fictiv mai multe dispoziţii de plată, mai susţin anchetatorii.

În acelaşi sens, în martie 2007, inculpatul Mihăilă Ionel, în calitate de director economic al Fitocom Serv Galaţi, a aderat la asociaţia criminală constituită de Cojocaru, Oprea, Marosy şi Boldea  şi pentru a-i ajuta pe aceştia, a contrafăcut balanţa de verificare anexă la bilanţul pe anul 2004, a pus viza de control financiar preventiv pe dispoziţiile de plată emise în mod fictiv şi le-a înregistrat fictiv în registrul jurnal, registrul de casă şi balanţa de verificare, potrivit DNA.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este în sumă de 21.786.710 euro, echivalentul a 76.608.608 lei, reprezentând valoarea terenului înstrăinat în mod fraudulos. Suma respectivă reprezintă  avantaj patrimonial obţinut de Fitocom Serv Galaţi, ca urmare a dobândirii  dreptului de proprietate asupra suprafeţei de 39, 61 ha teren.

În vederea reparării pagubei produsă prin infracţiuni, în cauză au fost instituite măsuri asigurătorii asupra bunurilor imobile şi mobile aparţinând inculpaţilor, în vederea reparării pagubei produsă prin infracţiuni.

De asemenea, prin rechizitoriu, procurorii au propus confiscarea extinsă a bunurilor şi sumelor de bani până la concurenţa de 84.000 de euro şi 494.074 de lei, care reprezintă diferenţele dintre veniturile licite şi valoarea bunurilor dobândite de către Boldea.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Curtea de Apel Galaţi.

Într-un alt dosar, Mihail Boldea a fost trimis în judecată, în stare de arest, la sfârşitul lunii iunie 2012, de către procurorii DIICOT - Serviciu Teritorial Galaţi, pentru fraude imobiliare în valoare de aproximativ un milion de euro. Alături de Boldea, în dosar sunt judecate 18 persoane, acuzate de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

Boldea a fost arestat preventiv în lipsă în 22 martie 2012 şi încarcerat în 27 martie 2012, iar ulterior instanţele i-au prelungit succesiv măsura.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici