Fostul deputat PSD Mugurel Surupăceanu, acuzat de corupţie, condamnat la 6 ani de închisoare cu executare

Fostul deputat PSD Mugurel Surupăceanu a fost condamnat, marţi, la şapte ani de închisoare cu executare, într-un dosar de corupţie aflat pe rolul Tribunalului Gorj, dosar în care au mai primit pedepse similare şi foşti şefi de la fostul complex energetic Turceni.

1131 afișări
Imaginea articolului Fostul deputat PSD Mugurel Surupăceanu, acuzat de corupţie, condamnat la 6 ani de închisoare cu executare

Fostul deputat PSD Mugurel Surupăceanu, acuzat de corupţie, condamnat la 6 ani de închisoare cu executare (Imagine: Claudiu Irimie/ Mediafax Foto)

Conform deciziei instanţei, Surupăceanu a primit pedepse diferite pentru acuzaţiile care i-au fost aduse de Direcţia Naţională Anticorupţie, toate fiind contopite în cea mai grea dintre ele, respectiv şapte ani de închisoare cu executare.

Fostului deputat i se interzic, de asemenea, o serie de drepturi civile, inclusiv de a alege şi a fi ales, pentru o perioadă de doi ani după executarea pedepsei, sentinţa nefiind definitivă.

El a fost condamnat după ce în anul 2007, prin intermediari, a impus cumpărarea de către fostul complex energetic Turceni a unui utilaj multifuncţional, de tip tractor forestier, importat din Ucraina, la preţul de 50.000 de dolari şi vândut cu peste 832.000 de lei, procedurile de achiziţie fiind ilegale, conform rechizitoriului întocmit de DNA.

Tribunalul Gorj a decis, în aceste condiţii, ca fostul director general de la fostul complex energetic Turceni Dumitru Cristea să fie condamnat la şase ani de închisoare cu executare, fiindu-i interzise o serie de drepturi civile pentru o perioadă de doi ani după executarea pedepsei.

La rândul său, Sorin Buşan Cocora, care, potrivit DNA, a fost impus de Surupăceanu ca administrator la o firmă din Mediaş ce a importat utilajul respectiv şi l-a vândut apoi către CE Turceni, a fost condamnat de Tribunalul Gorj tot la şase ani de închisoare cu executare.

Alţi doi foşti directori de la fostul complex energetic, respectiv Ioan Viorel Vasile, de la Direcţia Comercială, şi Silvică Boiangiu, de la Direcţia Investiţii, au fost condamnaţi şi ei la câte patru ani de închisoare, executarea pedepsei fiind suspendată pe o perioadă de încercare de şase ani. De asemenea, şi acestora le-au fost interzise o serie de drepturi pentru o perioadă de doi ani după executarea pedepsei principale.

Instanţa a mai dispus ca toţi inculpaţii să plătească suma de 836.570 lei către actualul Complex Energetic Oltenia, care înglobează şi fostul complex energetic Turceni.

De asemenea, instanţa a menţinut sechestrul asigurător pe o vilă a fostului director general Dumitru Cristea, suprafaţa imobilului fiind de 540 de metri pătraţi, cu o valoare de impozitare de 774.702 lei. În plus, instanţa a dispus impunerea unei popriri pe un cont de 61.867 de lei pe care Dumitru Cristea îl are la sucursala din Târgu Jiu a unei bănci.

Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel Craiova.

Dumitru Cristea a fost reţinut şi arestat preventiv în noiembrie 2008 pentru trei zile, ulterior el fiind cercetat în libertate alături de ceilalţi inculpaţi în acest dosar.

Direcţia Naţională Anticorupţie a stabilit că Mugurel Surupăceanu, aflându-se în relaţii bune cu fostul director general al fostului complex energetic Turceni, a stabilit cu acesta modalitatea de achiziţionare la un preţ de patru ori mai mare decât cel de cumpărare din Ucraina a tractorului forestier, furnizorul fiind o firmă din Mediaş care nu avea nici experienţa necesară, nici numărul de angajaţi, dar care îl avea ca administrator pe Sorin Buşan Cocora, impus ca administrator de fostul deputat PSD de Gorj.

"Ca urmare a înţelegerii, inculpatul Cristea Dumitru, în calitate de director general al SC Complexul Energetic Turceni S.A., a dat dispoziţii personalului aflat în subordine, Direcţiei Investiţii şi Achiziţii Terenuri şi Direcţiei Comerciale, a transmis datele necesare (caracteristici tehnice, denumirea firmelor care să fie invitate) în vederea întocmirii documentaţiei de achiziţie astfel încât să se realizeze achiziţia utilajului de la S.C. Voron Trans S.R.L.. Totodată, inculpatul a semnat/aprobat documentele întocmite, respectiv adresele privind necesitatea şi urgenţa achiziţiei unui utilaj terasier multifuncţional, adrese ale Direcţiei Investiţii şi Achiziţii Terenuri şi anexele acestora privind modificarea programului anual de achiziţii produse prin introducerea achiziţiei utilajului terasier şi majorarea valorii estimate. De asemenea, inculpatul a semnat si aprobat documentele în baza cărora, în mod nelegal, s-a stabilit procedura de achiziţie prin negociere fără publicare prealabilă a unui anunţ de participare, s-a hotărât acceptarea ofertei S.C. Voron Trans S.R.L., fără a fi respectate dispoziţiile legale privind achiziţiile publice", se arată în rechizitoriul DNA.

În acelaşi document se menţionează că utilajul era învechit şi avea defecţiuni, recepţia lui şi plata achiziţiei făcându-se cu implicarea celorlalţi doi directori de la fostul complex energetic Turceni.

O parte din banii proveniţi din tranzacţia respectivă au ajuns la o firmă din Târgu Jiu, controlată tot de fostul deputat PSD, procurorii DNA menţionând că totul a fost "mascat" de o tranzacţie a unui circular folosit în prelucrarea lemnului.

"Pentru a se da aparenţă de legalitate transferului acestei sume din contul S.C. Voron Trans S.R.L. în contul S.C. Tutto Mobili S.R.L., s-a încheiat un contract de vânzare-cumpărare prin care S.C. Voron Trans S.R.L. a cumpărat de la S.C. Tutto Mobili S.R.L. un circular pentru formatizat (utilaj folosit în prelucrarea lemnului) în valoare de 586.570,04 lei. În realitate, S.C. Voron Trans S.R.L. nu avea nevoie de un astfel de circular, motiv pentru care nici nu a fost folosit vreodată", se mai menţionează în rechizitoriul DNA.

Foştii şefi de la fostul complex energetic Turceni au fost judecaţi pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în timp ce Surupăceanu şi Buşan au fost acuzaţi de spălare a banilor şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial.

Mugurel Surupăceanu a fost deputat de Gorj în perioada 2008-2012, iar anterior, în 2004, a fost prefect de Gorj în Guvernul condus de Adrian Năstase. În toamna anului 2012, Surupăceanu a demisionat din Parlament, în acel moment procesul fiind pe rol la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dosarul fiind înaintat acestei instanţe de către DNA pentru că Surupăceanu era parlamentar în momentul finalizării rechizitoriului.

Odată cu demisia din Parlament, fostul deputat a anunţat şi faptul că nu mai candidează pentru un nou mandat, el demisionând şi din PSD Gorj, în condiţiile în care era vicepreşedinte al organizaţiei judeţene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici