Fostul şef al CFR, audiat trei ore la DNA, după ce l-a acuzat pe Răzvan Cuc că l-a dat afară pentru că nu a vrut să semneze un contract: Am dat lămuriri privind rapiditatea cu care am fost schimbat / Ministrul Transporturilor va fi audiat la finele săptămânii

Fostul director general al CFR, Constantin Axinia, a declarat, marţi, după mai bine de trei ore de audieri la DNA, că a fost chemat pentru a lămuri rapiditatea cu care a fost schimbat din funcţie şi motivele demiterii. Totodată, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, va fi audiat la finele săptămânii la sediul DNA în legătură cu scandalul de la TAROM şi CFR S.A., au declarat surse judiciare.

2224 afișări
Imaginea articolului Fostul şef al CFR, audiat trei ore la DNA, după ce l-a acuzat pe Răzvan Cuc că l-a dat afară pentru că nu a vrut să semneze un contract: Am dat lămuriri privind rapiditatea cu care am fost schimbat / Ministrul Transporturilor va fi audiat la finele săptămânii

Fostul şef al CFR, audiat trei ore la DNA, după ce l-a acuzat pe Răzvan Cuc că l-a dat afară pentru că nu a vrut să semneze un contract: Am dat lămuriri privind rapiditatea cu care am fost schimbat / Ministrul Transporturilor va fi audiat la DNA la finele săptămânii

Surse judiciare au declarat că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au citat pe ministrul Transporturilor să se prezinte pentru audieri la finele săptămânii, Răzvan Cuc urmând să dea explicaţii cu referire la scandalul de la TAROM şi CFR.

Luni, la sediul DNA a fost audiată Mădălina Mezei, fost director TAROM, iar marţi a fost chemat pentru explicaţii fostul director general al CFR, Constantin Axinia.

Ambii l-au acuzat pe ministrul Transporturilor că i-a demis din funcţii nejustificat, respectiv Mezei că a fost dată afară de la conducerea TAROM după ce Răzvan Cuc i-ar fi cerut să ţină avioanele la sol în ziua moţiunii, iar Axinia a acuzat că a fost concediat după ce a refuzat să semneze un contract indicat de ministru.

De altfel, pe 1 aprilie 2019, ministrul Transporturilor a fost audiat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie în calitate de martor. Atunci, Răzvan Cuc a declarat că este vorba de un dosar deschis anul acesta pentru perioada în care a fost secretar de stat la Transporturi, dar a refuzat să dea mai multe detalii. "E vorba de un dosar deschis în cursul acestui an pentru perioada în care eram secretar de stat la Transporturi. Mai multe detalii nu vă pot oferi fiindcă este o anchetă în curs. Nu e vorba de niciun dosar de corupţie, e vorba de nişte denunţuri care au fost făcute de anumite persoane, am intrat în calitate de martor, am ieşit în calitate de martor", a declarat la vremea respectivă Răzvan Cuc.

 

Răzvan Cuc a fost secretar de stat la Transporturi, numit în octombrie 2015, până în luna mai 2016.

Fostul şef al CFR: Am dat lămuriri privind rapiditatea cu care am fost schimbat

Fostul director general al CFR, Constantin Axinia, a declarat, marţi, că a fost chemat la DNA pentru a lămuri de ce a fost atât de repede schimbat din funcţie şi să spună care au fost motivele demiterii sale din fruntea CFR.

„Vreau să vă spun atât, am fost chemat aici ca să se lămurească rapiditatea cu care am fost schimbat din funcţie, în condiţiile în care trebuia să fiu schimbat altfel, şi motivele”, a spus Axinia.

Întrebat dacă are ceva să îşi reproşeze, Axinia a răspuns negativ.

„Nu. Domnul ministru a făcut o declaraţie duminică de genul că este nemulţumit că n-am făcut restructurare la calea ferată. Eu n-am primit niciodată acest mandat de restructurare la calea ferată”, a răspuns fostul director general al CFR.

Audierea fostului şef CFR a durat mai bine de trei ore şi a venit la doar o zi după ce şi fostul director al TAROM a venit la DNA, în cazul în care l-a acuzat pe Răzvan Cuc că i-a cerut să ţină avioanele la sol în ziua moţiunii de cenzură.

Ştirea iniţială

Fostul director general al CFR, Constantin Axinia, a ajuns, marţi dimineaţa, la DNA, la câteva zile după ce a fost demis din funcţie şi a acuzat că motivul demiterii sale este refuzul de a semna un contract de investiţii. Axinia nu a făcut declaraţii.

Constantin Axinia, fost director general al CFR, a ajuns la sediul central al DNA şi nu a făcut declaraţii în faţa jurnaliştilor.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că Axinia are calitatea de martor în dosarul în care a fost citat.

Consiliul de Administraţie al CFR SA l-a demis din funcţia de director general pe Constantin Axinia săptămâna trecută, iar acesta a declarat pentru MEDIAFAX că motivul demiterii sale este refuzul de a semna un contract de investiţii în valoare de sute de milioane de euro.

„Domnul ministru mi-a spus să fac ceva şi nu am făcut: de semnat un contract fără să aştept o hotărâre a instanţei definitivă, ca să pot semna un contract. Pe legislaţie puteam să semnez contractul, dar intram sub incidenţa unei alte legi care spunea că dacă instanţa superioară anulează hotărârea de tribunal voi fi pasibil de o amendă cuprinsă între 1-3% din valoarea contractului", a spus Axinia, care a adăugat că valoarea contractului este „de câteva sute de milioane de euro".

Constantin Axinia a adăugat că şi departamentul juridic al companiei i-a recomandat, de asemenea, să nu semneze contractul în lipsa instanţei de judecată.

„I-am zis ministrului: semnez numai în momentul în care există o sentinţă definitivă. Mai mult de atât, direcţia juridică din cadrul companiei mi-a înaintat o notă în care îmi recomandă să nu semnez acest contract până nu va soluţiona instanţa de judecată acest lucru", a spus fostul director interimar al CFR Infrastructură.
Audierea fostului director general al CFR vine la doar o zi după ce şi fostul director al TAROM a venit la DNA, în cazul în care l-a acuzat pe Răzvan Cuc că i-a cerut să ţină avioanele la sol în ziua moţiunii de cenzură.

Taguri:
cfr,
dna,
axinia

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici