Fostul manager al Maternităţii Giuleşti şi asistenta responsabilă de nou-născuţi, deferiţi justiţiei

Parchetul instanţei supreme l-au trimis în judecată pe fostul manager al Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu", Bogdan Marinescu, alături de asistenta Florentina Cârstea şi de alte trei persoane, în cazul privind incendiul în care au murit, în vară, şase bebeluşi.

167 afişări
Imaginea articolului Fostul manager al Maternităţii Giuleşti şi asistenta responsabilă de nou-născuţi, deferiţi justiţiei

Fostul manager al Maternităţii Giuleşti, Bogdan Marinescu (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Procurorii ai Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, luni, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată a inculpaţilor: Cârstea Florentina Daniela şi Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu", pentru ucidere din culpă (cu consecinţa decesului a şase nou-născuţi) şi vătămare corporală gravă din culpă (cinci infracţiuni); Marinescu Bogdan, Dima Vasile, Toma Adrian Ioan şi Oprea Gigel, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, informează Biroul de presă al instituţiei.

În 16 august 2010, în jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi, din cadrul Secţiei de Neonatologie a Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu", a izbucnit un incendiu în urma căruia şase nou-născuţi aflaţi în salon, au decedat, iar alţi cinci au suferit vătămări corporale grave. De asemenea, s-a produs o pagubă materială de 1.500.602 de lei, prin distrugerea aparaturii medicale şi a celorlalte obiecte din salon.
Prin natura sa, circumstanţele şi consecinţele produse, evenimentul prezintă unicitate în plan naţional, având un impact social deosebit.

Din probatoriul administrat pe parcursul urmăririi penale a rezultat că în data de 16.08.2010, potrivit planificării era de serviciu la salonul de Terapie - Intensivă nou-născuţi ai Secţiei Neonatologie, pe o tură de 12 ore, care a început la ora 7.00 şi se finaliza la orele 19.00, inculpata Cârstea Florentina Daneiela - asistentă medicală. Aceasta nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu stabilite în fişa postului, în sensul că nu a supravegheat în permanenţă nou-născuţii aflaţi în salonul de Terapie Intensivă. Astfel, la ora 18.24 a părăsit în mod nejusitificat salonul, lipsind aproximativ 12 minute, ceea ce a făcut imposibilă sesizarea momentului izbucnirii incendiului şi luarea măsurilor de evacuare a nou-născuţilor, cu consecinţe extrem de grave, respectiv decesul a şase nou-născuţi şi vătămarea gravă a altor cinci.

Inculpatul Marinescu Bogdan, în calitate de manager al spitalului, nu a efectuat demersuri pentru înfiinţarea în cadrul unităţii spitaliceşti a Serviciului Intern de Prevenire şi Protecţie astfel cum prevăd dispoziţiile Legii 319/2006. Acest serviciu ar fi trebuit să aibă în competenţă inclusiv analizarea alegerii, cumpărării, întreţinerii şi utilizării echipamentelor de muncă, a echipamentelor de protecţie colectivă şi individuală şi care ar fi putut identifica pericolele şi riscurile de natură electrică, aspect care a avut un rol favorizant în producerea incendiului.

Inculpatul Dima Vasile, în calitate de şef al serviciului tehnic în cadrul spitalului şi responsabil cu protecţia şi prevenirea incendiilor în cadrul aceleiaşi unităţii, nu şi-a respectat obligaţiile referitoare la revizia şi întreţinerea instalaţiei electrice şi nu a luat măsuri de organizare a activităţii de prevenire şi stingere a incendiilor, factori care au contribuit la producerea, amplificarea şi neluarea măsurilor imediate de stingere a incendiului.

Inculpatul Toma Adrian Ioan, în calitate de şef al Secţiei de Neonatologie din cadrul spitalului, a gestionat în mod defectuos resursele umane existente şi nu a luat măsurile manageriale necesare pentru asigurarea în permanenţă, pe orice tură, la Salonul de Terapie Intensivă nou - născuţi, a numărului de asistente medicale prevăzut de dispoziţiile legale în vigoare la data de 16 august 2010.

Inculpatul Oprea Gigel, electrician în cadrul spitalului, şi-a îndeplinit în mod superficial obligaţia prevăzută în fişa postului, de întreţinere în stare de funcţionare a instalaţiilor electrice, cu prilejul verificării efectuate în data de 13.08.2010, neconstatând detensionarea elementelor elastice ale prizei, de la care s-a declanşat incendiul, respectiv pierdea caracteristicii de strângere/apăsare a lamelelor de contact bipolar.

Consecinţa încălcării îndatoririlor profesionale a fiecăruia dintre inculpaţi a fost una extrem de gravă, având în vedere faptul că incendiul s-a soldat cu decesul a şase nou-născuţi şi vătămarea gravă a altor cinci, la care s-a adăugat afectarea bunului mers al activităţii unităţii spitaliceşti şi producerea de pagube materiale.

Toate aspectele enumerate anterior şi care atrag răspunderea inculpaţilor Cârstea Florentina Daniela, Marinescu Bogdan, Dima Vasile, Toma Adrian Ioan şi Oprea Gigel, atrag în mod corelativ răspunderea penală a Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu".

Concluziile expertizei tehnice realizate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă - Insemex- Petroşani, au fost în sensul că incendiul izbucnit în salonul de Terapie - Intensivă pentru nou-născuţi s-a datorat supraîncălzirii elementelor de contact ale ştecherului montat pe cablul de alimentare cu energie electrică al aparatului de aer condiţionat. Cauza a fost una de natură electrică, fiind determinată de un proces fizico-chimic incendiv şi nu exploziv.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Judecătoriei sector 6.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici