Fostul prefect de Buzău Paul Beganu, Gheorghe Ceteraş, un judecător, un avocat şi un angajat Romsilva, urmăriţi penal pentru retrocedări

Fostul prefect de Buzău Paul Beganu, omul de afaceri Gheorghe Ceteraş, un judecător, un avocat şi un angajat al Romsilva au fost puşi sub urmărire penală de procurorii DNA într-un dosar privind retrocedarea ilegală a peste 5.000 de hectare de pădure, prejudiciul depăşind 21 de milioane de euro.

1290 afișări
Imaginea articolului Fostul prefect de Buzău Paul Beganu, Gheorghe Ceteraş, un judecător, un avocat şi un angajat Romsilva, urmăriţi penal pentru retrocedări

Fostul prefect de Buzău Paul Beganu, Gheorghe Ceteraş, un judecător, un avocat şi un angajat Romsilva, urmăriţi penal pentru retrocedări

Procurorii DNA i-au pus sub urmărire pe Paul Beganu, prefect al judeţului Buzău în perioada 2009 - 2012, în prezent comisar al Gărzii de Mediu Buzău, omul de afaceri Gheorghe Ceteraş, judecătorul Neculae Toader, membru în colegiul de conducere al Judecătoriei Pătârlagele, din Buzău, avocatul Mihail Cosmin Vasile şi un angajat al Romsilva, Ion Irimia.

Potrivit procurorilor, procesul de reconstituire a dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 5.134 hectare de teren forestier (situate pe raza comunei Gura Teghii, judeţul Buzău) în favoarea SC Forestiera Ardeleana SRL a fost nelegal, cauzând un prejudiciu de 89.787.721 de lei (echivalentul a 21,7 milioane euro) în dauna statului.

Concret, Gheorghe Ceteraş, cumpărătorul unor drepturi litigioase de la un moştenitor al unei presupuse persoane îndrituite la retrocedare, în cursul anului 2010, împreună cu moştenitorul şi avocatul Mihail Cosmin Vasile s-au înţeles să obţină, în condiţii de nelegalitate, reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 5134,29 ha teren forestier care aparţinuse Societăţii Anonimă Ardeleana pentru Industrie Forestieră, în numele nou înfiinţatei SC Forestiera Ardeleana SRL administrată de moştenitor, societate care avea ca obiect principal de activitate silvicultura, exploatarea forestieră şi servicii anexe, scopul declarat fiind "redobândirea patrimoniului Societăţii Anonimă Ardeleana pentru Industrie Forestieră".

În acest scop, Ceteraş i-a remis suma de 1.000.000 euro, în două tranşe, lui Ion Irimia, angajat în cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, care avea influenţă asupra lui Beganu, şi altor funcţionari din cadrul regiei, pentru a-i determina să îndeplinească şi să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, toate referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului de 5132,29 ha revendicat de SC Forestiera Ardeleana SRL, punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate.

În acelaşi scop, Ceteraş i-a remis suma de 1.000.000 de euro prefectului judeţului Buzău Paul Beganu. În schimb, Beganu, în perioada ianuarie 2011, a falsificat o adresă şi a determinat o persoană să falsifice o altă adresă, astfel încât Ceteraş Gheorghe să fie repus în termenul legal de a contesta hotărârile emise de comisiile locale în anul 2006, invocând faptul că moştenitorii nu au primit răspuns la contestaţiile formulate. Aceasta, în condiţiile în care, în perioada 2006 - 2011, procesul de revendicare a terenurilor în cauză nu a mai suferit alte modificări, rămânând la nivelul respingerii solicitărilor.

Ca urmare, în anul 2011, Ceteraş a depus plângere la Judecătoria Pătârlagele. El i-a remis apoi suma de 250.000 euro judecătorului Neculae Toader, din cadrul Judecătoriei Pătârlagele, pentru a pronunţa o soluţie favorabilă acestuia. În schimb, magistratul a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 5132,29 ha pădure (din care suprafaţa de 2.830,65 ha se afla la momentul pronunţării hotărârii judecătoreşti în proprietatea statului), în favoarea lui Gheorghe Ceteraş, cumpărător al drepturilor litigioase de la SC Forestiera Ardeleana SRL. Aceasta, în condiţiile în care această societate nu deţinea în mod legal calitatea de titular al dreptului de reconstituire a dreptului de proprietate şi nici nu s-a făcut dovada că societatea este continuatoarea sau succesoarea în drepturi a Societăţii Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestieră.

Judecătorul a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru întreaga suprafaţă avută în proprietate de Societatea Anonimă Ardeleana pentru Industrie Forestieră, chiar dacă nu toţi acţionarii Societăţii Anonime au înţeles să se constituie în aşa zisa noua formă asociativă, cauzând statului, în această modalitate, un prejudiciu în sumă de 89.787.721 de lei (echivalentul a 21,7 milioane euro).

Deşi sentinţa judecătorească putea fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, obligaţie în sarcina reprezentanţilor celor două comisii (comisia locală Gura Teghii şi a comisia judeţeană de aplicare a legilor fondului funciar), actul procedural nu a fost formulat, sens în care a devenit irevocabilă prin nerecurare. De asemenea, deşi Direcţia Silvică Buzău a solicitat prin adresa nr. 855/13.04.2011 Instituţiei Prefectului Judeţului Buzău, Comisiei Judeţene Buzău şi Comisei Locale Gura Teghii promovarea unui recurs, motivat de nelegalitatea soluţiei date prin sentinţa civilă nr. 706/12.04.2011, acesta nu a fost formulat, mai notează procurorii.

Judecătorul Neculae Toader a plecat de la sediul DNA Ploieşti, unde a fost audiat de către procurori câteva ore, el părăsind zona împreună cu avocata sa fără ca vreunul dintre ei să facă declaraţii în legătură cu acest caz.

La ora transmiterii acestei ştiri, la sediul DNA Ploieşti se află în continuare fostul prefect de Buzău Paul Beganu, omul de afaceri Gheorghe Ceteraş, precum şi celelalte persoane puse sub urmărire penală în acest dosar.

Fostul prefect de Buzău Paul Beganu a explicat, de-a lungul vremii, că singura lui implicare în acest caz a fost că a aprobat punerea în posesie în baza unor hotărâri judecătoreşti.

Prin aceeaşi decizie se stabilea ca o parte din terenuri să fie retrocedate pe vechile amplasamente, iar pentru aproape 3.000 de hectare de teren dreptul de proprietate pentru Gheorghe Ceteraş să fie reconstituit pe alte amplasamente.

Totodată, prin aceeaşi decizie a instanţei, Comisia locală de aplicare a legilor fondului funciar din Gura Teghii era obligată ca, la rămânerea definitivă a sentinţei, să îl pună în posesie pe cesionarul Gheorghe Ceteraş şi să întocmească documentaţia necesară eliberării titlului de proprietate.

Conform datelor publicate pe portalul instanţelor de judecată, această decizie, care a fost pronunţată pe fond, nu a fost atacată cu recurs. De altfel, pe portalul Judecătoriei Pătârlagele nu există informaţii privind eventualele căi de atac, iar dosarul nu se regăseşte la instanţa ierarhic superioară, Tribunalul Buzău.

La câteva luni însă de la această decizie privind punerea în posesie asupra celor peste 5.000 de hectare de pădure, Ministerul Finanţelor Publice a cerut, la Judecătoria Pătârlagele, revizuirea retrocedării, însă magistraţii au respins revizuirea pe motiv de lipsă a calităţii procesuale a Ministerului. Ulterior, la recurs, Tribunalul Buzău a menţinut decizia, unul dintre magistraţi făcând însă opinie separată.

În prezent, Paul Beganu este comisar la Comisariatul Judeţean Buzău al Gărzii de Mediu, el lucrând în instituţie din vara anului 2012.

Paul Beganu, fost membru PDL, a fost prefect al judeţului Buzău din octombrie 2009 şi până în mai 2012. El este de profesie inginer silvic, iar înainte de a fi prefect a lucrat la Romsilva.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici