Fostul prefect de Cluj care a lovit o femeie cu un bebeluş pe trecere de pietoni va fi eliberat

Fostul prefect de Cluj Călin Platon, arestat după ce a accidentat pe o trecere de pietoni o femeie şi un copil în vârstă de trei luni, acesta din urmă murind, va fi pus în libertate după ce Tribunalul Cluj a admis, miercuri, recursul înaintat de acesta împotriva deciziei de prelungire a mandatului.

30 afișări
Imaginea articolului Fostul prefect de Cluj care a lovit o femeie cu un bebeluş pe trecere de pietoni va fi eliberat

Fostul prefect de Cluj care a lovit o femeie cu un bebeluş pe trecere de pietoni va fi eliberat (Imagine: Raul Ştef/Mediafax Foto)

Tribunalul Cluj a judecat, miercuri, recursul înaintat de fostul prefect Călin Platon împotriva unei sentinţe a Judecătoriei Cluj-Napoca, de prelungire a mandatului de arestare cu 60 de zile.

Judecătorii au admis recursul lui Platon şi au dispus punerea acestuia de îndată în libertate.

Platon are interdicţia de a părăsi ţara.

Sentinţa Tribunalul Cluj este definitivă.

La sfârşitul lunii august, fostul prefect al judeţului Cluj Călin Platon a lovit cu maşina o femeia şi pe copilul acesteia, care se aflau pe o trecere de pietoni, în urma accidentului cele două victime fiind transportate în stare gravă la spital.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Rutiere Cluj, Sorin Precup, declara că accidentul a avut drept cauză neacordarea de prioritate pietonilor - o femeie în vârstă de 32 de ani, care traversa strada împingând un cărucior în care se afla un copil de trei luni.

În urma accidentului, atât femeia, cât şi copilul acesteia au fost duşi la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) Cluj-Napoca. Micuţul, care a suferit traumatisme intracraniene extrem de grave, a fost operat la Clinica de Pediatrie, după care a fost trimis la Clinica de Neurochirurgie.

Ulterior, bebeluşul de trei luni a murit, surse din cadrul Clinicii de Neurochirurgie din Cluj-Napoca spunând că şansele de supravieţuire ale acestuia erau ca şi inexistente.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Cluj, inspectorul Gina Pop, declara că în urma cercetărilor făcute în acest caz s-a stabilit că fostul prefect Călin Platon avea permisul de conducere suspendat, însă avea dovada înlocuitoare. Ulterior, s-a stabilit că dovada era expirată, ea fiind eliberată în 5 august şi având o valabilitate 15 zile.

Platon avea permisul suspendat pentru 90 de zile, pentru depăşirea vitezei legale.

Iniţial, Poliţia a deschis pe numele lui Călin Platon dosar penal pentru vătămare corporală gravă din culpă, iar în urma decesului micuţului a fost completată încadrarea juridică. Astfel, Platon este acuzat, pe lângă vătămare corporală gravă din culpă, şi de ucidere din culpă, dar şi de conducere pe drumurile publice având permisul suspendat.

În 30 august, fostul prefect a fost audiat timp de două ore şi jumătate la sediul Poliţiei Rutiere Cluj, iar în urma audierilor a fost reţinut de poliţişti pentru 24 de ore şi a fost dus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, cu propunerea de arestare preventivă. În timpul audierilor de la Parchet, avocatul lui Platon, Tiberiu Ban, a depus o contestaţie faţă de ordonanţa de reţinere, aceasta fiind însă respinsă de procurori.

După opt ore de audieri, Platon a fost prezentat Judecătoriei Cluj-Napoca, instanţă care a emis un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele său, el declarând recurs. Recursul a fost respins de Tribunalul Cluj, decizia fiind definitivă.

Călin Platon declara că a fost "orbit de soare" în momentul producerii accidentului şi că a văzut "foarte târziu" cele două victime pe trecerea de pietoni, astfel încât nu a mai apucat să frâneze. El spunea că nu a avut viteză, dar că acest lucru urmează să se stabilească în urma expertizei care va fi făcută în acest caz.

În ceea ce priveşte dovada care înlocuia permisul de conducere suspendat, dovadă care era expirată, fostul prefect a spus că la mijloc a fost "o confuzie de dată" pe care el a făcut-o.

Platon a fost subprefect al judeţului Cluj şi prefect între 2008 şi 2009, iar apoi inspector guvernamental, fiind suspendat, printr-o decizie a premierului Emil Boc, din funcţia de inspector, după producerea accidentului.

În 23 septembrie, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca au cerut judecătorilor prelungirea mandatului fostului prefect de Cluj Călin Platon cu 30 de zile, deoarece acesta urma să expire.

Magistraţii de la Judecătoria Cluj au admis în parte cererea procurorilor, dispundând prelungirea mandatului acestuia cu 15 zile, iar avocatul lui Platon a atacat pe loc sentinţa cu recurs, care a fost judecat de Tribunalul Cluj, fiind însă respins.

În 11 octombrie, fostul prefect de Cluj Călin Platon a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, conducere fără permis şi vătămare corporală gravă. Dosarul va fi judecat de Judecătoria Cluj-Napoca.

În 12 octombrie, Judecătoria Cluj-Napoca a prelungit cu 60 de zile mandatul de arestare, decizia fiind atacată cu recurs.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici