Fostul procuror DIICOT care a luat mită un miel, condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare

Victor Grigoraş, fost procuror la DIICOT Tulcea, a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost acuzat că a luat mită un miel şi 600 de lei.

1707 afișări
Imaginea articolului Fostul procuror DIICOT care a luat mită un miel, condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare

Fostul procuror DIICOT care a luat mită un miel, condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare (Imagine: Shutterstock)

Completul de cinci judecători al instanţei supreme a respins apelurile declarate de fostul magistrat şi de Direcţia Naţională Anticorupţie şi a menţinut sentinţa dată la fond.

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care au judecat în fond dosarul l-au condamnat, în 16 februarie, pe Victor Grigoraş, fost procuror la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Tulcea, la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. De asemenea, magistraţii l-au obligat pe fostul procuror să restituie denunţătorului suma de 600 de lei şi contravaloarea unui miel, respectiv suma de 250 de lei.

În acelaşi dosar a fost condamnat şi cetăţeanul sirian Omar Harba, la un an şi opt luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru dare de mită.

Atât cei doi inculpaţi, cât şi procurorii DNA au atacat decizia de condamnare, însă în apel au fost menţinute pedepsele dispuse iniţial.

Fostul procuror DIICOT Tulcea a fost arestat preventiv în 22 octombrie 2014, iar măsura i-a fost înlocuită, în 26 ianuarie, cu arestul la domiciliu.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Victor Grigoraş în noiembrie 2014, pentru că a primit mită 600 de lei şi un miel de la administratorul unei firme care voia ca dosarul său să fie preluat de magistrat de la un alt parchet, dar şi pentru că a cerut alţi bani, pentru un poliţist. DNA l-a acuzat pe Victor Grigoraş de două infracţiuni de luare de mită, din care una în formă continuată.

Anchetatorii arătau, în rechizitoriul trimis instanţei, că în luna ianuarie 2014, la solicitarea unui administrator de firmă, procurorul DIICOT a făcut "demersurile necesare în vederea găsirii unei căi de preluare, de la o altă unitate de parchet, a unui dosar penal în care persoana menţionată era parte".

În schimbul "ajutorului" acordat, în 18 aprilie 2014, procurorul Victor Grigoraş a primit suma de 600 de lei, precum şi un miel, care a fost trimis unei persoane din anturajul procurorului.

"Pentru acelaşi ajutor şi de la aceeaşi persoană, la data de 28.04.2014, suspectul Grigoraş Victor a pretins o sumă de bani, pentru un agent de poliţie din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Tulcea", au scris anchetatorii în documentul citat.

Procurorii mai arătau că, tot în 28 aprilie 2014, Grigoraş a acceptat să primească 5.000 de lei de la Harba Omar, reprezentant al unor firme, suspect într-o cauză penală pe care magistratul o instrumenta, care i-a solicitat să intervină la conducerile Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila şi Ialomiţa, pentru ca cele două instituţii să soluţioneze favorabile solicitările de export formulate de societăţile respective.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici