Fostul procuror Gabriela Ghiţă cere în instanţă anularea decretului de reînvestire a lui Morar

Fostul magistrat Gabriela Ghiţă, în prezent avocat, trimisă în judecată în dosarul fraudării concursului pentru funcţiile de procurori şefi, cere instanţei să anuleze decretul de reînvestire în funcţie a şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, pe motiv că acesta ar fi nul.

150 afișări
Imaginea articolului Fostul procuror Gabriela Ghiţă cere în instanţă anularea decretului de reînvestire a lui Morar

Fostul procuror Gabriela Ghiţă cere în instanţă anularea decretului de reînvestire a lui Morar (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto/Publimedia)

Potrivit acţiunii depuse de Gabriela Ghiţă, fost procuror general adjunct al României, la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti, decretul preşedintelui Traian Băsescu, din 12 februarie 2009, prin care era reînvestit Daniel Morar trebuie suspendat şi ulterior anulat pentru că ar fi nul.

Gabriela Ghiţă motivează în cererea sa de anulare a decretului că există mai multe decizii de condamnare a României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în dosare întocmite de procurorul Daniel Morar.

Referitor la această situaţie, Gabriela Ghiţă notează în acţiunea depusă la instanţă că a formulat o cerere preşedintelui Traian Băsescu, în 4 februarie, prin care solicita respingerea propunerii de numire în funcţia de procuror şef al DNA a procurorului Daniel Morar, pe motiv că potrivit normelor legale în vigoare pentru îndeplinirea funcţiei de magistrat, trebuie întrunite cumulativ mai multe condiţii referitoare la competenţă, aptitudini şi bună reputaţie.

Ghiţă arată că reputaţia lui Daniel Morar ar fi fost ştirbită atunci când instanţele interne l-au achitat pe Liviu Aurel Ciupe, pe care acesta l-ar fi arestat şi anchetat în mod abuziv.

"În acelaşi sens, potrivit Constituţiei, în România este obligatorie respectarea legii. Sub aceste aspecte constituţionale am învederat că în ordinea juridică internă existau deja hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile prin care s-a constat arestarea abuzivă de către domnul Daniel Morar a unei persoane, Liviu Aurel Ciupe, care ulterior a fost achitat de justiţie", mai notează Ghiţă în cererea sa, precizând că Ciupe a primit prin decizii civile daune morale de aproximativ 1,5 miliarde de lei vechi, din partea statului român.

Mai mult, Gabriela Ghiţă arată că au existat decizii definitive ale instanţelor româneşti prin care "s-a constatat explicit încălcarea drepturilor fundamentale la libertate şi siguranţă, la respectarea vieţii private, de familie şi a secretului corespondenţei şi cercetarea abuzivă" în cazul şefului DNA, Daniel Morar.

În opinia fostului procuror Gabriela Ghiţă, pentru acest motiv Traian Băsescu trebuia să constate că procurorul Daniel Morar nu îndeplinea nici la reînvestire şi nici la numire "condiţiile pe care normele constituţionale, legale şi ale bunelor moravuri le impuneau pentru ocuparea unei funcţii de magistrat, cu atât mai mult pe cea de şef al fostului PNA".

Gabriela Ghiţă mai notează în acţiune că preşedintele Traian Băsescu s-ar fi aflat într-un "conflict de interese" şi că atunci când a ajuns în funcţie l-a reînvestit pe Morar pentru a obţine o soluţie de scoatere de sub urmărire penală (SUP) în dosarul Flota.

"Se impune constatarea că preşedintele Băsescu a comandat procurorului general Laura Codruţa Kovesi şi procurorului şef al DNA Daniel Morar înscenarea juridică împotriva subsemnatei în scopul eliminării unuia dintre procurorii care au avut relaţii de serviciu cu dosarul Flota", conchide fostul procuror general adjunct în acţiunea sa.

Gabriela Ghiţă probează cele susţinute în această cerere cu o serie de înscrisuri, interogatoriu, precum şi cu alte probe admise de lege.

Acţiunea Gabrielei Ghiţă a fost înregistrată în vară la Curtea de Apel Bucureşti, iar procesul a avut primul termen la începutul lunii octombrie. Atunci, DNA a depus un set de înscrisuri, iar instanţa a acordat un nou termen în 5 ianuarie 2010 pentru ca Gabriela Ghiţă să le poată lua la cunoştinţă.

Daniel Morar a fost numit procuror şef al DNA în august 2005, pentru un mandat de trei ani, iar în februarie 2009 a fost reînvestit pentru încă un mandat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici