Fostul procuror Maximilian Bălăşescu, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare

Fostul procuror Maximilian Bălăşescu a fost condamnat, marţi, de Curtea de Apel Bucureşti (CAB) la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, iar Cristian Marian Ene şi Marian Simirianu au primit câte patru ani de închisoare cu executare.

527 afișări
Imaginea articolului Fostul procuror Maximilian Bălăşescu, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare

Fostul procuror Maximilian Bălăşescu, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Potrivit deciziei Curţii de Apel Bucureşti, Maximilian Bălăşescu a fost condamnat la cinci ani de închisoare şi patru ani interzicerea unor drepturi, pentru luare de mită.

Cristian Marian Ene şi Marian Simirianu au primit pedeapse de câte patru ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită, fiindu-le, totodată, interzise unele drepturi pe o perioadă de trei ani.

De asemenea, instanţa a menţinut măsura arestării preventive în cazul celor trei şi a dispus ca din pedepsele aplicate să fie scăzute perioadele reţinerii şi arestării preventive, începând din 1 februarie 2012.

Decizia nu este definitivă, putând fi contestată la instanţa supremă.

Fostul procuror Maximilian Bălăşescu declara, la ultimul termen de judecată, că nu a pretins şi nu a primit niciun ban de la nimeni şi că are conştiinţa împăcată.

"Puteţi să-mi luaţi ani din viaţă, dar nu puteţi să-mi luaţi conştiinţa, iar în conştiinţa mea eu sunt împăcat", a spus Maximilian Bălăşescu, fost procuror la Parchetul Tribunalului Ilfov (anchetatorul vrăjitoarelor care au şantajat-o pe Oana Zăvoranu).

În 24 februarie 2012, la mai puţin de-o lună de la probarea faptelor, procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată pe Maximilian Ioan Bălăşescu, pentru de luare de mită şi asociere pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, precum şi pe Cristian Marian Ene şi Marian Simirianu, pentru complicitate la luare de mită.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în luna ianuarie 2012, procurorul Maximilian Ion Bălăşescu, cu ajutorul lui Cristian Marian Ene şi Marian Simirianu, a pretins de la un denunţător, cu titlu de mită, "un folos reprezentând o sumă de bani care, iniţial, nu a fost particularizată, urmând ca Ene Cristian Marian şi Simirianu Marian să stabilească cu denunţătorul suma exactă".

Denunţătorul era cercetat pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave într-un dosar penal aflat în instrumentarea procurorului Bălăşescu.

Ene şi Simirianu i-au comunicat denunţătorului că suma pe care trebuie să o dea este de 300.000 de euro, în două tranşe, de 100.000 de euro şi 200.000 de euro. Din probele administrate a rezultat că, din aceşti bani, lui Bălăşescu îi reveneau 50.000 de euro.

În 31 ianuarie, Cristian Marian Ene a fost prins în flagrant delict luând de la denunţător, în numele lui Bălăşescu, sumele de 90.000 de lei şi 80.000 de euro (reprezentând echivalentul a aproximativ 100.000 euro), ca primă tranşă a sumei totale pretinse, preciza DNA.

În 1 februarie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat reţinerea şi arestarea preventivă a lui Maximilian Bălăşescu. În aceeaşi zi, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Maximilian Bălăşescu, precum şi a lui Cristian Marian Ene şi Marian Simirianu.

La sfârşitul lunii februarie, Maximilian Bălăşescu a anunţat la Curtea de Apel Bucureşti că a demisionat din Ministerul Public şi că a trimis demisia la Consiliul Superior al Magistraturii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici