Fostul şef al Vămii Halmeu, care a plătit 130.000 de euro pentru post, deferit justiţiei

Fostul şef al Vămii Halmeu, Nicoleta Manuela Dobrescu - inspector vamal în cadrul Biroului vamal -, a fost deferită justiţiei, pentru cumpărare de influenţă, după ce a plătit 130.000 de euro pentru postul de şef, ulterior fiindu-i cerută suma de 300.000 de euro pentru a rămâne pe post.

70 afişări
Imaginea articolului Fostul şef al Vămii Halmeu, care a plătit 130.000 de euro pentru post, deferit justiţiei

Fostul şef al Vămii Halmeu, care a plătit 130.000 de euro pentru post, deferit justiţiei (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a oamenilor de afaceri Liviu Florian, arestat pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi Ion Savu, arestat pentru complicitate la două infracţiuni de trafic de influenţă, precum şi Ioan Romeo Niţu, fost angajat al unui magazin Duty-free din Vama Halmeu, arestat pentru complicitate la două infracţiuni de cumpărare de influenţă, Florin Dănuţ Feher, pentru complicitate la două infracţiuni de cumpărare de influenţă.

A fost deferită justiţiei în acest caz şi Nicoleta Manuela Dobrescu, inspector vamal în cadrul Biroului vamal Halmeu, pentru cumpărare de influenţă.

Potrivit rechizitoriului, în perioada septembrie 2009 - februarie 2010, inculpatul Florian Liviu ar fi pretins şi primit de la Dobrescu Nicoleta Manuela, inspector vamal în cadrul Biroului vamal Halmeu, suma de 130.000 de euro promiţându-i, în schimb, că îşi va exercita influenţa reală asupra învinuitului Radu Traian Mărginean, şef al Autorităţii Naţionale Vamale (ANV) şi vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), pe care îl va determina s-o delege în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu.

Florian a intervenit la Mărginean prin intermediul învinuitului Petrescu Eugeniu.

Astfel, prin ordinul din data de 22 septembrie 2009, semnat de Mărginean, Dobrescu a fost delegată până la 31 decembrie 2009 în funcţia de şef birou vamal la Biroul Vamal Halmeu, delegare ce a fost prelungită până la 23 februarie 2010, în lipsa unui interviu sau a unui concurs public, afirmă DNA.

Banii au fost primiţi în mai multe tranşe prin intermediul inculpaţilor Savu Ion şi Romeo Niţu.

De asemenea, în cursul lunii martie 2010, Florian Liviu, cu ajutorul inculpatului Savu Ion, a pretins de la Dobrescu Nicoleta Manuela suma de 300.000 de euro promiţându-i, în schimb, că îşi va exercita influenţa asupra învinuitului Mărginean Radu Traian în vederea determinării acestuia s-o numească definitiv în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu.

În cursul anilor 2009 - 2010, Dobrescu Nicoleta Manuela a obţinut suma de 130.000 de euro cu ajutorul inculpaţilor Niţu Ioan Romeo şi Feher Florin Dănuţ prin colectarea acestor bani de la persoane care obţin venituri în mod ilegal (cămătari sau persoane care se ocupă cu traficul de ţigări) sau prin remiterea sumei de 21.000 de euro de către Niţu Ioan-Romeo.

Prin acordarea acestui ajutor, cei doi au urmărit să obţină sprijinul inculpatei Dobrescu Nicoleta Manuela în vederea introducerii în ţară de ţigări în mod nelegal, după delegarea acesteia în funcţia de şef birou vamal. O parte din aceşti bani au fost obţinuţi de către Dobrescu Nicoleta Manuela personal, prin încheierea unor contracte de amanet (bijuterii) sau de împrumut bancar.

Având în vedere că nu a mai putut strânge suma de 300.000 de euro pretinsă de Florian Liviu, Dobrescu Nicoleta Manuela nu a mai fost numită în funcţia de conducere respectivă.

În data de 3 februarie 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea pe termen de 24 de ore a inculpaţilor Florian Liviu, Savu Ion şi Niţu Ioan Romeo iar la data de 4 februarie 2011, Tribunalul Satu Mare a hotărât arestarea preventivă a celor trei inculpaţi pe o perioadă de 29 de zile, măsură ce a fost prelungită ulterior.

În condiţiile în care inculpaţii Florian Liviu, Savu Ion, Niţu Ioan Romeo sunt cercetaţi în stare de arest preventiv, pentru respectarea principiului celerităţii în aceste cazuri, procurorii au dispus disjungerea cauzei faţă de învinuiţii Mărginean Radu Traian şi Petrescu Eugeniu şi continuarea cercetărilor în cadrul unui alt dosar.

În vederea confiscării, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui teren aparţinând inculpatului Savu Ion.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul MAI-Direcţia Generală Anticorupţie.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Satu Mare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici