FOTO: Furate din Suedia şi vândute în Delta Dunării. Zeci de ambarcaţiuni în valoare de 500.000 de euro au fost recuperate de poliţişti

  • Zeci de motoare de ambarcaţiuni furate din Suedia au fost vândute în zona Deltei Dunării.
  • Poliţia Română anchetează cazul împreună cu autorităţile suedeze.
  • S-au recuperat bunuri în valoare de aproximativ 500.000 de euro.
829 afișări
Imaginea articolului FOTO: Furate din Suedia şi vândute în Delta Dunării. Zeci de ambarcaţiuni în valoare de 500.000 de euro au fost recuperate de poliţişti

Sursa FOTO: Ppoliţia Română

Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de Poliţia Română, numeroase motoare de ambarcaţiuni au fost furate de pe teritoriul Suediei şi vândute în zona Deltei Dunării, iar luni, în urma unei acţiuni a poliţiştilor de investigaţii criminale au fost ridicate 37 de motoare de ambarcaţiuni, reuşindu-se, astfel, recuperarea de bunuri în valoare de aproximativ 500.000 de euro.

„În toamna anului trecut, poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bacău, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, au demarat cercetări într-un dosar penal de criminalitate transfrontalieră, în care mai mulţi cetăţeni români sunt cercetaţi pentru furtul a numeroase motoare de ambarcaţiuni de pe teritoriul Suediei şi valorificarea lor pe teritoriul României. În fapt, este vorba despre o anchetă ce vizează comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, furt calificat, fals material în înscrisuri oficiale şi înşelăciune, începând cu luna august 2019 şi până în iunie 2020”, anunţă IGPR.

Membrii grupării, după sustragerea şi transportarea motoarelor de ambarcaţiuni în România, ar fi beneficiat de sprijinul altor persoane care ar fi falsificat elementele de identificare ale bunurilor respective şi ar fi înlesnit astfel comercializarea lor, cea mai mare parte fiind vândute în zona Deltei Dunării.

Pentru a reuşi să documenteze faptele, poliţiştii de investigaţii criminale băcăuani au desfăşurat mai multe operaţiuni pe raza judeţului, precum şi în ţară, iar în 22 iunie 2020, patru dintre membrii grupării au fost depistaţi în flagrant, în timp ce transportau cu două autoutilitare mai multe bunuri furate din Suedia (printre care şi 8 motoare de ambarcaţiuni).

În urma acestei acţiuni, oamenii legii au făcut şi 11 percheziţii în judeţele Bacău şi Tulcea, la adresele unde locuiau membrii grupului şi două controale la societăţi comerciale.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate două ambarcaţiuni, 11 motoare, 15.000 de euro şi alte bunuri şi s-a dispus reţinerea celor 11 membri vizaţi ai grupului infracţional, ulterior luându-se măsura controlului judiciar faţă de aceştia.

„Pentru recuperarea prejudiciului şi administrarea probatoriului în această cauză, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale ai I.P.J. Bacău, cu sprijinul Direcţiei de Investigaţii Criminale din I.G.P.R., au organizat, la data de 13 iulie 2020, o amplă acţiune la nivel naţional. Au fost angrenaţi poliţişti de investigaţii criminale din cadrul inspectoratelor judeţene de poliţie: Tulcea, Bacău, Mehedinţi, Hunedoara, Prahova, Vrancea, Constanţa, Neamţ, Ilfov, Ialomiţa, Gorj, Argeş şi Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, ai Poliţiei Transporturi Tulcea şi Poliţiei Deltei Dunării. În cadrul acesteia, au fost puse în executare 75 de mandate de aducere pe numele unor persoane care ar fi cumpărat motoare de ambarcaţiuni furate de la membrii grupului infracţional, ele fiind audiate în calitate de martor”, potrivit sursei citate.

De asemenea, au fost ridicate de la persoanele audiate 37 de motoare de ambarcaţiuni provenite din furturile ce fac obiectul cercetărilor, reuşindu-se astfel recuperarea de bunuri în valoare de aproximativ 500.000 de euro.

Cooperarea judiciară şi poliţienească internaţională desfăşurată în acest caz, în cooperare cu autorităţile din Suedia, se încadrează în activităţile prioritare asumate de poliţiştii de investigaţii criminale români la nivel european, în cadrul Proiectului EMPACT – OPC (Organized Property Crime), respectiv combaterea grupurilor organizate de criminalitate itinerantă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici