Video FOTO VIDEO Robotul din prăjitor de pâine şi cel din fier de călcat, „combatanţi” la BattleLab Robotica,din Cluj

Peste 30 de roboţi realizaţi de studenţi, printre care şi unii construiţi din prăjitor de pâine sau dintr-un fier de călcat, se înfruntă, sâmbătă, la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) Cluj-Napoca, în cadrul competiţiei internaţionale BattleLab Robotica, transmite corespondentul MEDIAFAX.

612 afișări

Septimiu Crişan, şef lucrări la Facultatea de Inginerie Electrică, din cadrul UTCN Cluj-Napoca, a declarat, sâmbătă, presei, că această competiţie reprezintă ocazia perfectă pentru studenţi de a-şi valorifica abilităţile practice pe baza cunoştinţelor teoretice asimilate pe durata studiilor.

„Concursul internaţional de sumo robotic, BattleLab Robotica, reuneşte 31 de echipe alcătuite din studenţi care au construit de la zero roboţi autonomi pentru a se lupta în ring, exact ca în sportul sumo din Japonia. Roboţii trebuie să fie capabili să identifice şi să elimine adversarii, împingându-i afară de pe suprafaţa de joc, în competiţii de tip unu la unu. Avem roboţi campioni europeni şi campioni mondiali din România, dar şi din Polonia, Turcia şi Republica. Concursul reprezintă ocazia perfectă pentru studenţi de a-şi valorifica abilităţile practice pe baza cunoştinţelor teoretice asimilate pe durata facultăţii. Este un exemplu de pasiune, de muncă, ale unor studenţi pasionaţi de roboţi”, a spus Crişan.

Printre roboţii care se înfruntă în BattleLab Robotica se numără şi doi construiţi de studenţi dintr-un prăjitor de pâini şi dintr-un fier de călcat.

Echipa formată din Alexandru Pop şi Filip Lupaş a construit într-un weekend robotul Roast, dintr-un prăjitor de pâine, la care au ataşat şi două felii de pâine prăjită şi lama unui cuţit de tăiat pâine.

 

„Din lipsă de fonduri, am zis să facem ceva amuzant pentru a demonstra că din orice se poate construi un robot. Robotul funcţionează, e bine programat. Am cumpărat special un prăjitor de pâine şi am construit acest robot”, a spus Pop, student în anul III la Facultatea de Automatică şi Calculatoare a UTCN.

Robotul Fierul participă, sâmbătă, pentru al doilea an consecutiv la BattleLab Robotica, după ce a concurat recent şi la Oradea.

„Robotul a fost creat ca un exemplu că se poate construi un robot cu foarte puţini bani chiar şi din obiecte casnice. Unui fier de călcat i s-au pus senzori, o baterie şi motoare ieftine”, a subliniat Claudiu Guja, student la UTCN.

Cele mai bune echipe vor fi recompensate cu premii totale de peste 7.000 de euro, iar robotul câştigător va participa în Japonia la cel mai mare concurs de sumo robotic.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici