Fraţii Mararu, condamnaţi la 12 şi 15 ani de închisoare, pentru atentatul de cartierul Vitan

Fraţii Anton-Bogdan şi Nicolae-Răzvan Mararu au fost condamnaţi, marţi, la 15 ani, respectiv 12 ani de închisoare, în legătură cu atentatul din cartierul bucureştean Vitan, ei fiind obligaţi de instanţă să achite daune morale de 300.000 de euro şi despăgubiri materiale de 20.000 de euro.

3816 afișări
Imaginea articolului Fraţii Mararu, condamnaţi la 12 şi 15 ani de închisoare, pentru atentatul de cartierul Vitan

Fraţii Mararu, condamnaţi la 12 şi 15 ani de închisoare, pentru atentatul de cartierul Vitan (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Tribunalul Bucureşti a decis condamnarea celor doi, dar şi menţinerea sechestrului pus de procurori pe aproape toată averea fraţilor Mararu, care include bijuterii, maşina de lux folosită de asasinul plătit de cei doi, terenuri, spaţii comerciale, dar şi sume de bani.

Judecătorii au dispus, prin aceeaşi decizie, menţinerea fraţilor Răzvan şi Bogdan Mararu în stare de arestare preventiv.

Daunele morale şi materiale urmează să îi fie acordate lui Răzvan Isăilă, tânărul ce a fost împuşcat la comanda fraţilor Mararu şi care a fost confundat cu Dumitru "Puiu" Mironescu.

Decizia de marţi nu este definitivă, ea putând fi contestată de cei doi la Curtea de Apel Bucureşti.

Fraţii Anton-Bogdan şi Nicolae-Răzvan Mararu au fost trimişi în judecată de procurorii bucureşteni, pentru instigare la tentativă de omor calificat şi instigare la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, în legătură cu atentatul din cartierul bucureştean Vitan.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti i-au trimis în judecată în 1 august 2013.

Anchetatorii arătau că fraţii Mararu, în perioada septembrie-noiembrie 2012, l-au determinat cu intenţie pe inculpatul Vitalie Proca să comită atacul armat asupra părţii vătămate Răzvan Isăilă, din 26 noiembrie 2012, din Bucureşti, folosind două arme militare - pistolul-mitralieră, calibrul 5,45x39 mm, tip AK 74 şi pistolul Makarov (9x18 mm).

Totodată, arătau procurorii, cei doi fraţi au susţinut activitatea infracţională a asasinului plătit, prin asigurarea mijloacelor materiale şi a informaţiilor necesare săvârşirii infracţiunilor.

În 26 noiembrie 2012, pe o stradă din cartierul Vitan din Capitală, Vitalie Proca, cetăţean moldovean, l-a împuşcat în cap şi în piept, cu un automat Kalaşnikov şi un pistol Makarov, pe Răzvan Isăilă, în vârstă de 26 de ani, pe care l-a confundat cu Puiu Mironescu. Isăilă a fost dus atunci la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, unde a fost salvat după ce a fost supus unei intervenţii chirurgicale.

În urma atacului armat din 26 noiembrie 2012, din cartierul Vitan din Capitală, comandat de fraţii Mararu, Dumitru Mironescu a plănuit un atentat, pentru a-l ucide pe Bogdan Mararu. Astfel, în noaptea de 10 spre 11 ianuarie, în jurul orelor 02.20, la comanda lui Mironescu, mai multe persoane au amplasat un dispozitivul exploziv sub autoturismul lui Bogdan Mararu, fratele lui Gheorghiţă Mararu, asasinat în noiembrie 2010.

Dumitru "Puiu" Mironescu a fost acuzat că a comandat asasinarea lui Bogdan Mararu, fiind trimis în judecată de procurorii DIICOT, alături de cinci persoane care au pus dispozitivul exploziv sub maşina lui Mararu. În prezent, dosarul se află pe rolul instanţei supreme.

În 14 noiembrie 2010, fratele lui Bogdan şi Răzvan Mararu, Gheorghiţă, lider al lumii interlope nemţene, a fost ucis într-o cafenea din Piatra Neamţ, iar asasinarea acestuia a generat ample dezvăluiri care au provocat cel mai mare scandal din Ministerul de Interne, soldat cu destituirea şefului Poliţiei Române Petre Tobă şi a secretarului de stat Dan Fătuloiu.

Într-un dosar disjuns din acest caz, cetăţenii moldoveni Vitalie Proca şi Ion Druţă au fost trimişi în judecată pentru tentativă de omor.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti l-au trimis în judecată, în 30 ianuarie 2014, pe Vitalie Proca, în stare de arest preventiv, pentru tentativă de omor calificat şi deosebit de grav şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

În acelaşi dosar este judecat şi Ion Druţă, pentru complicitate la tentativă de omor calificat şi la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Acesta este încarcerat în Republica Moldova şi execută o pedeapsă de 20 de ani închisoare pentru participare la comiterea unui triplu asasinat, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului Tribunalului Bucureşti.

Potrivit procurorilor, în toamna anului 2012, pe fondul unui conflict mai vechi, Bogdan şi Răzvan Mararu, prin intermediul lui Ion Druţă, zis "Vanea", l-au angajat pe Vitalie Proca, cetăţean moldovean, "asasin profesionist", pentru a-l ucide pe Ioan Dumitru Mironescu.

Proca l-a confundat pe Dumitru Mironescu cu Răzvan Isăilă, pe care l-a urmărit în perioada 16-26 noiembrie 2012, în zona imobilului acestuia, din strada Ion Morţun, Sector 3, din cartierul Vitan.

"În seara de 26 noiembrie 2012, în jurul orelor 18.10, rulând cu viteză redusă cu autoturismul marca Audi A6 (pus la dispoziţie de către inculpaţii instigatori), cu număr de înmatriculare CC 2756 PB, a executat mai multe focuri folosind o armă militară - un pistol-mitralieră calibrul 5,45x39 mm, tip AK74 - asupra părţii vătămate I.M.N.R. - care tocmai parca autoturismul marca Mercedes clasa E în parcarea de reşedinţă. În continuare, observând că aceasta nu a decedat, inculpatul Proca Vitalie a coborât din autoturism şi, folosind pistolul Makarov, calibrul 9 mm, pe care îl avea asupra sa, s-a îndreptat către partea vătămată şi a executat mai multe focuri de armă asupra sa prin geamul portierei dreapta şi parbriz, cauzându-i multiple leziuni traumatice prin împuşcare", au scris procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti în rechizitoriul trimis instanţei.

Ion Druţă este acuzat că, în perioada octombrie-decembrie 2012, la solicitarea fraţilor Mararu, a vorbit cu Vitalie Proca să îl omoare pe Dumitru Mironescu.

"În continuare, Druţă Ion a intermediat contactul direct al instigatorilor Mararu Bogdan-Anton şi Mararu Răzvan-Nicolae cu autorul Proca Vitalie, însoţindu-l pe acesta din urmă, în data de 15 noiembrie 2012, în Roznov, la un bar deţinut de către inculpatul Mararu Răzvan-Nicolae, ocazie cu care primii doi l-au determinat pe Proca Vitalie să pună în aplicare planul de eliminare a rivalului lor, totodată punându-i la dispoziţie mijloacele materiale şi informaţiile necesare comiterii asasinatului. După respectiva întâlnire, Druţă Ion l-a însoţit pe Proca Vitalie la Bucureşti, unde i-a asigurat acestuia un loc de cazare şi i-a prezentat zona unde urma să acţioneze şi căile de acces", au mai scris procurorii în documentul citat.

În 16 noiembrie 2012, Druţă s-a întors în Republica Moldova, de unde a asigurat comunicarea între fraţii Mararu şi Proca.

În 27 noiembrie 2012, Vitalie Proca a plecat din Bucureşti spre Iaşi cu un microbuz de transport public, iar pe 2 decembrie 2012 a ieşit din România, prin vama Sculeni.

Proca a fost prins în 6 februarie 2013 la Moscova, în baza unui mandat emis în 18 ianuarie 2013 de Tribunalul Bucureşti. Acesta era căutat şi de Scotland Yard, pentru o tentativă de omor asupra bancherului rus German Gorbunţov, pe care l-a împuşcat, de şase ori, la Londra, cu o armă semiautomată.

Vitalie Proca a fost extrădat din Moscova în 18 noiembrie 2013, iar Tribunalul Bucureşti a confirmat, în aceeaşi zi, mandatul de arestare preventivă.

Dosarul în care sunt acuzaţi Vitalie Proca şi Ion Druţă este judecat de magistraţii Tribunalului Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici