Fraudă la BAC în sesiunea a doua: Patru profesori care le-ar fi permis elevilor să copieze, daţi afară

Patru profesori supraveghetori la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului, din judeţul Constanţa, care au primit bani de la candidaţi pentru a-i lăsa să copieze, au fost daţi afară, iar altor doi le-a fost diminuat salariul cu zece la sută, deciziile fiind luate de Inspectoratul Şcolar Judeţean.

237 afișări
Imaginea articolului Fraudă la BAC în sesiunea a doua: Patru profesori care le-ar fi permis elevilor să copieze, daţi afară

Fraudă la BAC în sesiunea a doua: Patru profesori care le-ar fi permis elevilor să copieze, daţi afară (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, Cristina Ivan, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că probleme la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului au fost semnalate în centre de examen de la Liceul Tehnologic "Lazăr Edeleanu" din Năvodari, Colegiul Economic Mangalia şi Liceul Tehnologic "Dimitrie Leonida" din Constanţa.

El a precizat că, în funcţie de gravitatea faptelor, Consiliul de Administraţie al ISJ Constanţa a dat mai multe sancţiuni în cazul a şase profesori supraveghetori de la centrele respective.

Astfel, profesorului asistent la proba de matematică din 28 august, de la centrul de examen numărul 1052 de la Liceul Tehnologic "Lazăr Edeleanu", Elena Şerbănescu (Grădiniţa Norocel din Constanţa), i-a fost desfăcut contractul de muncă, aceeaşi sanţiune fiind luată şi în cazul altor trei profesori supraveghetori, respectiv Gabriela Lefter (Şcoala Gimnazială numărul 5 şi Şcoala Gimnazială numărul 24 Constanţa) - profesor asistent la proba de limba şi literatura română din 26 august, în centrul de examen 487 de la Liceul Tehnologic "Dimitrie Leonida" din Constanţa, Maria Ţuţuianu (Grădiniţa Roboţel din Constanţa) - profesor asistent la proba de limba şi literatura română din 26 august, în acelaşi centru centru de examen, şi Maria Dobrică (Liceul Tehnologic Cogealac) - profesor asistent la proba de matematică din 28 august, de asemenea, din centrul de examen 487 de la Liceul Tehnologic "Dimitrie Leonida" din Constanţa.

Purtătorul de cuvânt al ISJ Constanţa a precizat că Gabriela Lefter şi Maria Ţuţuianu era titulare pe post, iar Maria Dobrică şi Elena Şerbănescu, suplinitoare. Totodată, Maria Ţuţuianu şi Gabriela Lefter au fost trimise în judecată de procurorii constănţeni, pentru luare de mită în formă continuată, fiind acuzate că au primit bani de la candidaţi pentru a-i lăsa să copieze.

De asemenea, pentru Florina Marin (Şcoala Gimnazială Albeşti) şi Ionela Mateciuc (Şcoala Gimnazială numărul 1 Mangalia) care au supravegheat proba de limba şi literatura română din 26 august, în centrul de examen 341 de la Colegiul Economic Mangalia, s-a luat decizia diminuării salariului de bază cu 10 la sută, pe o perioadă de şase luni, începând cu 25 octombrie.

Purtătorul de cuvânt al ISJ Constanţa a afirmat că alte două cadre didactice au fost implicate în fraude la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului, dar nu au primit sancţiuni. Astfel, pentru Gabriela Rusu - profesor asistent la matematică, în 28 august, la centrul de examen 1052 de la Liceul Tehnologic "Lazăr Edeleanu" cercetarea a fost suspendată deoarece se află în concediu de maternitate, urmând să fie reluată la revenirea în activitate, iar Ioan Alexandrescu - profesor asistent matematică, în 28 august, la centrul de examen 487 de la Liceul Tehnologic "Dimitrie Leonida" este pensionar, singura măsură luată în cazul său fiind de a i se refuza depunerea dosarului pentru obţinerea unui post în învăţământul preuniversitar.

Cristina Ivan a precizat că profesorii supraveghetori sancţionaţi au permis candidaţilor să copieze, iar unii chiar au dat ciorne de la un candidat la altul.

Treizeci şi patru de candidaţi care au susţinut probe scrise la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului în centre din judeţul Constanţa au fost eliminaţi din examen, după ce inspectorii şcolari au stabilit, pe baza probelor video, că absolvenţii au copiat, materiale informative fiindu-le distribuite chiar şi de profesori.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, Raducu Popescu, declara, la sfârşitul lunii august, într-o conferinţă de presă, că cinci candidaţi care au susţinut proba scrisă de limba şi literatura română la Liceul Economic din Mangalia au fost eliminaţi din examen, după analizarea imaginilor video.

"Imaginile arătau că absolvenţii aveau ciorne, fiţuici, materiale informative. Totul s-a petrecut sub atenta organizare a profesorilor supraveghetori, ei au înlesnit fraudarea examenului prin neimplicare", spunea Răducu Popescu.

Potrivit acestuia, un caz similar a fost înregistrat şi la centrul de examen de la Liceul "Lazăr Edeleanu" din Năvodari, unde 16 elevi care susţineau proba obligatorie a profilului, aflaţi în aceeaşi sală de clasă, au fost eliminaţi de la bacalaureat după ce au schimbat ciorne între ei, materiale informative fiindu-le distribuite de profesorii supraveghetori.

De asemenea, 13 candidaţi din aceeaşi clasă, care au susţinut examenul în centrul de la Liceul Tehnologic "Dimitrie Leonida" din Constanţa, au fost eliminaţi după ce au copiat, frauda fiind dovedită în urma analizării imaginilor video.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici