Fregata "Regele Ferdinand", pregătită de plecare. Băsescu: Fiecare stopare de armament către Libia, o salvare de vieţi omeneşti - Mediafax

Fregata "Regele Ferdinand", pregătită de plecare. Băsescu: Fiecare stopare de armament către Libia, o salvare de vieţi omeneşti

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri seară la Constanţa, la ceremonia pentru plecarea fregatei "Regele Ferdinand" la operaţiunea NATO "Unified Protector", că "fiecare stopare de armament către Libia va fi o salvare de vieţi omeneşti".

151 afişări
Imaginea articolului Fregata "Regele Ferdinand", pregătită de plecare. Băsescu: Fiecare stopare de armament către Libia, o salvare de vieţi omeneşti

Fregata "Regele Ferdinand", pregătită de plecare la operaţiunea NATO (Imagine: Stefan Ciocan/Mediafax Foto)

Şeful statului a menţionat că pentru prima dată după primulrăzboi mondial flota navală este angajată într-o misiune reală deluptă, o misiune importantă care are ca obiectiv să diminuezenumărul victimelor în războiul civil din Libia.

"Este o misiune importantă, o misiune aproape umanitară.Fiecare stopare de armament către Libia va fi o salvare de vieţiomeneşti", a afirmat Băsescu.

Potrivit acestuia, în acelaşi timp, misiunea respectivă este omisiune în numele României. Băsescu a apreciat că este o evoluţiepozitivă a capacităţii de luptă a armatei române.

"A venit timpul ca forţele navale să confirme că toate armelesunt capabile să îndeplinească misiuni NATO. Armata română esteextrem de bine apreciată în Afganistan, foarte bine apreciată înIrak (...) iar azi sunt chemate forţele navale pentru o misiuneimportantă în Libia", a spus şeful statului.

Ceremonia pentru plecarea fregatei "Regele Ferdinand" laoperaţiunea NATO "Unified Protector" de impunere a unui embargoprivind armele împotriva Libiei a început, vineri seară, laConstanţa, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu şi aministrului Apărării, Gabriel Oprea.

La ceremonie participă mai mulţi oficiali, între care şipreşedintele Traian Băsescu şi ministrul apărării, Gabriel Oprea,precum şi câteva zeci de persoane, membri de familie şi prieteni aimilitarilor care vor pleca în misiune.

După ce a fost citit ordinul pentru această operaţiune, un soborde preoţi, în frunte cu Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopal Tomisului, a oficiat o slujbă religioasă.

Fregata, comandată de comandorul Mihai Panait, va avea la bordpentru această misiune un echipaj alcătuit din 205 marinari şi vaexecuta misiuni de impunere a embargoului asupra Libiei, în MareaMediterană. La bordul navei se vor afla şi doi ofiţeri din ForţeleNavale care vor face parte din statul major al grupării navale NATOdin Marea Mediterană.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a hotărât, la 22 martie,participarea României cu forţe şi mijloace la misiunea de impunerea unui embargo asupra armelor împotriva Libiei, constând în fregata"Regele Ferdinand" şi doi ofiţeri de stat major. Executivul aadoptat, la 23 martie, Hotărârea de Guvern 270 privindsuplimentarea bugetului MApN pe anul 2011 cu suma de 19.164.000lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului,pentru participarea la misiune.

Fregata "Regele Ferdinand" a participat, în anii 2005,2007, 2008 şi 2010, la operaţia "Active Endeavour" în MareaMediterană, unde a executat misiuni specifice de prevenire şicombatere a terorismului şi a traficului ilegal, alături de altenave şi forţe aflate sub comandă NATO.

Fregata a fost lansată la apă în 1986, a ieşit din serviciulMarinei Britanice în 2002, în 2003 a intrat într-un proces derefacere, în 2004 fiind preluată de Forţele Navale Române.

Potrivit site-ului Forţelor Navale Române, fregata RegeleFerdinand are un deplasament de 4900 tdw, o lungime de 148,2 m,lăţimea de 14,75 m, viteză maximă de 30 Nd, pescaj maxim.6,4 m, optpunţi.

Echipajul numără 18 ofiţeri, 77 de maiştri militari şi 110militari angajaţi pe bază de contract. La bordul navei se află: tunsuper-rapid 76 mm Oto Melara; instalaţii lansare torpile; sistem decomandă asistat de calculator; instalaţii de bruiaj pasiv; sistemede luptă electronică; nouă sisteme radar; sistem de propulsie,patru turbine Rolls-Royce; elice cu pas variabil; patru Dieselgeneratoare a câte l MW la 450 V/60 Hz/3 faze.

Fregata Regele Ferdinand, comandată de comandorul MihaiPanait, în vârstă de 43 de ani, este capabilă să execute lupta întoate cele trei medii: la suprafaţă, aerian şi subapă.

Alături de România, la componenta maritimă a Operaţiunii UnifiedProtector mai participă 11 state membre NATO.

Unified Protector este o operaţiune navală şi aeriană NATOpentru implementarea unui embargo privind armele şi o zonă deinterdicţie aeriană în Libia în contextul rezoluţiilor Consiliuluide Securitate al ONU 1970 şi 1973.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici