FSE "Spiru Haret": Corectarea lucrărilor la bacalaureat în alte judeţe produce haos

Ordinul prin care se schimbă modalitatea de corectare a lucrărilor de la bacalaureat incriminează şi mai mult corpul profesoral şi produce haos în organizarea examenului, susţin reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret".

1252 afișări
Imaginea articolului FSE "Spiru Haret": Corectarea lucrărilor la bacalaureat în alte judeţe produce haos

FSE "Spiru Haret": Corectarea lucrărilor la bacalaureat în alte judeţe produce haos (Imagine: Tibi Bologh/Mediafax Foto)

Organizaţia sindicală consideră că plimbarea lucrărilor elevilor dintr-un judeţ în altul arată lipsa de încredere a Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice în personalul din sistem, iar acest lucru poate duce la o bulversare a calendarului, deoarece numărul de oameni angrenaţi în procesul de corectare a lucrărilor este diferit de la un judeţ la altul.

"Este o pierdere de timp şi de bani, bani care ar fi putut fi acordaţi examinatorilor. Observ că, din ce în ce mai mult, se încearcă «militarizarea» bacalaureatului. În condiţiile acestea, nu înţeleg de ce Ministerul Educaţiei, Guvernul sau Parlamentul nu schimbă Legea educaţiei, în sensul de a introduce paza militarizată la bacalaureat. Şi, dacă tot nu mai avem încredere în colegii noştri, poate aducem examinatori externi. Consider că s-a ajuns prea departe cu această psihoză a furtului la bacalaureat. În loc să caute soluţii numai pentru prevenirea ipoteticelor fapte de corupţie, MECS ar trebuit să ia măsuri concrete pentru protejarea fizică a persoanelor implicate în acest examen. Cazurile în care colegii noştri sunt ameninţaţi şi chiar agresaţi, verbal sau fizic, sunt din ce în ce mai numeroase", a spus, miercuri, preşedintele FSE "Spiru Haret", Marius Nistor, citat într-un comunicat de presă.

Sindicaliştii precizează că dezavuează modul în care MECS a emis ordinele privind plata persoanelor care participă la examenele naţionale din acest an, fără ca acestea să fi fost discutate în prealabil cu partenerii sociali, aşa cum prevede contractul colectiv de muncă.

"Cu toate că au fost majorate cu cinci la sută, sumele care revin membrilor comisiilor de examinare sunt foarte mici în comparaţie cu munca depusă. În plus, majorarea acestor sume ar fi trebuit să se facă cu minimum 15 la sută, dacă ţinem cont de indexările aplicate în învăţământ şi de inflaţie. Prin emiterea acestor ordine, Ministerul Educaţiei a desconsiderat parteneriatul social", a adăugat Marius Ovidiu Nistor.

În ceea ce priveşte noul proiect al Legii educaţiei, Federaţia "Spiru Haret" consideră că discuţiile pe această temă au fost duse în derizoriu înainte de a începe negocierile.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, marţi, că lucrările scrise de la bacalaureat vor fi corectate în alte judeţe decât cele în care se susţine examenul, începând din sesiunea iunie-iulie.

Sorin Câmpeanu a precizat că această hotărâre va face obiectul unui ordin de ministru, care se va aplica de la examenul din iunie-iulie, începând cu sesiunea probelor scrise.

Anterior, Vasile Șalaru, secretar de stat pe probleme de învăţământ preuniversitar, a declarat că lucrările scrise ale celor care susţin examenul de bacalaureat ar putea fi strânse la nivelul centrului judeţean şi trimise apoi, într-un alt judeţ, cu ajutorul angajaţilor Jandarmeriei, această procedură fiind întâlnită şi la examenul de titularizare a profesorilor. Noutatea constă şi în faptul că se propune să aibă loc o tragere la sorţi pentru repartizarea lucrărilor, astfel încât să nu se ştie dinainte judeţul unde vor ajunge lucrările pentru a fi corectate.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) arăta, luni, că susţine propunera Ministerului ca lucrările de la examenul de bacalaureat să fie corectate în alte judeţe.

Reprezentanţii FSLI consideră că prin schimbarea modalităţii de corectare a lucrărilor nu va mai exista nicio suspiciune nici asupra rezultatelor finale ale examenului de bacalaureat, nici asupra profesorilor care corectează.

"O supraveghere care să nu permită elevilor să se inspire în timpul examenului şi această procedură propusă vor conduce la o evaluare obiectivă a celor care susţin examenul de bacalaureat. Această modalitate de corectare a lucrărilor va elimina posibilitatea ca anumiţi elevi să fie favorizaţi", a precizat preşedintele FSLI, Simion Hancescu.

Examenul de bacalaureat a început în 8 iunie cu probele orale şi de competenţe, care se vor încheia în 26 iunie.

Probele scrise de la bacalaureatul vor începe în 29 iunie, cu testul la limba şi literatura română, iar în 30 iunie va fi proba la limba şi literatura maternă. Testarea va continua în 1 iulie cu proba obligatorie a profilului, respectiv matematică, pentru absolvenţii profilului real, şi istorie, pentru cei de la uman, iar în 3 iulie va fi proba la alegere a profilului şi specializării.

Rezultatele vor fi afişate în 6 iulie, până la ora 12.00, iar contestaţiile vor fi depuse în aceeaşi zi, între orele 12.00 şi 16.00, urmând ca în perioada 7-9 iulie să fie soluţionate. Rezultatele finale vor fi afişate în 10 iulie.

Aproape 170.000 de candidaţi s-au înscris pentru susţinerea examenului de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2015, cu peste 7.000 mai mulţi decât în aceeaşi sesiune a anului trecut, potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici