FSLI face plângere penală împotriva ministrului Educaţiei. Funeriu: Este dreptul fiecăruia să conteste orice vrea

Secretarul general al FSLI, Liviu Pop, va depune marţi o plângere penală împotriva ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, pe motiv că acesta a dat un ordin de schimbare a membrilor comisiilor de bacalureat, deşi atribuţii în acest sens are doar secretarul de stat, nu şi ministrul.

76 afișări
Imaginea articolului FSLI face plângere penală împotriva ministrului Educaţiei. Funeriu: Este dreptul fiecăruia să conteste orice vrea

FSLI face plângere penală împotriva ministrului Educaţiei. Funeriu: Este dreptul fiecăruia să conteste orice vrea (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Sunt şanse ca unele comisii să fie ilegale, deoarece ministrul a dat un ordin prin care a schimbat unii membri ai acestor comisii şi dacă justiţia declară aceste comisii ilegale, bacalaureatul se va repeta", a declarat Liviu Pop pentru MEDIAFAX.

Liderul sindical a explicat că potrivit legii, ministrul se ocupă doar de modificarea metodologiei de bacalureat, nu şi de organizarea acestui examn.

"Ministrul s-a implicat în organziarea bacalaureatului, deşi ar fi trebuit să se ocupe comisia naţională de bacalaureat, al cărei preşedinte este secretarul de stat în MECTS, Oana Badea", a declarat Pop.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat marţi, referitor la plângerea penală pe care FSLI a anunţat că o va face împotriva lui pentru schimbarea componenţei comisiei de la bacalaureat, că este dreptul fiecăruia să conteste ce doreşte.

"Este dreptul fiecărui cetăţean al României să conteste orice vrea, dar cred ca este o premieră în ţările Uniunii Europene ca un ministru să fie acţionat în instanţă pentru că a organizat ireproşabil bacalauratul în condiţii dificile", a declarat ministrul Educaţiei.

Examenul de bacalaureat continuă, marţi, şi se derulează conform programului obişnuit al unor probe orale, conform metodologiei de examen.

Examenul începe la ora 9.00, fiind programate grupuri de elevi din oră în oră. Fiecare elev are câte 15 minute la dispoziţie pentru a răspunde după extragerea subiectelor.

Ministrul Daniel Funeriu a semnat un ordin de modificare a calendarului bacalaureatului, în scopul evitării eventualelor probleme care ar putea apărea din cauza grevei cadrelor didactice implicate în examen. Astfel, proba la limbă străină de la bacalaureat poate fi susţinută până în 25 iunie.

Alte modificări vizează componenţa comisiei de bacalaureat de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, astfel încât permite accesul în comisie şi a personalului didactic auxiliar.

"În cazuri deosebite, bine justificate, prin excepţie de la prevederile art.5 şi art.12, alin.(1), din comisia de bacalaureat de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale poate face parte, în calitate de asistent, orice persoană care îndeplineşte o funcţie didactică sau didactică auxiliară, provenind din unitatea de învăţământ respectivă sau din alte unităţi de învăţământ preuniversitar", este modificarea făcută de Ministerul Educaţiei pentru buna desfăşurare a examenului de bacalaureat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici