FSLI: Promovabilitatea la bacalaureat, îngrijorătoare. Pricopie: Nu cred că promovabilitatea trebuie să ne preocupe acum, ci corectitudiunea examenului

Ponderea de promovare la examenul de bacalaureat din această toamnă, reprezentând puţin peste o cincime dintre cei care s-au prezentat, este, din nou, îngrijorătoare, alte zeci de mii de tineri îngroşând rândurile şomerilor, consideră Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI). Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, spune că nu procentul de promovabilitate trebuie să intereseze acum, ci faptul că acest examen s-a desfăşurat în mod corect.

279 afișări
Imaginea articolului FSLI: Promovabilitatea la bacalaureat, îngrijorătoare. Pricopie: Nu cred că promovabilitatea trebuie să ne preocupe acum, ci corectitudiunea examenului

FSLI: Promovabilitatea la bacalaureat, îngrijorătoare. Pricopie: Nu cred că promovabilitatea trebuie să ne preocupe acum, ci corectitudiunea examenului (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Ponderea de promovare la examenul de bacalaureat din această toamnă, reprezentând puţin peste o cincime dintre cei care s-au prezentat, este, din nou, îngrijorătoare, alte zeci de mii de tineri îngroşând rândurile şomerilor, consideră Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

"Ministerul Educaţiei şi Guvernul României trebuie să se aplece urgent asupra problemelor grave din educaţie, care nu mai suportă amânare. Trebuie schimbată programa şcolară în sensul adaptării acesteia la realităţile economice actuale ale României. Elevii nu sunt motivaţi să înveţe, pentru că multe din informaţiile primite nu le sunt utile pentru integrarea pe piaţa muncii", spune preşedintele FSLI, Simion Hancescu, adăugând că, din păcate, majoritatea elevilor care nu au promovat examenul de bacalaureat vor fi pentru o perioadă şomeri şi vor găsi cu greu un loc de muncă.

În acest context, FSLI solicită regândirea de urgenţă a programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor, astfel încât să se pună accent pe latura formativă şi nu pe cea informativă, iar prin evaluare să se verifice nu ceea ce au memorat elevii, ci capacitatea lor de a aplica practic cunoştinţele dobândite, pentru a se putea integra în câmpul muncii, depolitizarea învăţământului în sensul că, în alegerea directorilor de şcoli, cuvântul hotărâtor să îl aibă unităţile de învăţământ, nu partidele politice şi introducerea examenului de admitere în întregul învăţământ superior.

Sindicaliştii mai cer adoptarea, în regim de urgenţă, a unei legi de salarizare pentru educaţie, prin care salariile să crească substanţial, pentru ca meseria de dascăl să devină motivantă, şi respectarea Legii educaţiei naţionale, în sensul acordării, începând cu anul 2014, a cel puţin şase la sută din PIB pentru educaţie şi a minimum unu la sută pentru cercetare.

Pricopie: Nu cred că promovabilitatea trebuie să ne preocupe acum, ci corectitudiunea examenului

"Cred că cel mai important, atunci când vorbim despre examenul de bacalaureat, este să ne asigurăm că este un examen serios, un examen corect, cu subiecte bine calibrate şi fără fraudă. Ştiţi bine, am luat toate măsurile pe care le-am putut lua noi, ca minister al Educaţiei, atât în vară, cât şi în această sesiune. Am avut în vară un procent ceva mai mare decât anul trecut şi acum în toamnă avem un procent ceva mai mic decât în anii anteriori. Am fost întrebat de mai multe ori de presă ce procent va fi, ce procent mă mulţumeşte. Repet, nu cred că procentul este ceea ce trebuie să ne preocupe acum, ci corectitudiunea examenului. Sigur că după ce aceste lucruri sunt asigurate şi eu cred că au fost asigurate şi cei care nu au înţeles acest lucru fie au fost eliminaţi, fie au intervenit alte instituţii ale statului, după ce aceste lucruri sunt asigurate trebuie să facem în aşa fel încât progresiv să creştem gradul de promovabilitate. Nu cred că ar trebui să sacrificăm corectitudinea examenului în avantajul procentului de promovabilitate", a declarat Remus Pricopie, luni, la Constanţa.

El a mai spus că rezultatele examenului de bacalaureat din acest an vor fi analizate de minister, care este interesat în primul rând de rata de promovabilite a celor care au absolvit clasa a XII-a în 2013.

"Ne putem uita la date din diferite unghiuri. Ceea ce vreau eu să văd este rata de promovabilitate în raport cu cei care au finalizat clasa a XII-a în 2013 pentru că de fapt această valoarea ne interesează cel mai mult, în raport cu cei care au terminat anul acesta. Iar rata de promovabilitate în raport cu cei care au terminat anul acesta este una acceptabilă, nu pot să spun că este una foarte bună, mai corect ar fi dacă aş spune că este una comparabilă cu ce se întâmplă în alte ţări”, a explicat Remus Pricopie.

Ministrul consideră că procentele de promovabilitate de la bacalaureat din urmă cu câţiva ani, de peste 90 la sută, erau nerealiste.

"Ştiţi bine că în urmă cu câţiva ani aveam procent de 90 la sută. Este nerealist, în nicio ţară civilizată nu ai procent de promovabilitate de peste 85-90 la sută. În acelaşi timp rata de promovabilitate din această sesiune este relevantă numai dacă ne uităm la fiecare detaliu în parte şi dacă vom face procentul şi-l vom face, iar mai târziu îl veţi avea şi vom şti exact cine sunt cei care au terminat în 2013 şi care este rata de promovabilitate pe toate cele trei sesiuni”, a menşionat Remus Pricopie.

El s-a referit şi la bacalaureatul din 2014, spunând că nu vor exista modificări în structura examenului.

“Metodologia este aprobată, urmează să fie publicată în Monitorul Oficial, o vom pune şi pe site. Am discutat tot felul de variante, sunt lucruri pe care nu le poţi modifica, respectiv probele de examen pentru că acestea trebuie anunţate cu mult timp înainte, nu poţi să schimbi în septembrie pentru anul următor, deci nu discutăm de schimbări în structura examenului pentru 2014”, a mai afirmat ministrul Educaţiei.

Totuşi, el a precizat că s-ar putea să existe modificări legate de modul în care este organizat examenul şi că nu exclude posibilitatea de monitorizare audio a bacalaureatului.

"Avem a doua componentă, cea care ţine de organizarea examenului, unde, evident, că acolo unde constaţi că trebuie să îmbunătăţeşti, faci acest lucru. Nu am luat decizia pentru a introduce componenta audio, dar nu excludem posibilitatea ca în cazul unităţilor de învăţământ care au dotarea corespunzătoare să existe şi componenta audio. Cu alte cuvinte, până nu ne asigurăm că o decizie o dată adoptată poate fi respectată în toate centrele de examen din toată ţara, nu ai cum să o iei. Dar, repet, în acest moment sunt unităţi de învăţământ care au puse la punct sistemele de monitorizare audio şi video, iar ele vor fi folosite anul viitor”, a adăugat Pricopie.

El a participat, luni, la deschiderea Academia BNR, eveniment organizat în această săptămână, de BNR, la Constanţa.

Peste 14.700 dintre candidaţii care au susţinut a doua sesiune a bacalaureatului, adică 20,36 la sută, au obţinut medie de promovare înainte de contestaţii, majoritatea candidaţilor promovând cu medii între 6 şi 6,49, a anunţat, luni, Ministerul Educaţiei Naţionale.

Comparativ cu anul 2012, când procentul de promovare a fost, pentru aceeaşi sesiune, de 25,49 la sută, în acest an se constată o scădere cu cinci puncte procentuale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici