Funcţionarii publici din sistemul penitenciar reclamă sumele mari cheltuite pentru deţinuţi

Vicepreşedintele Federaţiei "Publisind", Mihaela Neacşu, a declarat, duminică, că statul plăteşte lunar 1.800 de lei pentru întreţinerea unui deţinut, susţinând că persoanele private de libertate sunt, în aceste condiţii, cele mai puţin afectate de criza economică mondială.

6 afișări

Mihaela Neacşu a spus că, în plus, prin Legea 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, deţinuţii care fac studii sau urmează cursuri de formare profesională în penitenciar beneficiază şi de salaiul minim pe economie de 600 de lei, fără a fi apoi obligaţi să muncească.

În aceeaşi situaţie mai sunt şi deţinuţi pensionaţi, care pe perioada detenţiei primesc în continuare pensiile, deşi întreţinerea lor este asigurată integral de către stat.

Vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Publică "Publisind" a precizat că nu ştie care este numărul exact al deţinuţilor care primesc salarii sau pensii, dar estimează că la nivel naţional ar fi în jur de 2.000 de astfel de cazuri.

"În stiuaţia de recesiune mondială, ei îşi primesc pensiile şi salariile în condiţiile în care ei sunt oricum susţinuţi de stat. Normal că acest lucru stârneşte nemulţumirea în rândul angajaţilor din penitenciare", a menţionat Neacşu.

Potrivit articolului 61 alineatul 3 din Legea 275/2006 "persoanele condamnate la pedepse privative de libertate care participă la cursuri de şcolarizare sau de calificare ori recalificare profesională primesc lunar, pe durata cursurilor, o remuneraţie egală cu salariul minim pe economie".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici