Funeriu: Am vizitat-o pe învăţătoarea în greva foamei, i-am înţeles motivele, i le respect

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că a vizitat-o, sâmbătă, pe învăţătoarea din Caracal care se află în greva foamei, a avut o discuţie lungă cu aceasta, i-a înţeles motivele şi i le respectă.

67 afișări
Imaginea articolului Funeriu: Am vizitat-o pe învăţătoarea în greva foamei, i-am înţeles motivele, i le respect

Funeriu: Am vizitat-o pe învăţătoarea în greva foamei, i-am înţeles motivele, i le respect (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Funeriu a afirmat că a discutat şi duminică, telefonic, cu învăţătoarea, şi monitorizează îndeaproape situaţia.

"Învăţătoarea din Caracal se află în greva foamei pentru că nu i s-a acordat creşterea de 50 la sută. Am vizitat-o sâmbătă, am avut o discuţie foarte lungă cu dânsa, i-am înţeles motivele, i le respect. Am încercat să vedem exact care sunt soluţiile legale referitoare la revendicările pe care le face, am discutat şi cu prefectul judeţului Olt. I-am explicat o serie de elemente, inclusiv cele referitoare la grila de salarizare, am avut o discuţie foarte lungă. Sper ca doamna învăţătoare să fi înţeles că ministrul Educaţiei este alături de profesori, aşa cum este alături de elevi, şi de părinţi. Am discutat şi duminică, telefonic, şi monitorizez foarte îndeaproape situaţia", a declarat Funeriu.

El a mai spus că din discuţiile purtate a înţeles că învăţătoarea ar avea şi un litigiu cu Primăria Caracal.

Învăţătoarea din Caracal, care se află în greva foamei de la sfârşitul lunii august din cauza diminuării salariului cu 25 la sută, a fost transferată, vineri seară, în stare gravă de la spitalul din localitate la Institutul de Diabet şi Boli de Nutriţie din Capitală, ea refuzând perfuziile şi hidratarea.

Învăţătoarea Cristina Anghel, care de 42 de zile este în greva foamei, a declarat, luni, că va accepta perfuziile numai atunci când medicii îi vor spune că viaţa ei este pe muchie de cuţit şi îi atrage atenţia preşedintelui că mai târziu pentru ea poate fi prea târziu.

Învăţătoarea a mai spus că face greva foamei împotriva celor de la guvernare.

"Pe lunile iulie şi august nu ne-au fost reduse salariile. Luam 14 milioane de lei (vechi, n.r.), 13-14, ceva de genul acesta. Cred că mai puţin, că nu mai aveam orele acelea suplinite, cred că 12. Dar acum, în octombrie, ne reţin pentru faptul că nu ne-au reţinut în iulie şi în august. Şi secretara mea de la şcoală mi-a spus că eu iau zero lei. Nu sunt singura, toţi colegii mei vor lua aşa, doi lei, opt lei, 15 lei. Avem câteva colege care au fost deportate în Bărăgan şi au reducerea aceea de impozit, dar cine are CAR tebuie să aducă de acasă. De unde să aducă de acasă, dacă toată vara nu au luat niciun ban. Aici se încalcă legea. Reţinerea maximă trebuie să fie de 30 la sută, maxim 50 la sută. Poate eu voi lua un leu, doi pentru că am fost în concediu medical. Am fost o perioadă internată. Nu ştiu cum vor rezista colegii mei până în noiembrie. Fiica mea are 6.200.000 de lei (vechi, n.r.). Este profesor. Este în întreţinerea mea, altfel ar muri de foame. De asta spun că sunt alături de toţi medicii, profesorii. Nu se poate să ne batem joc de ei. Dacă nu aş fi eu, fata mea nu ar avea ce să mănânce", a mai spus Cristina Anghel.

Cristina Anghel a fost adusă, la sfârşitul lunii septembrie, la Spitalul Municipal din Caracal, după ce i s-a făcut rău din cauză că de o lună refuză hrana. În tot acest timp, învăţătoarea a fost supravegheată de cadrele medicale de la Ambulanţa Caracal.

Cristina Anghel a intrat în greva foamei pe 26 august, ca formă de protest împotriva diminuărilor salariale, ea informând Direcţia de Sănătate Publică Olt, Serviciul de Ambulanţă Olt, Spitalul Municipal Caracal, Primăria şi unitatea de învăţământ unde predă de intenţia sa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici