Funeriu: Noi programe de studiu pregătite pentru anul şcolar 2011-2012, tot atunci şi noi manuale

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, vrea ca din anul şcolar 2011-2012 elevii din clasele de început de ciclu, respectiv întâi, a cincea şi a noua, să înveţe după manuale noi, realizate în concordanţă cu noile programe de studiu, al căror cadru de referinţă va fi supus dezbaterii publice în toamnă.

271 afișări
Imaginea articolului Funeriu: Noi programe de studiu pregătite pentru anul şcolar 2011-2012, tot atunci şi noi manuale

Funeriu: Noi programe de studiu pregătite pentru anul şcolar 2011-2012, tot atunci şi noi manuale (Imagine: Mediafax Foto/Adi Piclisan)

Ministrul Educaţiei a aprobat, vineri, înfiinţarea Consiliului pentru Curriculum, format din 19 experţi în curriculum şi învăţământ preuniveristar, coordonaţi de Firuţa Tacea.

Printre atribuţiile acestui organism sunt stabilirea direcţiilor strategice de modernizare a curriculumului naţional, avizarea ştiinţifică a proiectării şi elaborării acestuia, cât şi orientarea din punct de vedere conceptual şi metodologic a evaluării manualelor, a declarat, sâmbătă, agenţiei MEDIAFAX, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

"Mi se pare foarte important să facem un demers curricular sănătos pe tot ceea ce ţine de sistemul educaţional. Este nesănătos şi superficial să schimbi mai întâi manualele şi apoi programele, aşa cum s-a mai întâmplat până acum", a adăugat Funeriu.

Potrivit ministrului, schimbarea profundă a sistemului educaţional vizează mai multe etape, în care ultima este redactarea unor noi manuale.

"Trebuie mai întâi să definim care este cadrul de referinţă curricular, respectiv cum trebuie să arate, spre exemplu, copilul român la opt ani din punct de vedere educaţional. După cadrul de referinţă, stabilim prin ce procese ajungem la acest rezultat. Apoi ne ocupăm de schimbarea sistemului de evaluare, rescriem planul cadru şi efectiv programa. În paralel începe formarea profesorilor şi punerea în practică a elementelor (itemilor) de evaluare. Ar fi foarte bine dacă am avea o bază de itemi la nivel UE. Când ai foarte clar ce se învaţă, adică programa, cum trebuie să arate un copil, ce şi cum se evaluează, iar formarea profesorilor este în derulare, abia atunci începe scrierea noilor manuale", a adăugat ministrul Educaţiei.

Funeriu a mai spus că vrea ca noile programe să fie realizate după un concept consolidat, care să rămână valabil mult timp, axat exclusiv pe componenta ştiinţifică a curriculum-ului, un curriculum ştiinţific.

"Aş vrea ca până la sfârşitul lunii octombrie să avem deja gata un cadru de referinţă, care va intra în dezbatare publică. Felul cum am vrea să arate elevul român trebuie să fie subiectul unei dezbateri publice. În funcţie de proiecţia dezbaterii publice vor fi realizate noile programe. Dacă am gata programa, pot începe să scriu manualele. Sigur, doar clasele de început de ciclu încep pe noua programă şi cu noile manuale, clasa întâi, a cincea şi a noua, mă rog, a zecea", a adăugat Funeriu.

Ministrul Educaţiei îşi doreşte ca manuale să fie mai bune, mai atractive şi mai relevante.

"Una dintre cele mai importante competenţe ale unei persoane este să facă alegeri juste. Faptul că avem multe manuale, calitatea alegerii depinde de calitatea persoanelor. Un profesor bun va alege un manual bun. Manualele care vor fi pe piaţă evident vor fi avizate de MECTS", a conchis ministrul Daniel Funeriu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici