Funeriu: Până acum, regula era ca bacalaureatul să fie fraudat. Profesorii s-au săturat să fie parte dintr-un mecanism care face rabat de la onestitate

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, luni seară, la TVR, că până acum regula era ca bacalaureatul să fie fraudat, lucru semnalat de el şi în 2010. VEZI DECLARAŢIILE MINISTRULUI

1522 afișări
Imaginea articolului Funeriu: Până acum, regula era ca bacalaureatul să fie fraudat. Profesorii s-au săturat să fie parte dintr-un mecanism care face rabat de la onestitate

Funeriu: Până acum, regula era ca bacalaureatul să fie fraudat (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Da, am spus-o de multe ori. Regula era ca bacalaureatul să fie fraudat. Anul trecut promovabilitatea a scăzut cu 16-17 la sută faţă de 2009, iar lucrurile nu erau perfecte. Nici acum nu sunt. Nu este o fericire că ai de trei ori mai mulţi eliminaţi în 2011 (661 - n.r.) faţă de 2010, dar este o bucurile că avem puterea să ne curăţăm sistemul de aceste practici", a spus Funeriu, la emisiunea "Tema zilei" de la TVR.

El a adăugat că toţi cei care fraudau erau complici, unii elevi şi unii profesori.

"Unele cadre didactice au fost complice la fraudare. Dar eu nu vreau să stigmatizez un întreg corp didactic. Mă refer numai la aceia care au fost complici", a adăugat Funeriu.

  • Profesorii s-au săturat să fie parte dintr-un mecanism care face rabat de la onestitate

"Cadrele didactice au cuplat la îndemnul meu de a fi corecţi. Cadrele didactice din România s-au săturat să fie parte dintr-un mecanism care face rabat de la onestitate, de la seriozitate. Anul trecut cadrele didactice au dat un mesaj foarte clar când au spus să nu se facă grevă, să nu fie îngheţat anul şcolar", a mai spus Funeriu.

El a precizat că relaţia elev -profesor funcţionează în 50 la sută din cazuri şi că în tot atâtea nu funcţionează.

"Cred că autoritatea profesorilor prin prisma acestor noi rezultate la bacalaureat este mult întărită. Nu cred că vom mai vedea foarte mulţi elevi în clasa a XII-a care vor chiuli de la ore sau care nu vor mai fi serioşi. Este un duş rece, dar cred că trebuie să tindem spre o Românie cu fruntea sus şi nu cu mâna întinsă", a susţinut Daniel Funeriu.

Ministrul a insistat asupra faptului că prin acest bacalaureat profesorii şi-au recâştigat o mare parte din demnitatea lor socială.

"Au vrut să dovedească că nu mai vor să facă parte din acestă imensă problemă pe care o avem. Însă pentru partea financiară facem tot ceea ce România îşi poate permite azi", a adăugat ministrul Educaţiei.

Referitor la titularizare, ministrul Funeriu a spus că şi la acel concurs va fi toleranţă zero faţă de fraudă.

  • Liceele în care nu se face carte pentru a obţine un bacalaureat pot fi reorganizate

"Toate locurile în care nu se face carte pentru a obţine un bacalaureat cu valenţele unui bacalaureat autentic ar putea fi transformate. În acele locuri trebuie să se dezvolte un învăţământ relevant, de exemplu, învăţământ profesional", a declarat Funeriu.

Ministrul a răspuns astfel unor întrebări puse de către moderatorul emisiunii "Tema zilei", referitor la unele liceele din Iaşi care de doi ani au promovabilitate zero la bacalaureat.

"Sigur toate aceste situaţii vor fi analizate. Apoi vom decide trasformarea lor", a mai spus ministrul Educaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici