GALERIE FOTO Oraşe decorate cu ouă gigant, un cuib uriaş cu ouă colorate şi mascote-iepuraşi, de Paşte

Mai multe oraşe din ţară au fost decorate, de Paşte, cu ouă gigant şi mascote-iepuraşi. La Timişoara, punctul de atracţie este un uriaş cuib cu ouă colorate amplasat în Piaţa Operei, în timp ce la Sibiu oamenii îşi pot crea propriile lumânări cu care să meargă să ia Lumină.

1920 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO Oraşe decorate cu ouă gigant, un cuib uriaş cu ouă colorate şi mascote-iepuraşi, de Paşte

Oraşe decorate cu ouă gigant, un cuib uriaş cu ouă colorate şi mascote-iepuraşi, de Paşte

În timp ce Constanţa este împodobită pentru prima dată cu ocazia Sărbătorilor Pascale, mulţi primari au decis să nu investească în decoraţiuni, spunând că oraşele pe care le conduc au alte probleme. Alţii au preferat să folosească decoraţiunile din anii precedenţi.

TIMIŞOARA

Primăria Timişoara a împodobit şi în acest an centrul oraşului cu ornamente de Paşte. Punctul de atracţie este un uriaş cuib cu ouă colorate şi mascote-iepuraşi de decor amplasat în Piaţa Operei, pe marginea căruia a fost realizată o bancă, pe care copiii se pot aşeza.

De asemenea, în Piaţa Victoriei au fost instalate mai multe figurine reprezentând iepuri sau ouă colorate, de mărimea unui om.

Pavel Deheleanu, directorul Casei de Cultură a Timişoarei, instituţie aflată în subordinea Primăriei, care s-a ocupat de împodobirea cu decoraţiuni de Paşte, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că majoritatea figurilor sunt cumpărate în anii precedenţi.

“Podiumul de la cuibul cu ouă l-am amenajat în acest an, am mai cumpărat câteva ouă şi nişte iepuraşi, alte decoraţiuni au fost recondiţionate. Valoarea sumei investite în acest an în decoraţiuni de Paşte este de 13.000 de lei”, a precizat Pavel Deheleanu.

În centrul Timişoarei au fost instalate şi 50 de căsuţe, în cadrul Târgului de Paşte, care a ajuns la ediţia a X-a, deschis până în data de 18 aprilie. În aceste căsuţe se comercializează ouă încondeiate, dulciuri, cozonaci, pască, flori, produse handmade şi ornamente de sezon. De asemenea, copiii sunt aşteptaţi la Atelierul Iepuraşului, unde pot învăţa să încondeieze ouă, să picteze ceramică şi să exerseze la roata

SIBIU

Sibienii, dar şi turiştii care vor petrece Paştele în Sibiu vor putea să îşi creeze propriile lumânări cu care să meargă să ia Lumină în Noaptea de Înviere, în condiţiile în care sâmbătă s-a inaugurat a opta ediţie a Târgului de Paşti care are, în premieră, un atelier de lumânări.

Cine va dori să aibă o lumânare unicat o poate crea prin tehnica străveche a tragerii. Atelierul este în centrul Târgului de Paşti care împodobeşte Sibiul, 45 de expozanţi afişându-şi marfa în căsuţe de lemn, în Piaţa Mare.

”Aducem în centrul Sibiului o activitate foarte răspândită în Elveţia, respectiv un atelier de lumânări. Cu ajutorul liderului în echipamente pentru producţia de lumânări, o firmă din Elveţia, am construit un loc unde oricine îşi va putea face propriile lumânări prin tehnica străveche a tragerii. Am investit în echipamente profesionale noi, astfel încât această activitate să fie sigură, plăcută şi uşor de învăţat pentru oricine. Practic, se începe cu un fitil, care este scufundat în repetate rânduri în ceară, albă sau colorată, până rezultă o lumânare cu aspectul şi dimensiunea dorită”, a declarat Andrei Drăgan Răduleţ, preşedintele Asociaţiei Events For Tourism, organizatorul Târgului.

Combinaţiile de culori şi dimensiuni sunt nelimitate şi depind doar de propria imaginaţie, iar costul lumânărilor depinde doar de greutatea acestora, care se cântăresc la sfârşit.

Pe lângă atelierul de lumânări, în centrul Sibiului, la Târgul de Paşti, va fi amenajată o zonă de agrement, cu un carusel tradiţional, un trenuleţ pentru copii şi o cetate gonflabilă, dar şi o Căsuţă a Iepuraşilor.

De asemenea, trenuleţul turistic va plimba turiştii prin centrul medieval al Sibiului.

Târgul de Paşti are loc în perioada 8 – 18 aprilie.

BISTRIŢA

Autorităţile din municipiul Bistriţa au început pregătirea oraşului pentru Paşte şi au amplasat până acum 12 ouă gigant în cele mai circulate zone din municipiu.

Anul acesta Primăria Bistriţa nu a mai alocat bani pentru achiziţionarea decoraţiunilor de Paşte, folosindu-se de cele 12 ouă gigant din poliester armat şi fibră de sticlă cumpărate în urmă cu cinci ani. Ouăle, folosite pentru a decora oraşul, sunt pictate manual de elevii liceului de Arte Plastice ”Corneliu Baba” din Bistriţa, cu simboluri religioase, peisaje, motive florale şi diferite decoraţiuni.

“Primăria municipiul Bistriţa nu a achiziţionat pentru Sărbătorile Pascale obiecte decorative noi. Au fost montate, în patru locaţii din municipiul Bistriţa, cele 12 ouă confecţionate şi folosite şi anii trecuţi, pentru sărbătorile din acest ouăle fiind revopsite de elevii Liceului de Arte” a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al primăriei municipiului Bistriţa, Mihai Ruşti.

Cele 12 ouă gigant au aproape 2 metri înălţime şi sunt aşezate în cele mai circulate zone din Bistriţa, iar pentru a fi protejate au fost împrejmuite cu gărduleţe din bârne de lemn.

Ouăle folosite pentru înfrumuseţarea oraşului au fost realizate de o companie în perioada 2012 – 2013, Primăria Bistriţa cheltuind pentru realizarea acestora peste 25.000 de lei de la bugetul local.

De asemenea, un copac înalt de patru metri situat în centrul oraşului a fost împodobit cu 600 de ouă pictate de către circa 70 de elevi, conform unei vechi tradiţii de Paşte a saşilor.

“Am făcut ouă din polistiren, pictate manual, cu simboluri ale Sărbătorii de Paşte şi am pus o sfoară mai lungă pentru a le putea agăţa între crengile copacului”, a declarat Tudor, unul dintre elevii care au participat la această acţiune.

Copacul va rămâne împodobit până după Rusalii, când municipalitatea va ridica de pe domeniul public ornamentele folosite pentru decorarea oraşului de Paşte.

TÂRGU-JIU

Administraţia locală din Târgu-Jiu nu a cheltuit, în acest an, niciun ban pentru ornamentele de Paşte. În urmă cu zece ani, reprezentanţii Primăriei au cumpărat 32 de figurine luminoase şi doi iepuri gigantici, în valoare de aproximativ 12.500 de lei, iar de atunci folosesc aceste decoraţiuni an de an. Singura investiţie pe care au făcut-o autorităţile din 2007 până în prezent a fost cea din 2015, când municipalitatea a mai achiziţionat un iepure, de un metru şi jumătate, la preţul de 3.000 de lei.

Ornamentele vor fi amplasate de luni în municipiu. La fiecare lăcaş de cult din oraş vor fi montate câte două figurine luminoase, constând în îngeraşi, lumânări şi ouă, în timp ce în centrul municipiului vor fi amplasaţi trei iepuri gigantici.

”În următoarea perioadă, la Târgu-Jiu se va da startul acţiunii de împodobire a oraşului, încât sfintele Sărbători Pascale să fie întâmpinate aşa cum se cuvine de autorităţile locale şi de târgujieni. Reprezentanţii Serviciului Gospodărie Comunitară vor monta figurine luminoase la toate lăcaşurile de cult din municipiu. De asemenea, în zona Victoria-centru se vor monta figurine luminoase cu iepuraş, personaj fictiv din folclor şi simbol specific acestei sărbători religioase”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu-Jiu, Loredana Covei.

Motru, celălalt municipiu din judeţul Gorj, nu va fi împodobit de Paşte. În schimb, în apropierea Paştelui vor avea loc o serie de evenimente culturale şi artistice.

CONSTANŢA

Municipiul Constanţa se pregăteşte pentru Sărbătorile Pascale, Primăria urmând să instaleze figurine pe stâlpi în centrul oraşului, dar şi ouă roşii în principalele intersecţii, valoarea investiţiei depăşind 100.000 de lei.

Potrivit Primăriei Constanţa, se montează figurine luminoase pe stâlpi, pe Bulevardul Tomis, din zona Capitol până la intersecţia cu strada Traian. De asemenea, în 26 de sensuri giratorii vor fi amplasate ouă, iar în principalele intersecţii şi la intrările în oraş bannere cu mesajul ”Paşte fericit!“.

”Pentru serviciul privind amplasarea de ornamente în municipiul Constanţa, Primăria va plăti 102.984 de lei, fără TVA”, au arătat reprezentanţii instituţiei.

Acesta este primul an în care Primăria Constanţa împodobeşte oraşul cu ocazia Sărbătorilor Pascale.

ALBA IULIA

Un părculeţ tematic de Paşte, cu figurine reprezentând iepuri, ouă roşii, ciupercuţe şi căsuţă în formă de ciupercă va fi amenajat în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia cu câteva zile înainte de Naşterea Domnului.

Reprezentanţii Primăriei Alba Iulia au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că decoraţiunile de Paşte din acest an vor fi asemănătoare cu cele de anul trecut şi vor fi amenajate la începutul Săptămânii Mari, în Cetatea Alba Carolina.

Copiii se pot bucura în toată Săptămâna Luminată de decoraţiunile de Paşte, respectiv figurine ce reprezintă o familie de iepuri, ouă roşii vopsite de ”urecheaţi”, ciupercuţe şi căsuţă în formă de ciupercă.

Părculeţul tematic este format din 17 piese, a fost realizat în Polonia din materiale rezistente la intemperii, respectiv fibră de sticlă, lemn, răşini sintetice şi vopsit cu materiale rezistente la razele solare.

Preţul ansamblului a fost de 6.000 de euro, fiind achiziţionat, anul trecut, de Primăria Alba Iulia.

PRAHOVA

În Prahova, cele mai multe primării au decis să nu monteze ornamente care să marcheze sărbătoarea Învierii Domnului.

La Ploieşti, spre deosebire de anii trecuţi, când în centrul municipiului puteau fi admirate inclusiv figurine 3D, anul acesta nu va fi niciun ornament.

“Am decis să nu montăm aşa ceva. Nici nu am prevăzut bani în buget. Vom pregăti ceva frumos de Crăciun”, a declarat Adrian Dobre, primarul municipiului Ploieşti.

La Mizil, unde anul trecut, prin oraş, ouă de diferite culori au fost amplasate în copaci, anul acesta, autorităţile au decis să nu se mai amplaseze ornamente, considerând că “sunt alte probleme în oraş”.

“ Nu le vom monta, anul acesta. Iar pe iepuraşi nu dau bani. Avem alte probleme în Mizil. Să avem întâi străzile făcute”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, primarul oraşului Mizil, Călin Silviu Negraru.

Buşteni este singura dintre staţiunile de pe Valea Prahovei unde administraţia locală amplasează decoraţiuni de Paşti pe domeniul public. Ornamentele au fost folosite şi în anii trecuţi şi constă în ouă, lumânărele, iepuraşi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici