GALERIE FOTO Un istoric de artă din Cluj înfiinţează ”Muzeul Între Bare” cu materiale de la proteste

Un istoric de artă din Cluj-Napoca vrea să înfiinţeze ”Muzeul Între Bare”, el colecţionând din ţară materiale de la protestele privind OUG nr. 13, pancarte, afişe, pe care le depozitează, deocamdată, în propria locuinţă, dar şi fotografii şi înregistrări video.

674 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO Un istoric de artă din Cluj înfiinţează ”Muzeul Între Bare” cu materiale de la proteste

GALERIE FOTO Un istoric de artă din Cluj înfiinţează ”Muzeul Între Bare” cu materiale de la proteste

Szekely Sebestyen a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, că a fost prezent la protestele din mai multe oraşe de unde a colectat pancarte şi afişe pentru viitorul muzeu pe care, deocamdată, le-a depozitat în propria locuinţă.

”Muzeul Între Bare este unul care se face din donaţii, numele a venit de la sine. Adunăm pancartele şi afişele folosite la protestele faţă de OUG 13, am fost în timpul protestelor la oameni şi i-am rugat să îmi dea. Unii mi le-au dat atunci, alţii mi-au promis că le vor dona muzeului după proteste. Am fost la proteste la Cluj-Napoca, la Bucureşti, Iaşi, Sibiu şi Tecuci. Cel mai important lucru pentru noi este, în prezent, adunarea pancartelor, afişelor de la proteste, să conservăm aceste materiale vizuale. Cum îşi va îndeplini muzeul funcţia educativă rămâne de văzut, pentru că un muzeu nu funcţionează doar prin expoziţii, ci pot exista şi expoziţii virtuale, poate fi şi o arhivă, un depozit deschis unde oamenii pot vedea aceste lucruri. Va trebui, după proteste, găsită modalitatea de prezentare a materialelor şi să identificăm un spaţiu, o galerie”, a spus Szekely.

Acesta a subliniat că, pentru completarea colecţiei, a plătit 10 lei unui student din Cluj-Napoca care a încropit o pancartă din două cozi de mătură, banii fiindu-i daţi acestuia ca să cumpere alte două mături pentru a le avea în căminul studenţesc unde locuieşte.

Muzeul Între Bare mai colectează şi materialele digitale, virtuale, folosite în cadrul protestelor în condiţiile în care o caracteristică a acestor proteste este că se desfăşoară şi în mediul online.

”Energia protestelor a fost întreţinută de mediul online, îndemnurile la oameni să iasă în straădă, să participe, interesul lor a fost întreţinut de reţelele de socializare, unde au apărut evenimente create, dar şi gif-uri, video-uri, sloganuri, poze. Pe lângă pancarte şi afişe, mai sunt şi obiecte casnice folosite la proteste, oale, ţevi, cu care se făcea zgomot, şi acestea vor fi colectate. Trebuie găsită modalitatea prin care energia, atmosfera şi mesajul acestor proteste să poată fi transmise. Specificul Muzeului Între Bare este faptul că acesta este unul care se face din mers, este un muzeu participativ, sperăm să salvăm ceva din energia acestor evenimente”, a explicat iniţiatorul proiectului Muzeul Între Bare.

Szekely Sebestyen a absolvit Istoria Artei la Cluj-Napoca în anul 2000 şi a avut mai multe stagii de specializare la Florenţa, New York şi Budapesta. A lucrat o perioadă la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, după care a înfiinţat două galerii de artă în municipiu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici