Garda de Mediu anunţă că 98% din şantierele de pe litoral verificate nu respectă legislaţia de mediu

98% dintre şantierele de pe litoralul Mării Negre, verificate de comisarii Gărzii de Mediu în ultima perioadă, nu respectă legislaţia de mediu.

331 afișări
Imaginea articolului Garda de Mediu anunţă că 98% din şantierele de pe litoral verificate nu respectă legislaţia de mediu

FOTO Garda de Mediu

Garda de Mediu anunţă că au fost efectuate controale pe şantierele pe pe litoralul Mării Negre în perioada 21 martie - 18 aprilie 2022. Cele mai multe probleme depistate sunt legate de gestionarea deşeurilor, lipsa infrastructurii privind prevenirea dispersiei particulelor în suspensie şi lipsa evidenţelor privind gestiunea deşeurilor.

„Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu şi cei ai Comisariatului Judeţean Constanţa au efectuat controale la 113 şantiere aplicând: 28 de avertismente, pentru lipsa evidenţei gestiunii deşeurilor sau completarea greşită a acestora, şi 83 de amenzi în cuantum de 1.392.000 de lei. Sancţiunile au fost aplicate pentru nerespectarea legislaţiei privind regimul deşeurilor şi condiţiilor din actele de reglementare obţinute, din punct de vedere al protecţiei mediului, precum şi pentru neaplicarea măsurilor de protecţie a atmosferei”, a declarat Marioara Artemis Gătej, comisar general al GNM.

Din cele 113 şantiere controlate, 111, reprezentând 98% din total, au avut diferite probleme de legalitate, cu precădere la capitolul gestionarea deşeurilor.

„Când deşeurile sunt depozitate necorespunzător într-o zonă cum este cea de litoral, unde vântul este puternic o mare parte a anului, există riscul ca multe gunoaie să ajungă chiar şi în Lacul Siutghiol, care este arie protejată, mai ales că situaţia cea mai gravă este în zona de nord a litoralului, atât din cauza numărului mare de şantiere de construcţii, cât şi a densităţii acestora”, a spus Nicolae Badea, directorul Direcţiei Controlul Poluării, Biodiversităţii, Biosecurităţii şi Ariilor Protejate din cadrul GNM.

Sancţiunile în cazul şantierelor verificate au fost aplicate ca urmare a nerespectării regulilor privind gestionarea deşeurilor, pentru inexistenţa contractelor privind colectarea deşeurilor sau colectarea deşeurilor în amestec şi depozitările în spaţii neautorizate, lipsa infrastructurii privind dispersia particulelor, lipsa amenajărilor de puncte de spălare a autovehiculelor la ieşirea din şantiere şi neasigurarea protecţiei deşeurilor din construcţii, aflate în depozite provizorii.

Conform Gărzii de Mediu, controalele de pe şantiere au vizat în special localităţile unde au fost înregistrate creşteri ale valorilor indicatorilor de calitate a aerului la staţiile RNMCA.

Comisarii au dispus termene stricte de remediere a deficienţelor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici