Gavrilescu, după modificarea Codului Silvic: Voi înfiinţa Consiliul Naţional pentru Silvicultură

Ministrul Mediului Graţiela Gavrilescu anunţă, miercuri, după adoptarea noului Cod Silvic în Parlament, că va înfiinţa Consiliul Naţional pentru Silvicultură, ca organizaţie profesională fără personalitate juridică, care va avea un rol major în elaborarea normelor de aplicare a codului.

1065 afișări
Imaginea articolului Gavrilescu, după modificarea Codului Silvic: Voi înfiinţa Consiliul Naţional pentru Silvicultură

Gavrilescu, după modificarea Codului Silvic: Voi înfiinţa Consiliul Naţional pentru Silvicultură (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"După şase ani, în care, din păcate, am putut constata, cu toţii, problemele generate de ambiguităţile codului precedent, chiar se simţea nevoia îmbunătăţirii cât mai rapide a cadrului legal existent în domeniul silviculturii. A fost o dezbatere de aproximativ doi ani, în care asociaţiile profesionale, specialişti, ONG- uri, reprezentanţi de marcă ai Academiei Române şi ai Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, producători de mobilă, întreprinderi de exploatare, proprietari de păduri s-au implicat, cu seriozitate şi responsabilitate, pentru elaborarea noului cod, într-o formulă care să fie agreată şi chiar susţinută de cei interesaţi", a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul.

Gavrilescu anunţă înfiinţarea, prin ordin de ministru, a Consiliului Naţional pentru Silvicultură, ca organizaţie profesională fără personalitate juridică, din care vor face parte reprezentanţi ai principalelor entităţi care au contribuit la elaborarea codului.

"Va fi, cu siguranţă, un consiliu viu, activ, care va avea un rol major atât în elaborarea, în primă instanţă, a normelor de aplicare a codului, cât şi, ulterior, în respectarea lor şi îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniu", a precizat ministrul Mediului.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de modificare a Codului Silvic iniţiat de parlamentari PSD. Camera Deputaţilor este for decizional.

Deputaţii au aprobat acest proiect cu 208 voturi "pentru", 97 "împotrivă" şi 27 de abţineri.

"A fost un efort de aproape doi ani pentru ca la Guvern şi apoi în Parlament să fie adoptat acest Cod Silvic de care România avea nevoie. Interesele private ale marilor companii neromâneşti care exploatează în mod excesiv lemnul în România şi-au găsit din păcate reflectarea şi în Parlament şi de aceea avem şi voturi contra", a afirmat premierul Victor Ponta.

Deputatul UDMR, fost ministru al Mediului, Attila Korodi a declarat că se poate şi mai bine şi că se încheie o procedură care era în Parlament de trei ani. "Sunt convins că această modificare a Codului Silvic va putea să protejeze pădurile României dacă vor veni şi actele normative de implementare. Punem capac monopolurilor mari în domeniul prelucrării lemnului, în sfârşit reuşim să direcţionăm materie primă pentru companii mici şi mijlocii", a spus Korodi.

Deputatul PNLTinel Gheorghe a afirmat că sunt aspecte contradictorii în conţinutul legii, care vor crea probleme de aplicare.

Deputatul PNL, fost ministru pentru Ape şi Păduri, Lucia Varga a declarat că România avea nevoie de un cod silvic europene în care să fie protejată pădurea şi să se dea drept de preempţiune agenţilor economici din industria de prelucrare a lemnului şi sprijin pentru proprietari. E a spus că premierul a fost de acod iniţial cu acest lucru, însă apoi s-a răzgândit. "Mă întreb oare ce la făcut să renunţe la acele principiipe care le-am agreat, Oare să fie interese de partid?", a afirmat retoric Lucia Varga.

Proiectul prevede, printre altele, că valorificarea masei lemnoase pe picior se face doar de către operatori economici atestaţi.

Un operator/grup de operatori economici poate cumpăra la licitaţie sau negociere, după caz, materiale lemnoase rezultate din produse principale sau accidentale, sub formă de lemn rotund fasonat la drum auto, doar în cazul în care asigură prin capacitatea proprie procesarea a cel puţin 40% din materialul lemnos achiziţionat.

Proiectul mai stabileşte că suprafaţa maximă care poate face obiectul scoaterii definitive din fondul forestier, incluzând construcţia, accesul şi împrejmuirea, este de maximum 250 metri pătraţi în cazul proprietăţilor forestiere mai mari de 5 ha şi de maximum 5% din suprafaţa proprietăţii forestiere, dar nu mai mare de 200 m pătraţi, dacă suprafaţa proprietăţii forestiere este mai mică de 5 ha.

Accesul public în fondul forestier naţional cu autovehicule, motociclete, ATV-uri sau mopede este interzis, cu excepţia activităţilor sportive, de recreere şi turism, care se pot practica numai cu acordul şeful ocolului silvic, în cazul administrării, proprietarului, cu avizul şefului ocolului silvic, în cazul asigurării serviciilor silvice

Un operator economic/grup de operatori economici nu poate achiziţiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie, stabilit ca medie a ultimilor 3 ani, în baza actelor de punere în valoare autorizate la exploatare şi exploatate la nivel naţional, indiferent de forma de proprietate.

Alte articole stabilite de deputaţi prevăd că preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior se stabileşte anual, prin hotărâre a guvernului, la propunerea autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură.

În 2 octombrie 2013, proiectul unui noului Cod silvic a fost adoptat de Guvern, cu prevederile propuse de fostul ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, însă acest proiect a fost respins în Parlament.

Apoi, mai mulţi deputaţi PSD au iniţiat noul proiect de Cod silvic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici