GDS se scindează? Laura Ştefan, expert anticorupţie, şi-a dat demisia, iar disidentul Radu Filipescu s-a suspendat, după ce i-a fost acordat premiul lui Augustin Lazăr

Disidentul Radu Filipescu anunţă că a luat decizia de a se separa de Grupul pentru Dialog Social deoarece consideră că decernarea premiului lui Augustin Lazăr nu este oportună întrucât, chiar dacă procurorul general nu a fost torţionar, a avut un rol care nu poate fi neglijat.

1247 afișări
Imaginea articolului GDS se scindează? Laura Ştefan, expert anticorupţie, şi-a dat demisia, iar disidentul Radu Filipescu s-a suspendat, după ce i-a fost acordat premiul lui Augustin Lazăr

GDS se scindează. Disidentul Radu Filipescu se suspendă din organizaţie după ce i-a fost acordat premiul lui Augustin Lazăr

„Îmi pare rău dar doresc să mă separ puţin de Grupul pentru Dialog Social al cărui membru sunt de aproape 30 de ani. Îmi pare rău că nu am putut să fiu mai convingător în susţinerea mea în cadrul dezbaterilor din GDS. Am considerat şi susţinut că domnul Augustin Lazăr nu a fost un torţionar dar totuşi a avut un rol în funcţia de tînăr procuror care nu poate fi neglijat. Nu a fost un rol de decizie după părerea mea, în acele situaţii pentru deţinuţii politici deciziile fiind luate la Bucureşti. Am susţinut poziţia nu foarte simplă de a nu se continua cu demersul de decernare a Premiului GDS către procurorul general Augustin Lazăr. Ca urmare mă autosuspend din GDS. Cred că este importantă existenţa unei organizaţii de tipul GDS şi poate în viitor voi solicită să revin”, se arată în mesajul postat pe Facebook de disidentul Radu Filipescu.

Grupul pentru Dialog Social (GDS) a anunţat marţi că a luat decizia să anuleze ceremonia de decernare a premiului pentru Augustin Lazăr, după ce procurorul general a precizat că transmite distincţia foştilor deţinuţi politici şi disidentului Iulius Filip. Premiul îi va fi trimis lui Lazăr la Parchetul General.

„Grupul pentru Dialog Social (GDS) a luat cunoştinţă de mesajul public prin care Procurorul General al României, Augustin Lazăr, anunţă că transmite Premiul GDS pe anul 2018 disidentului Iulius Filip şi tuturor luptătorilor anticomunişti care au făcut cu putinţă ca astăzi să trăim într-o ţară democratică.Premiul va fi trimis domnului Augustin Lazăr la Ministerul Public spre a fi apoi transmis celor pe care dânsul i-a indicat. În aceste condiţii, de comun acord, decernarea premiului GDS din data de 17 aprilie 2019 este contramandată. Îl asigurăm pe domnul Augustin Lazăr de solidaritatea noastră în lupta anticorupţie a Ministerului Public pe care îl conduce”, se arată într-un comunicat de presă al GDS.

Laura Ştefan, expert anticorupţie, demisie din Grupul pentru Dialog Social: ”Avem păreri diferite”

Expertul anticorupţie Laura Ştefan, membru al Grupului pentru Dialog Social (GDS), a declarat pentru MEDIAFAX că a luat decizia să părăsească GDS pentru că nu s-a simţit ”deloc reprezentată” de decizia premierii procurorului general Augustin Lazăr.

Expertul anticorupţie Laura Ştefan, membru al Grupului pentru Dialog Social (GDS), a anunţat miercuri, pe pagina sa de Facebook, că a demisionat din organizaţie. ”Avem păreri diferite despre felul în care funcţionează. Şi atât timp cât decizia se ia prin vot majoritar, minoritatea, atunci când nu se simte deloc reprezentată de decizie trebuie să plece. Într-un organism colectiv aşa e: decizia se ia de majoritate. Iar cei care sunt în minoritate trebuie să decidă ce fac: dacă pot să îşi asume respectivele decizii sau nu”, a declarat Laura Ştefan pentru MEDIAFAX.

Judecătorul Curţii Constituţionale Daniel Morar a anunţat, într-o scrisoare adresată, marţi, Grupului de Dialog Social (GDS), că renunţă la premierul pe care i l-a acordat organizaţia în anul 2011, ca urmare a deciziei de a acorda aceeaşi distincţie în 2018 procurorului general Augustin Lazăr. El a spus că procuorul Augustin Lazăr nu a fost torţionar, dar nu este nici "inocent". Totodată, Daniel Morar a afirmă că Ministerul Public a devenit mai fragil ca urmare a exercitării mandatului de procurul general de către Augustin Lazăr.

După scrisoarea publică a lui Morar, Grupul pentru Dialog Social (GDS) a anunţat că a luat decizia să anuleze ceremonia de decernare a premiului pentru Augustin Lazăr, după ce procurorul general a precizat că transmite distincţia foştilor deţinuţi politici şi disidentului Iulius Filip. Premiul îi va fi trimis lui Lazăr la Parchetul General.

Procurorul general Augustin Lazăr s-a scuzat din nou, luni, la Timişoara, în privinţa modului în care a ajuns, ca procuror din perioada comunistă, în comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul din Aiud, spunând că nu a cercetat, nu a trimis în judecată şi nu condamnat niciun disident politic.În spaţiul public a apărut informaţia că Lazăr a făcut parte, în anii '80, din comisia care a refuzat eliberarea condiţionată a disidentului Iulius Filip.

Şi disidentul Radu Filipescu a anunţat miercuri că a luat decizia de a se separa de Grupul pentru Dialog Social deoarece consideră că decernarea premiului lui Augustin Lazăr nu este oportună întrucât, chiar dacă procurorul general nu a fost torţionar, a avut un rol care nu poate fi neglijat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici