Gheorghe Borcean este noul preşedinte al Colegiului Medicilor din România

Gheorghe Borcean este noul preşedinte al Colegiului Medicilor din România, acesta fiind ales la conducerea organizaţiei profesionale după ce Vasile Astărăstoae a demisionat.

2429 afișări
Imaginea articolului Gheorghe Borcean este noul preşedinte al Colegiului Medicilor din România

Gheorghe Borcean este noul preşedinte al Colegiului Medicilor din România (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România (CMR) s-a întrunit, vineri, în şedinţă pentru alegerea noului preşedinte al CMR, după ce profesorul dr. Vasile Astărăstoaie şi-a înaintat demisia din această funcţie.

În urma votului, doctorul Gheorghe Borcean, care ocupa funcţia de vicepreşedinte al CMR, a fost ales în funcţia de preşedinte, fiind înregistrat un singur vot "împotrivă".

De asemenea, după alegerea lui Gheorghe Borcean la conducerea CMR, în locul vacant de vicepreşedinte a fost ales profesorul dr. Micea Cinteză, care în trecut a avut şi el un mandat de preşedinte al organizaţiei profesionale. Din Biroul Executiv al CMR mai fac parte vicepreşedinţii Constantin Cârstea şi Călin Bumbuluţ, precum şi secretarul general Viorel Rădulescu.

La sfârşitul lunii martie, Vasile Astărăstoae şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al CMR, funcţie pe care o ocupa din 2007, el motivând că a luat decizia ca urmare a sentinţei Judecătoriei Iaşi, care l-a condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, pentru conflict de interese. Decizia, luată în 27 martie, nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Procurorii îl acuză pe Astărăstoae că s-ar fi angajat pe sine însuşi în proiectul european "Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare în domeniul managementului, cercetării avansate şi expertizei psihiatrice medico-legale", câştigat şi implementat în 2010 de Institutul de Medicină Legală din Iaşi, al cărui director era atunci.

În februarie 2015, Astărăstoae a anunţat că demisionează din funcţia de rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi. Astărăstoae a spus că nu şi-a depus demisia anul trecut pentru că oricum în acest an erau alegeri la UMF Iaşi şi că urma să fie ales un nou rector. Interimatul la conducerea UMF Iaşi este asigurat de Dragoş Pieptu, unul dintre prorectorii instituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici