Gheorghe Popa, revocat din funcţia de şef al Poliţiei Române

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a semnat, joi seara, decizia de eliberare din funcţie a şefului Poliţiei Române, Gheorghe Popa, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

412 afișări
Imaginea articolului Gheorghe Popa, revocat din funcţia de şef al Poliţiei Române

Gheorghe Popa, revocat din funcţia de şef al Poliţiei Române (Imagine: Mediafax Foto)

Informaţia a fost confirmată de Guvern printr-un comunicat în care se arată că premierul Tăriceanu a dat curs solicitării ministrului Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, şi a dispus eliberarea din funcţia de şef al Inspectoratului General al Poliţiei Române a chestorului Gheorghe Popa.

Ministrul de Interne, Cristian David, a înaintat, joi, premierului Călin Popescu Tăriceanu cererea de eliberare din funcţie a şefului Poliţiei Române, Gheorghe Popa, pentru management defectuos în derularea programului de achiziţie a autospecialelor de poliţie.

Conducerea interimară a Inspectoratului General al Poliţiei Române va fi asigurată de către comisar şef Gheorghi Plai, adjunct al inspectorului general al Poliţiei Române.

"Ministrul Cristian David a înaintat joi primului ministru al României solicitarea de eliberare din funcţie a şefului Poliţiei Române pentru management defectuos în derularea programului de achiziţie a autospecialelor de poliţie. Separat de elementele de legalitate, asupra cărora se vor pronunţa instituţiile abilitate, derularea acestui program este o chestiune de oportunitate şi raţionalitate în cheltuirea judicioasă a banilor publici, în condiţiile în care programele de înzestrare trebuie să fie caracterizate prin transparenţă şi eficienţă", se arată într-un comunicat al Biroului de presă al MIRA.

Potrivit sursei citate, ministrul Internelor subliniază necesitatea de a se stopa executarea contractului în forma în care acesta a fost asumat de către Inspectoratul General al Poliţiei Române. "Câtă vreme voi fi eu ministru, acest contract nu se va derula", susţine ministrul Cristian David, citat în comunicat.

Chestorul de poliţie Gheorghe Popa va fi pus la dispoziţia MIRA, urmând a ocupa o funcţie conform gradului şi pregătirii sale profesionale.

Potrivit legii, şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române este numit şi revocat prin decizie a primului-ministru, la propunerea ministrului Internelor şi Reformei Administrative.

În data de 22 septembrie 2008, ministrul Cristian David a dispus verificarea achiziţiilor publice derulate de către Poliţie, Poliţia de Frontieră şi Jandarmerie. La data de 14 octombrie 2008, controlul efectuat la Inspectoratul General al Poliţiei Române a fost finalizat cu sesizarea Departamentului Naţional Anticorupţie. În continuare, se derulează acţiunea de control la Poliţia de Frontieră şi la Jandarmeria Română, mai spune sursa citată.

Potrivit anunţului de atribuire, IGPR urma să achiziţioneze 2.923 de autospeciale în sistem leasing financiar, valoarea totală a contractelor fiind de 426,42 milioane de lei.

Inspectoratul a atribuit 27 de contracte companiei Ager Leasing, cu o valoare totală de circa 423,52 milioane de lei, pentru achiziţia de autospeciale precum maşini de patrulare pentru poliţia rutieră şi pentru poliţia rurală, autospeciale care să asigure suport logistic în misiuni, autolaboratoare criminalistice, autospeciale pentru munca operativă de poliţie, de intervenţie şi de transport al reţinuţilor.

Ager Leasing a anunţat, miercuri, că procedura de achiziţie a autospecialelor de către Inspectoratul General al Poliţiei Române a respectat toate cerinţele ordonanţei privind achiziţiile publice, iar preţul ofertat include mai multe servicii, pe lângă costul maşinilor.

"Achiziţia a fost divizată pe loturi, iar criteriile de calificare şi selecţie au fost dintre cele mai perimisive, permiţându-se oricărui operator economic interesat să depună oferte pentru unul, mai multe sau toate loturile", a declarat, directorul general al Ager Leasing, Bogdan Savin, într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

Chestorul de poliţie Gheorghe Popa a prelua funcţia de şef al Poliţiei Române în octombrie 2007, după ce predecesorul său, Dan Valentin Fătuloiu a plecat în Statele Unite ale Americii pentru a prelua conducerea Biroului ataşatului afacerilor interne.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici