Ghid de utilizare a cardului în vacanţă. Sfaturi cum să-ţi protejezi bugetul în concediu

Românii care au de gând să utilizeze cardul de debit sau de credit în vacanţă, indiferent că este vorba de România sau de străinătate, trebuie să respecte câteva reguli elementare pentru a evita situaţiile neplăcute, de la furturi la costuri în plus. Unele par banale, cum ar fi acoperirea tastaturii în momentul introducerii codului PIN, dar se dovedesc a fi foarte utile în situaţii-limită.

37 afișări
Imaginea articolului Ghid de utilizare a cardului în vacanţă. Sfaturi cum să-ţi protejezi bugetul în concediu

Ghid de utilizare a cardului în vacanţă. Sfaturi cum să-ţi protejezi bugetul în concediu (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

BCR chiar a lansat un ghid de utilizare a cardurilor în vacanţă, care se poate aplica şi în cazul posesorilor de carduri emise de alte bănci, cu mici diferenţe în privinţa cardurilor de credit. În urmă cu doi ani, românii apelau la aceste împrumuturi în primul rând pentru a avea bani de concediu, însă de când a început criza, lucrurile s-au mai schimbat, explică Liviu Andrei, directorul brokerului de credite Alliance Finance Broker. "Acum, scopul principal pentru care se face un card de credit este finanţarea unor lucrări de renovare în locuinţă, urmat de diferite urgenţe - bani pentru notar sau probleme de sănătate, în timp ce vacanţa este abia pe locul al treilea", a declarat Andrei pentru Gândul.

Vă prezentăm mai jos cele mai importante sfaturi de urmat pentru a evita sau a rezolva asemenea probleme:

- Cum să plăteşti cât mai puţin în momentul retragerii de numerar. E mai ieftin să scoţi bani de la bancomatele propriei bănci prin intermediul cardului de debit. La BRD, comisionul de retragere în lei este de 0,1%-0,2% (minimum 0,2 lei) la ATM din România, faţă de 0,5% plus 2,5 lei (1% plus 3,5 lei) de la alte bănci. La bancomatele BCR, comisionul de retragere este de 0,2% (minimum 0,2 lei), faţă de 0,75% plus 4,5 lei, de la alte bănci. În schimb, în străinătate, nu e recomandabil să apelezi la această soluţie pentru a face rost de cash (în valuta ţării respective): cardurile de debit în lei emise de BRD sunt taxate cu 1%-1,5% plus 10 lei, iar cele ale BCR, cu 0,75% plus 4,5 lei, la care se mai adaugă şi comisionul aferent tranzacţiei valutare.

Citeşte mai multe despre ghidul de utilizare a cardului în vacanţă pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici