Ghidul deplasărilor de Paşte. DSU: Slujbele religioase nu pot fi ascultate din maşină în faţa bisericii? În ce condiţii poţi merge la părinţi

Ghidul sărbătorilor de Paşte, lansat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), precizează că slujbele religioase nu pot fi ascultate din maşina proprie, în faţa bisericii, dar şi că vizitarea părinţilor este permisă, pentru a le oferi produse pentru masa de Paşte, în anumite condiţii.

5539 afișări
Imaginea articolului Ghidul deplasărilor de Paşte. DSU: Slujbele religioase nu pot fi ascultate din maşină în faţa bisericii? În ce condiţii poţi merge la părinţi

DSU. Ghidul deplasărilor de Paşte: Slujbele religioase nu pot fi ascultate din maşină în faţa bisericii? În ce condiţii poţi merge la părinţi

DSU a publicat pe platforma naţională de pregătire a populaţiei fiipregatit.ro o serie de răspunsuri la întrebările ridicate de populaţie în perioada sărbătorilor pascale. Oamenii sunt sfătuiţi să petreacă Paştele în mod responsabil, să evite deplasările la rude şi sunt avertizaţi că ieşirile la picnic sunt interzise.

Redăm întrebările şi răspunsurile publicate de DSU.

„Toate măsurile adoptate în această perioadă sunt doar pentru a te proteja pe tine şi pe cei dragi. Persoanele în vârstă reprezintă o categorie vulnerabilă, cu risc crescut de deces – dacă sunteţi asimptomatic, dar totuşi infectat, îi puteţi infecta fără să ştiţi.

Pot participa la slujba de Înviere la biserică?
Nu. Anul acesta slujbele din Săptămâna Mare (a Sfintelor Pătimiri) şi de Sfintele Paşti vor fi săvârşite doar de slujitorii bisericeşti, fără participarea credincioşilor, fiind transmise pe canalele TV şi pe Internet. Vezi recomandările Patriarhiei Române

Pot să ascult slujba din stradă sau din maşina proprie în faţa bisericii?
Nu. Ascultarea slujbei nu este motiv justificat pentru deplasarea în afara locuinţei pe baza declaraţiei pe propria răspundere, iar adunarea în stradă a mai multor persoane creşte riscul infectării şi este o încălcare a prevederilor Ordonanţelor Militare numărul 2 şi 4.

Pot merge să iau pâine binecuvântată (Paşti) şi Sfânta Lumină de la biserică?
Nu. Acestea vor fi distribuite, la solicitare, la domiciliul credincioşilor din toate parohiile de către personalul clerical şi maximum 5 voluntari, după cum urmează:
– Pâinea binecuvântată (Paşti) va fi distribuită vineri, 17 aprilie 2020 şi sâmbătă, 18 aprilie 2020, în intervalul orar 08.00 –00, şi în prima zi de Paşti, între orele 06.00 –12.00.
– Sfânta Lumină va fi distribuită sâmbătă, 18 aprilie 2020, începând cu ora 20.00.

Pot merge la cimitir în această perioadă, pentru efectuarea ritualurilor creştine?
Nu. Acest lucru este permis doar în cazul slujbelor de înmormântare/cununie/botez cu un număr redus de persoane (maximum 8), situaţii reglementate prin ordonanţele militare. Deplasarea la cimitir pentru alte motive nu este reglementată şi nici nu poate fi considerată o urgenţă.

Pot să îmi vizitez părinţii/prietenii şi să iau masa cu ei de Paşte?
Nu este permisă deplasarea pentru vizitele făcute fără motive justificate (ex: punctul 2 – asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor sau punctul 4 – motive justificate, precum asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave). Recomandăm să vă rezumaţi a le duce produse pentru masa de Paşte, în cazul în care nu se pot aproviziona singuri, să evitaţi contactul direct sau apropiat şi să păstraţi legătura prin telefon/Internet.

Este permisă organizarea de petreceri (în familie) în curtea casei proprii, în noaptea de Înviere sau în Duminica Paştelui?
Dacă prin petrecere se înţelege doar participarea membrilor familiei, cei care locuiesc în mod normal acolo, fără invitarea altor persoane/rude, da, este permisă. Însă, trebuie respectate prevederile legale în privinţa păstrării orelor de odihnă şi fără să fie perturbată liniştea publică.

Pot să scot copiii afară la plimbare?
Da, în apropierea locuinţei, în grupuri nu mai mari de 3 persoane. Ieşirea copilului minor se va face întotdeauna cu însoţirea persoanei adulte care îl are în îngrijire. Este interzis să mergeţi în parcuri sau locuri de joacă, unde există riscuri mai mari de a fi infectat.

Pot să merg să-mi cumpăr carne de miel?
Da, dar:
– trebuie să ai la tine cartea de identitate şi declaraţia pe propria răspundere (bifează punctul 2 – asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor)
– trebuie să te asiguri că agentul economic este autorizat, respectă condiţiile de igienă şi îţi poate da documentele de provenienţă, bon fiscal, chitanţă sau factură.

Poate persoana de la care cumpăr carne de miel în fiecare an, să vină să mi-o aducă acasă?
Da, poate veni, dar trebuie să deţină asupra sa documentele necesare conform ordonanţelor militare.

Mai vin comercianţii cu turmele de miei la intrarea în oraş?
Nu. Acest lucru nu este permis şi nu se mai întâmplă în contextul actual.

Pot merge la părinţi să le duc produse pentru masa de Paşte?
Da, dar:
– trebuie să ai la tine cartea de identitate şi declaraţia pe propria răspundere (bifează punctul 4 – motive justificate, precum asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave)
– evită contactul direct sau apropiat cu persoanele în vârstă pentru a le şi a vă proteja (reamintim că persoanele infectate pot fi asimptomatice, însă pot transmite virusul foarte uşor, deci te poţi infecta şi poţi infecta pe alţii fără să ştii)”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
paşte,
ghid,
biserici

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici