Ghişe: Legea privind eutanasierea câinilor nu respectă principiul bicameralismului

Senatorul PNL Ioan Ghişe, unul dintre parlamentarii care au atacat la CC legea privind eutanasierea câinilor comunitari nerevendicaţi, a declarat, luni, că actul nu respectă principiul bicameralismului şi riscă să fie atacat în justiţie după ce produce efecte.

411 afișări
Imaginea articolului Ghişe: Legea privind eutanasierea câinilor nu respectă principiul bicameralismului

Ghişe: Legea privind eutanasierea câinilor nu respectă principiul bicameralismului (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"Este o chestiune de principiu legată de faptul că, prin decizia numărul 1 din ianuarie 2012, Curtea Costituţională s-a pronunţat că e neconstituţional ca într-una dintre Camerele Parlamentului să se dea o soluţie diametral opusă faţă de soluţia dată de cealaltă Cameră. E nevoie de un control de constituţionalitate. Facem distincţie între soluţia administrativă şi constituţionalitatea textului de lege. Trebuie să suporte un control de constituţionalitate, altfel riscă să fie atacată în justiţie, după ce s-au produs nişte efecte mai mult sau mai puţin fericite", a spus Ghişe.

Cu privire la criticile de neconstituţionalitate, autorii obiecţiei apreciază că dispoziţiile legale criticate încalcă Constituţia, deoarce a fost încălcat principiul bicameralismului.

"Mai există un aspect, cel legat de demnitatea umană, dar acesta este mai subiectiv şi mai interpretabil. Principala problemă este legată de consecvenţa constituţionalităţii unei soluţii date de Curtea Costituţională prin decizia numărul 1 din ianuarie 2012", a spus Ghişe.

Un grup de 30 de parlamentari din toate grupurile politice cu excepţia UDMR au atacat la Curtea Constituţională proiectul de lege care prevede eutanasierea în termen de 14 zile a câinilor comunitari care nu sunt revendicaţi sau adoptaţi.

Printre semnatarii documentului prin care este invocată neconstituţionalitatea propunerii legislative pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor, pisicilor şi a altor animale se numără parlamerntarii Călin Popescu Tăriceanu, Haralambie Vochițoiu, Dumitru Pelican şi Cristiana Anghel şi Ioan Ghise.

Legea care permite eutanasierea câinilor fără stăpân care nu sunt adoptaţi sau revendicaţi în 14 zile lucrătoare de când ajung în adăposturi a trecut, săptămâna trecută, de votul final al Camerei Deputaţilor, forul decizional în privinţa acestui proiect.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici