Gitenstein: Cazul Voicu demonstrează că sistemul românesc funcţionează

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat într-un interviu pentru Hotnews, că cel puţin în ceea ce priveşte imunitatea şi procedurile de arestare şi anchetare, cazul Voicu demonstrează că sistemul românesc funcţionează, faptul că senatorul se află în închisoare fiind "un lucru bun".

82 afișări
Imaginea articolului Gitenstein: Cazul Voicu demonstrează că sistemul românesc funcţionează

Gitenstein: Cazul Voicu demonstrează că sistemul românesc funcţionează (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Întrebat care este părerea sa despre cazul Voicu şi despre transcripturile apărute în presă, Gitenstein s-a declarat "foarte tulburat" de ceea ce a citit.

"Vreau să menţionez ceva: cel puţin în ceea ce priveşte procedurile de arestare, anchetare şi imunitatea parlamentară, putem spune că acest caz demonstrează că sistemul românesc poate funcţiona şi a funcţionat", a spus ambasadorul.

Gitenstein a spus că în acest caz a existat "un procuror foarte eficient care a construit un caz solid, articolele prezentate de presa independentă au avut şi ele greutate, s-a supus la vot ridicarea imunităţii".

Ambasadorul a spus că este îngrijorat de faptul că votul pentru ridicarea imunităţii a fost secret.

"Dar în final, imunitatea parlamentară i-a fost ridicată, senatorul Voicu a fost arestat şi se află în închisoare, ceea ce este un lucru bun", a adăugat el.

"Problema este ce se va întâmpla în faza de urmărire penală? Sunt procedurile îndeajuns de eficiente pentru a determina o condamnare? Nu ştiu raspunsul la această întrebare. Ştiu însă că încercaţi să faceţi o reformă fundamentală, ceea ce este bine. Ştiu că partidele importante par să sprijine unele dintre reformele ce mi se par necesare şi care ar duce la o condamnare - poate nu în acest caz, dar în cazuri viitoare - şi acest lucru mă bucură", a adăugat Gitenstein.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, vineri, prelungirea cu 30 de zile, până în 30 mai, a arestului preventiv în cazul senatorului Cătălin Voicu, la propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, decizia fiind contestată la Completul de nouă judecători.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici