Gitenstein le cere studenţilor la Drept să nu uite de busola lor morală şi să fie "un Spider Man"

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a adresat un mesaj studenţilor de la Facultatea de Drept, într-un discurs, îndemnându-i să nu uite, în carieră, de propria lor "busolă morală", să îndrepte nedreptăţi şi să fie "un Spider Man".

179 afișări
Imaginea articolului Gitenstein le cere studenţilor la Drept să nu uite de busola lor morală şi să fie "un Spider Man"

Mark Gitenstein (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)

El le-a vorbit studenţilor, în discurs, despre busola care trebuie să le ghideze cariera profesională.

"Această «busolă» care vă orientează în carieră este, aşadar, importantă şi ar trebui să o puneţi în buzunarul vostru, să o păstraţi aproape de voi şi să o priviţi din când în când pentru a vă asigura că mergeţi în direcţia potrivită. Există resurse extraordinare, precum acest program, care vă pot ajuta să cunoaşteţi puţin mai bine diversele oportunităţi, dar nu uitaţi să rămâneţi întotdeauna pe calea care vă aduce mai multă împlinire. Însă cer tuturor să faceţi puţin mai mult loc în buzunarele voastre şi mă bucur că pot vorbi cu voi acum, când sunteţi încă studenţi şi aveţi venituri reduse, înainte ca portmoneele voastre să se umple prea mult cu cărţi de vizită şi bani cât să nu mai rămână loc pentru altceva. Vă cer să purtaţi cu voi şi o altă busolă, busola voastră morală", a spus Gitenstein.

Ambasadorul a menţionat că el a devenit avocat inspirat fiind de un judecător federal din Alabama, Frank M. Johnson, şi de lupta sa plină de curaj împotriva segregării pe criterii rasiale.

Johnson a pronunţat multe dintre deciziile hotărâtoare în cazurile ce implicau lupta pentru drepturi civile din anii 1950 şi 1960. "Hotărârile judecătoreşti pronunţate de el au dus la desegregarea transportului public, a bibliotecilor şi a şcolilor publice. El a dărâmat falsele bariere juridice instituite pentru a-i împiedica pe afro-americani să-şi exercite dreptul de vot, drept oferit de preşedintele Lincoln, avocat de profesie, o dată cu abolirea sclaviei, cu peste 100 de ani în urma acelei perioade", a spus ambasadorul.

El a adăugat însă că hotărârile judecătoreşti pronunţate au avut consecinţe grave pentru Johnson. "El a fost respins de albii din Alabama. George Wallace, fostul său coleg de la facultatea de drept, l-a numit pe Johnson «mincinos susţinător al desegregării şi al Guvernului de reconstrucţie pentru propriul său câştig» în cel mai elocvent dialect sudist. Grupul rasist Ku Klux Klan l-a numit pe Johnson «cel mai urât om din Alabama», iar studenţii albi au dat foc unei cruci pe peluza din faţa casei sale. Judecătorul şi membrii familiei sale primeau constant ameninţări cu moartea, iar casa bătrânei mame a judecătorului a fost incendiată. La fel de curajoasă şi încăpăţânată precum fiul său, ea a scăpat fără nicio rană şi a refuzat să se mute", a povestit ambasadorul SUA.

"Acum, la aproape şase decenii de la importantele lupte purtate de mişcarea pentru drepturi civile din Statele Unite, de cine ne amintim? Ne amintim de laşii care au ales calea cea uşoară şi au conspirat pentru a incendia casa unei bătrâne? Nu, ne amintim de fiul femeii, de cel care, în ciuda tuturor presiunilor sociale şi profesionale ale semenilor săi, a ales să folosească lefea pentru a ajuta în sfârşit societatea americană să-şi îndeplinească promisiunea făcută celor pe care i-a reprimat într-un mod ruşinos atât de multă vreme. El a înţeles că legea oferă aceeaşi protecţie chiar şi celor mai puternici membri ai societăţii americane; sau, mai degrabă, că legea oferă aceeaşi protecţie în special celor mai puţin puternici", a spus Gitenstein, adăugând: "Vă puteţi da seama cât de mult m-a inspirat pe mine judecătorul Johnson şi cum mi-a influenţat exemplul oferit de el cariera de avocat".

El a evocat şi un citat din filmul "Un om pentru eternitate". Potrivit lui Gitenstein, în film, Sir Thomas Morus, unul dintre oamenii care au dovedit cel mai bine de-a lungul istoriei că şi-au păstrat busola morală interioară, spune: "Cred că atunci când oamenii de stat renunţă la propria conştiinţă de dragul sarcinilor publice... îşi conduc rapid ţara către haos".

Potrivit lui Gitenstein, busola morală este atât de importantă pentru că, dacă aduni suficient de mulţi oameni care îşi doresc sincer să îmbunătăţească sistemul, să acţioneze cu bună-credinţă, să cultive transparenţa, încetul cu încetul sporeşti credibilitatea sistemului.

"Pregătirea voastră vă va oferi posibilitatea de a reprezenta modele şi conducători pentru generaţia voastră. Dacă veţi alege să fiţi activi, să demonstraţi spirit civic, veţi putea schimba lucrurile în bine. Dacă veţi combina cunoştinţele pe care le aveţi, credibilitatea şi pasiunea, veţi reuşi să-i determinaţi să acţioneze pe aceia din generaţia voastră care acum stau indiferenţi pe margine. Aşa cum spunea Spider Man, unul dintre cunoscutele personaje moderne, «puterea aduce cu sine responsabilitate»", a spus diplomatul.

Potrivit acestuia, tinerii jurişti trebuie să înţeleagă cât de important este să aibă nu doar rezultate profesionale bune, ci şi să facă fapte bune.

"Nu vă lăsaţi seduşi de ceea ce este rapid şi uşor de obţinut, indiferent cât de tentant ar putea părea. Încercaţi să înţelegeţi dificultăţile oamenilor obişnuiţi. Iar atunci când veţi vedea clasa politică folosind legea pentru a-i suprima pe cei slabi, luaţi poziţie. Lucraţi pro bono! Îndreptaţi o nedreptate! Luptaţi pentru dreptate! Vă provoc să fiţi voi înşivă un judecător Johnson ori un Sir Thomas Morus. Sau chiar să fiţi un Spider Man. Pe scurt, vă rog să nu uitaţi de propria voastră busolă morală", a spus Gitenstein.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici