Greva de avertisment din penitenciare a fost amânată

Sindicatele angajaţilor din penitenciare anunţă amânarea grevei de avertisment programată pentru joi, ca urmare a demarării negocierilor pentru modificarea Acordului Colectiv, pentru corectarea bugetului şi pentru elaborarea unor acte normative necesare domeniului.

148 afișări
Imaginea articolului Greva de avertisment din penitenciare a fost amânată

Greva de avertisment din penitenciare a fost amânată (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Greva de avertisment era anunţată pentru joi, în toate penitenciarele din România, acţiunea fiind organizată de Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP) şi Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), potrivit unui comunicat remis de cele două organizaţii sindicale.

"Decizia de amânare a grevei este motivată de rezultatele pozitive pe care le-a generat în planul transparenţei decizionale mitingul din data de 15 iulie 2009 cu ocazia căruia peste 1000 membri de sindicat au demonstrat pentru soluţionarea problemelor sistemului penitenciar. Ulterior acţiunii din 15 iulie, Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţenesti şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor au decis să deblocheze procesul de dialog social redescoperind că legislaţia conferă sindicatelor statut de parteneri sociali", susţin cele două sindicate.

Sursa citată arată că, în prezent, se derulează negocieri pentru modificarea Acordului Colectiv, corectarea bugetului, elaborarea unor acte normative necesare domeniului.

"Având în vedere faptul că dialogul iniţiat recent nu garantează continuitatea dialogului şi soluţionarea revendicărilor sindicale, SNLP şi FSANP decid suspendarea planului de acţiuni de protest comunicat anterior până la finalizarea negocierilor, urmând ca îin funcţie de rezultatele obţinute să se stabilească momentul sau oportunitatea continuării acţiunilor sindicale", arată sindicaliştii.

Ministerul Justiţiei şi sindicatele din sistemul penitenciar au stabilit, în urma unei întâlniri din 20 iulie, să realizeze o evaluare comună a necesarului de bani pentru bunurile şi serviciile necesare funcţionării închisorilor, pe care o vor înainta apoi Ministerului Finanţelor Publice.

Angajaţii din penitenciare au declanşat, în 30 iunie, conflictul de muncă şi acţiunile de protest. În 30 iunie, angajaţii din penitenciare au participat la o grevă japoneză.

În 15 iulie, peste o mie de angajaţi de la închisori din toată ţara, îmbrăcaţi în uniforme, au pichetat, timp de două ore, sediul Ministerului Justiţiei, scandând lozinci prin care cereau demisia ministrului Cătălin Predoiu, a subsecretarului de stat Radu Ragea, a conducerii ANP, dar şi respect profesional şi plata unor sporuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici