- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (27.11.2013, 15:59)
- Aurelia Alexa
Greva generală din sistemul sanitar a fost AMÂNATĂ. Conflictul de muncă a fost suspendat
Greva generală din sistemul sanitar a fost amânată, iar conflictul de muncă este suspendat, după ce Guvernul a aprobat unele dintre revendicări şi la Ministerul Sănătăţii a fost semnat Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, a anunţat preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu.
Urmărește
693 afișări
Greva generală din sistemul sanitar a fost AMÂNATĂ. Conflictul de muncă a fost suspendat (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
Înainte de anunţul făcut de preşedintele Federaţiei Sanitas, ministrul Eugen Nicolăescu a spus, în conferinţa organizată la Ministerul Sănătăţii, că revendicările Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate au fost îndeplinite sau sunt în curs de rezolvare. Ministrul Nicolăescu s-a referit la deblocarea a peste 1.100 de posturi din sistemul sanitar, promovarea unui amendament la OUG 103/2013 privind plata suplimentară pentru zilele de sâmbătă, duminică şi sărbătorile legale lucrate şi suplimentarea bugetului MS cu 200 milioane de lei pentru plata arieratelor din sistem şi pentru cheltuieli de funcţionare a unităţilor medicale.
Nicolăescu a mai spus că la Ministerul Sănătăţii a fost semnat Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, pe baza căruia vor fi făcute mai multe propuneri.
Preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, a anunţat că, în aceste condiţii, se suspendă conflictul de muncă şi se amână greva generală.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Român rezident în Anglia, înjunghiat în Egipt, unde se afla ca turist. Reacţia MAE
-
Cine este columbianul instigat de un rus care a încercat operaţiunea de sabotaj în România
-
Zborul unui avion ultra-uşor deasupra Galaţiului, prezentat în mod fals drept evoluţia unei drone
Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a precizat că greva este amânată până la aprobarea de către Ministerul Muncii a Contractului colectiv la nivel de sector, care îi vizează pe toţi cei 221.000 de angajaţi din sistemul sanitar. El a adăugat că acesta este cel mai mare Contract colectiv de muncă încheiat în sistemul sanitar.
Executivul a aprobat, miercuri, o notă privind introducerea în regim de urgenţă în Parlament a unui amendament la legislaţia actuală în domeniu, astfel încât orele suplimentare efectuate de personalul medical în zilele nelucrătoare, sâmbăta, duminica şi de sărbători legale să fie plătite dublu.
Totodată, printr-o hotărâre, bugetul Ministerului Sănătăţii a fost suplimentat cu 200 milioane lei din Fondul de rezervă al Guvernului, sumă care va fi transferată Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru plata arieratelor din sistem, astfel încât anul 2013 să se încheie fără datorii, cât şi pentru cheltuielile de funcţionare ale unităţilor medicale.
Executivul a mai decis deblocarea prin scoaterea la concurs a 1.124 de posturi din sistemul de sănătate, în principal medici pentru toate specializările, asistente şi moaşe.
Ministrul Eugen Nicolăescu a spus, la Guvern, că măsura este necesară deoarece numărul de personal pe aceste posturi este deficitar. Printre specialităţile vizate se numără domeniul anesteziei şi terapiei intensive, precum şi cel al psihiatriei.
Nicolăescu a afirmat că, astfel, la Spitalul de Copii "Marie Curie" vor putea fi angajaţi medici în chrirugie cardiacă şi asistenţi care să meargă la pregătire în Italia, iar Institutul Oncologic din Iaşi va putea avea personal pentru o serie de servicii medicale.
Ministrul Sănătăţii a reafirmat că este posibilă creşterea veniturilor personalului medical în 2014, dar etapizat şi în funcţie de veniturile pe care le va aduce în sistem introducerea pachetului de servicii medicale de bază.
Creşterea veniturilor pentru personalul medico-sanitar, deblocarea a peste 1.200 de posturi în sistem şi un nou contract colectiv de muncă au fost printre subiectele discutate în ultimele zile la Ministerul Sănătăţii.
Angajaţii din sistemul sanitar cer ca Sănătatea să primească treptat minimum 6 la sută din PIB, dar şi o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demniţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.
Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a decis, pe 14 noiembrie, declanşarea grevei de avertisment în 25 noiembrie, între orele 8.00 şi 10.00, şi a grevei generale din 28 noiembrie, pe termen nelimitat.
Aproape 100.000 de angajaţi din sistemul sanitar au fost luni în grevă de avertisment între orele 08.00 şi 10.00, declara pentru MEDIAFAX prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi.
Citește pe alephnews.ro: Cercetătorii au descoperit că o substanță psihedelică poate trata dependența de alcool. DMT este o substanță cunoscută de secole
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce gadgeturi vor cumpăra milionarii în 2025? Printre aparate se numără și roboții care strâng totul de prin casă
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Cine este miliardarul discret care împinge din umbră o întreagă ţară de pe drumul european către un parteneriat cu Rusia
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
După Ingrid Baciu, România mai pierde încă un astrolog. A murit după o luptă grea cu cancerul
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:03
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1059. Incendiu la un depozit de petrol în oblastul Kaluga, după un atac cu o dronă ucraineană / Administraţia Biden sprijină în secret dezvoltarea dronelor Ucrainei, dezvăluie NYT / Premierul Ungariei, Viktor Orban, cere ridicarea sancţiunilor UE împotriva Rusiei
-
ieri, 22:46
Jurnalul secret al iubitei engleze a lui Hitler, dezvăluit după 80 de ani