Grevă în administraţie: Mulţi funcţionari nu protestează de teamă că nu-şi iau banii

Mulţi funcţionari din primăriile din ţară nu au aderat la greva din administraţia locală iniţiată de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), oamenii declarând fie că nu au fost înştiinţaţi, fie că nu îşi permit să piardă banii pentru această zi de muncă.

1620 afișări
Imaginea articolului Grevă în administraţie: Mulţi funcţionari nu protestează de teamă că nu-şi iau banii

Grevă în administraţie: Mulţi funcţionari nu protestează de teamă că nu-şi iau banii (Imagine Bogdan Maran / Mediafax Foto)

Peste 850 de angajaţi ai Primăriei Cluj-Napoca au intrat, marţi, în grevă generală de o zi, declanşată de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), dar o parte dintre funcţionari, cei de la ghişeele de relaţii cu cetăţenii, îşi desfăşoară normal activitatea.

Preşedintele FNSA, Valer Suciu, care este şi lider al Sindicatului „Civitas” din Primăria Cluj-Napoca, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că angajaţii care sunt în grevă vin la serviciu şi stau în birouri, fără să lucreze, iar cetăţenii nu au acces în instituţii.

„Angajaţii care se află în grevă vin la serviciu şi stau în birouri, fără să lucreze. Uşile instituţiilor publice unde are loc greva sunt închise, cetăţenii neavând acces. La nivel naţional au semnat pentru a intra în grevă peste 35.000 de salariaţi din administraţia public locală, iar la Primăria Cluj-Napoca sunt peste 850 de persoane”, a spus Suciu.

Potrivit acestuia, la nivelul Primăriei Cluj-Napoca sunt şi funcţionari care nu sunt membri de sindicat şi care nu aderat la greva generală a FNSA, cum sunt cei de la Centrul de Informare pentru Cetăţeni (CIC) şi Direcţia de Evidenţă a Persoanei.

“Ei dacă nu au semnat pentru grevă au dreptul să lucreze, nu avem ce să le facem şi au deschis ghişeele. Nu ne putem opune”, a spus Suciu.

Şef Birou Mass Media din Primăria Cluj-Napoca, Iulia Perşa, a declarat la rândul său corespondentului MEDIAFAX că la Centrul de Informare pentru Cetăţeni (CIC) funcţionează Registratura Generală, ghişeele de preluări şi eliberări documente cum ar fi cele privind creşterea copilului, iar la Direcţia de Evidenţă a Persoanei se eliberează acte de identitate pentru persoanele programate să îşi ridice aceste documente.

De asemenea, la Primăria Cluj-Napoca, ghişeele de decese şi eliberare a certificatelor de deces sunt deschise, iar personalul din creşele aflate în subordinea consiliilor locale îşi desfăşoară activitatea.

Valer Suciu a precizat că, în 8 iulie, au avut loc negocieri la Ministerul Muncii care au durat peste 7 ore, iar în urma acestora s-a reuşit convenirea asupra unui acord de suspendare a grevei.

Următoarea etapă din calendarul protestelor este declanşarea grevei generale pe termen nelimitat în administraţia public locală începând cu data de 19 iulie.

Nici sindicaliştii din cadrul Primăriei Municipiului Arad nu au participat la greva generală care are loc în cursul zilei de marţi în mai multe primării din ţară, liderul de sindicat declarând că arădenii nu au fost înştiinţaţi de către federaţia naţională a sindicatului despre grevă.

"Nu participăm la această grevă efectiv, suntem solidari, susţinem acele solicitări, dar din motive organizatorice, să le numim aşa, adică nu am fost înştiinaţi de către Federaţia Naţională a Sindicatelor din Adminsitraţie exact când şi ca timp şi procedură nu mai aveam când să demarăm şi noi ca să putem participa la grevă", a declarat, pentru MEDIAFAX, liderul sindicatului din cadrul Primăriei Municipiului Arad, Mihnea Silaghi.

În condiţiile în care anunţul grevei a apărut în spaţiul public de câteva zile şi întrebat dacă s-a interesat despre ce se întâmplă, liderul sindicatului din cadrul Primăriei Municipiului Arad, Mihnea Silaghi, a mai declarat corespondentului MEDIAFAX că "ne-am interesat, dar în mod normal de fiecare dată primim înştiinţarea şi solicitarea de aderare la grevă, de data aceasta, sincer, nu ştiu exact din ce motiv, nu aş putea să vă spun, dar chiar nu am primit, până acum mai primeam, în timp util sau nu, dar totuşi primeam".

Potrivit liderului Sindicatului Liber şi Independent al Municipiului Ploieşti, Laura Stanciu, niciun angajat al Primăriei Ploieşti nu este, marţi, în grevă.

" Nu avem un motiv anume pentru care nu suntem în grevă. Noi suntem un sindicat mic, contribuţiile sunt mici şi nu ne permitem să plătim oamenii pentru ziua respectivă, dacă sunt în grevă. Să ne ducem în faţa Guvernului ne permitem, dar aşa nu. Primăria Ploieşti are peste 200 de angajaţi", a declarat, pentru MEDIAFAX, Laura Stanciu

Potrivit liderului Sindicatului Consiliului Judeţean Prahova, Ion Zidarescu, nicio primărie din Prahova nu este în grevă.

În primăriile din judeţul Dolj intrarea în grevă a fost la „libera apreciere” a angajaţilor.

“Din federaţia Forţa Legii, au semnat pentru grevă 26% dintre membri, deci insuficient pentru a putea desfăşura, conform legii, propriu-zis grevă. În al doilea rând, Ministerul Muncii ne-a comunicat că această grevă este în afara legii. Din aceste motive ai noştri au făcut grevă japoneză, iar astăzi, la fel. A fost la libera apreciere a membrilor pentru că nefiind îndeplinită condiţia privind numărul membrilor semnatari pentru încetarea lucrului, în fiecare instituţie dacă au dorit şi-au legat banderole la braţ. Toată lumea doreşte greva, dar s-o facă alţii. Continuăm discuţiile cu actualul Ministru al Muncii, care este o catastrofă”, a declarat Ringo Dămureanu, preşedintele Sindicatului din Administraţiei Publice „Forţa Legii”.

Funcţionarii publici din cadrul primăriei municipiului Motru, din judeţul Gorj, nu au întrerupt nici ei activitatea, deşi sindicatul din care fac parte este afiliat FNSA.

,,Cei 100 de salariaţi nu fac grevă, deoarece protestul nu se plăteşte, iar membrii Sindicatului Liber al Funcţionarilor Publici din Primăria Motru nu au fost de acord să oprească munca. Suntem solidari, dar nu am întrerupt activitatea din lipsă de fonduri. Noi lucrăm normal, deoarece nu avem fonduri să plătim membrii pe timpul grevei. Suntem afiliaţi la FNSA de peste 10 ani”, a declarat Pavel Tutunaru, preşedintele Sindicatului Liber al Funcţionarilor Publici din Primăria Motru.

În schimb, la Alba Iulia, Sebeş şi Cugir, aproximativ 600 de persoane care lucrează în administraţia publică locală şi-au întrerupt marţi activitatea. Cei mai mulţi dintre salariaţii care au intrat în grevă sunt angajaţi la Primăria municipiului Alba Iulia şi în unităţile subordonate acesteia, peste 280, în vreme ce la Sebeş nu lucrează circa 200 de persoane, iar la Cugir aproximativ 110 de angajaţi.

”Din păcate, negocierile nu s-au concretizat, iar colegii noştri au fost obligaţi să ajungă la această formă de protest neplăcută, în special pentru cetăţeni, dar şi pentru salariaţii respectivi pentru că din punct de vedere salarial pierd o zi de retribuţie care, la salariilor dumnealor, înseamnă ceva. Creăm nemulţumiri în rândul instituţiilor publice, în rândul cetăţenilor care apelează la unităţile respective în cursul zilei de astăzi şi de aici o serie întreagă de legături mai mult sau mai mai puţin neplăcute”, a declarat preşedintele filialei Alba a Confederaţiei Naţionale Sindicale ”Cartel Alfa”, Ioan Petruţ.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici