Grevă japoneză în mai multe centre universitare din ţară. Studenţii vor reprezentare 25% în alegerile pentru rectori

Studenţii din mai multe centre universitare din ţară sunt în grevă japoneză, miercuri, şi poartă pe braţe banderole albe inscriptionate cu "25%, pentru a atrage atenţia că trebuie făcute schimbări în Legea educaţiei, astfel încât aceştia să aibă reprezentare 25% în alegerile pentru rectori.

412 afișări
Imaginea articolului Grevă japoneză în mai multe centre universitare din ţară. Studenţii vor reprezentare 25% în alegerile pentru rectori

Grevă japoneză a studenţilor în mai multe centre universitare din ţară (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Potrivit Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOS), sunt în grevă japoneză studenţii de la Universitatea din Bucureşti, Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea Maritimă din Constanţa, Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galaţi, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea Babeş-Boylai din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Univesitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea Politehnica Timişoara.

Studenţii din aceste centre universitare poartă pe braţ banderole albe, inscripţionate cu ”25%”, pentru a atrage atenţia că ei trebuie să conteze atunci când sunt aleşi cei care conduc şi dau direcţiile în universităţi.

Conform sursei citate, prin intrarea în grevă japoneză este susţinută solicitarea ANOSR de a asigura participarea studenţilor în procent de 25% în alegerile pentru rectori.

”Solicitarea ANOSR vine în urma analizei modului în care au fost respectate drepturile studenţilor în universităţi în ultimii trei ani şi a atenţiei pe care au acordat-o universităţile în serviciile studenţeşti şi în investiţiile pentru îmbunătăţirea vieţii sociale a acestora. Studenţii sunt nemulţumiţi de faptul că nu sunt consultaţi referitor la informaţiile de multe ori învechite din cursurile pe care le primesc, că nu s-au mai făcut investiţii în construirea de cămine şi cantine noi, că nu au mai crescut bursele de câţiva ani de zile, că bursele sociale nu acoperă nici jumătate din cheltuielile minime de cazare şi masă sau că universităţile percep o serie de taxe din ce în ce mai mari, undele dintre ele fiind chiar ilegale”, spun reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România.

ANOSR a lansat şi o scrisoare adresată tuturor membrilor comunităţilor academice şi reprezentanţilor societăţii civile prin care îi îndeamnă să susţină demersul lor.

“Anul universitar 2015-2016 este cel în care se vor alege din nou cei care vor conduce universităţile în următorii patru ani, iar noi, studenţii, nu contăm mai deloc în acest proces. Deşi în universitate studenţii sunt aproximativ 90% din membrii comunităţii academice, iar cadrele didactice doar 10%, atunci când vine vorba de alegerea rectorului lucrurile stau exact invers. Rectorul dă tonul schimbărilor în universitate, iar atunci când studenţii nu contează la alegeri, majoritatea schimbărilor vor fi pentru binele cadrelor didactice şi nu ale studenţilor. Greva japoneză de azi e doar un avertisment pentru Parlamentul şi Guvernul României că vrem ca legea educaţiei să se schimbe în cel mai scurt timp posibil, iar dacă în următoarele două săptămâni nu vedem acţiuni concrete în acest sens ne vom întoarce din vacanţă pregătiţi să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a arăta că universităţile trebuie să fie pentru studenţi, nu invers”, spune Cristi Popescu, preşedinte ANOSR .

Până în 2011 studenţii participau în procent de 25% la alegerile pentru rectori, iar odată cu noua lege a educaţiei s-a schimbat procedura de alegere a acestora, studenţii reprezentând doar 10% din electorat, în majoritatea cazurilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici