Grevă pentru 2 lei în plus pe oră la o fabrică Electrolux din România. Angajaţii pregătesc un marş

Peste 420 de angajaţi de la firma Electrolux din Satu Mare sunt în grevă generală cerând majorarea salariile de 2 lei pe oră şi anunţă un marş pentru ziua de joi, la care sunt aşteptate peste 1.000 de persoane, transmite corespondentul MEDIAFAX.

987 afișări
Imaginea articolului Grevă pentru 2 lei în plus pe oră la o fabrică Electrolux din România. Angajaţii pregătesc un marş

Liderul Cartel Alfa Satu Mare, Vasile Dârle, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că greviştii râmân deschişi, în continuare, la negocieri, numai să fie chemaţi de conducerea companiei.

„Peste 420 de angajaţi ai Electrolux au declanşat în urmă cu 11 zile o grevă generală cerând majorarea salariilor şi au avut o serie de întâlniri cu conducerea companiei, dar şi la Prefectura Satu Mare, fără rezultat, însă. Aceştia se află pe un platou unde protestează şi nu au acces în incinta fabricii. Noi am cerut majorarea salariului cu 620 de lei brut, ceea ce înseamnă 350 de lei net, adică la un calcul pentru 166,73 de ore pe lună ar ieşi 2 lei în plus pe oră. Oferta conducerii companiei a fost o majorare de 5% pentru toată lumea, plus 150 de lei brut bonus de prezenţă pentru muncitori, ceea ce ar însemna, în total, cam 150 de lei net. Oamenii nu vor să renunţe şi sunt decişi să meargă până la capăt, dar rămânem la dispoziţie, în continuare, pentru negocieri, numai să ne cheme”, a spus Dârle.

Acesta a solicitat Primăriei Satu Mare aprobare pentru organizarea, joi, 21 martie, a unui marş de la sediul Electrolux până la Prefectura Satu Mare la care sunt aşteptate peste 1.000 de persoane.

„Pe lângă cei peste 400 de angajaţi aflaţi în grevă aşteptăm şi sindicalişti ai Cartel Alfa din alte judeţe, cum ar fi Gorj, Timiş, Mehedinţi, Arad, Sălaj, Cluj, Mureş şi Maramureş, dar şi pe liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, şi pe prim-vicepreşedintele Liviu Apostoiu”, a subliniat Vasile Dârle.

La Electrolux sunt angajate, în total, peste 900 de persoane.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a cerut sâmbătă ca reprezentanţii Ministerului Muncii şi cei ai comisiilor parlamenentare de resort să înceapă discuţiile cu liderii sindicali pentru o nouă lege a Dialogului Social, spunând că orice negociere este acum imposibilă între muncitor şi patronate. Liderul PSD a făcut direct referire la protestul de la Satu Mare, unde angajaţi ai fabricii Electrolux cer o majorare de 2 lei/oră.

"Sunt în grevă pentru că au cerut în plus la salariu 2 lei şi nu li se acordă. Nu fac eu analiza economică, doar zic. 1.700 de lei e un salariu atât de mare? Plecând de la acest caz trebuie să spunem de ce s-a ajuns ca muncitorii români să fie trataţi cu atâta dispreţ pentru că această coaliţie care vrea să sărăcească România, condusă de leneşul de la Cotroceni, a tăiat legea dialogului social aşa încât nu mai au putere muncitorii să negocieze cu patronatele", a spus Dragnea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici