GREVĂ SPONTANĂ în minele din Valea Jiului. Minerii de la Petrila şi Vulcan s-au blocat în subteran

Ortacii de la cele şapte mine din Valea Jiului care ar fi trebuit să intre în subteran, miercuri, în schimbul al doilea, au refuzat să meargă la lucru, declanşând o grevă spontană, iar cei care au lucrat în schimbul întâi la minele Petrila şi Vulcan au ales să protesteze blocându-se în subteran.

845 afișări
Imaginea articolului GREVĂ SPONTANĂ în minele din Valea Jiului. Minerii de la Petrila şi Vulcan s-au blocat în subteran

Grevă spontană în minele din Valea Jiului. Minerii de la Petrila şi Vulcan s-au blocat în subteran (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Peste 1.500 de mineri din Valea Jiului, angajaţi la cele şapte unităţi miniere din zonă şi care ar fi trebuit să lucreze în schimbul al doilea, au refuzat să intre în subteran, reclamând că ministrul Economiei, Ion Ariton, nu respectă promisiunile făcute în urmă cu două săptămâni.

Potrivit liderilor Sindicatului "Muntele" al minerilor din Valea Jiului, ortacii care ar fi trebuit să înceapă programul la ora 12.00 au refuzat să intre în mine, o parte dintre aceştia protestând în sălile de pontaj de la unităţile miniere, iar cei de la Mina Lonea îndreptându-se spre sediul Companiei Naţionale a Huilei (CNH) din Petroşani.

Cei aproximativ 200 de mineri de la Lonea care mărşăluiesc, la ora transmiterii acestei ştiri, spre Petroşani, scandează "Unitate, unitate", "Jos Guvernul" şi "Cozma (Miron Cozma - n.r.), unde eşti, să ne duci la Bucureşti?". De altfel, unul dintre liderii de sindicat de la Mina Lonea, Tiberiu Cozma, este fratele fostului lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma.

Minerii care se blocaseră în subteranul minelor Petrila şi Vulcan, convinşi să iasă la suprafaţă

Potrivit liderilor de sindicat, după o serie de negocieri telefonice între minerii din schimbul întâi, care au refuzat să iasă din minele Petrila şi Vulcan, şi conducerea CNH şi sindicate, ortacii au fost convinşi să iasă la suprafaţă.

Cei circa 400 de mineri ar fi trebuit să încheie programul de lucru la ora 12.00, însă au mai rămas o oră în subteran.

Pe de altă parte, minerii care ar fi trebuit să înceapă schimbul al doilea, la ora 12.00, la minele Petrila, Livezeni şi Paroşeni au ales să intre în subteran, afirmând că, dacă până la terminarea programului de lucru, adică ora 18.00, problemele lor nu sunt rezolvate, ei nu vor mai ieşi din subteran.

La ora transmiterii acestei ştiri, se mai află în grevă spontană ortacii de la minele Uricani, Lupeni, Vulcan şi Lonea, la primele trei minerii protestând în sălile de pontaj, iar cei de la ultima îndreptându-se spre Petroşani.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici