Gripa AH1N1 poate fi transmisă şi de persoanele care nu prezintă simptomele bolii

Gripa AH1N1 poate fi transmisă şi de persoanele care nu prezintă simptomele bolii, iar în spatele unui bolnav sunt zece purtători ai virusului, de aceea respectarea normelor elementare de igienă şi izolarea la domiciliu sunt măsuri esenţiale pentru prevenirea maladiei, a spus Adrian Streinu Cercel.

66 afișări
Imaginea articolului Gripa AH1N1 poate fi transmisă şi de persoanele care nu prezintă simptomele bolii

Gripa AH1N1 poate fi transmisă şi de persoanele care nu prezintă simptomele bolii (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Dacă oamenii nu vor sta acasă când sunt bolnavi, iar părinţii vor alerga cu copiii bolnavi la grădiniţă sau la şcoală, gripa se va extinde rapid. În spatele unui om bolnav sunt zece purtători ai virusului gripal. De aceea recomandăm populaţiei să se autoizoleze şi să ceară sfatul medicului prin telefon. Bolnavii vor merge la consultaţii la medicul de familie, când la cabinet sunt mai puţini bolnavi", a declarat, luni, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adrian Streinu Cercel.

Primele simptome ale bolii sunt tuse seacă, secreţii nazale apoase, jenă în gât şi febră între 37,5 şi 38,5 grade.

"Foarte mulţi bucureşteni s-au prezentat în ultima zi la camerele de gardă ale spitalelor de boli infecţioase, dar numai o parte au avut nevoie de teste pentru identificarea noii gripe", a mai spus Streinu Cercel.

Medicul i-a atenţionat pe bolnavi că, după confirmarea diagnosticului, sunt obligaţi să respecte recomandările medicului şi să se izoleze la domiciliu pentru a nu răspândi boala, altfel riscă o amendă penală sau chiar închisoarea.

Potrivit articolului 308 din Codul penal, "nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor molipsitoare, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoarea de la o lună la doi ani sau cu amendă".

Secretarul de stat a precizat că noul virus circulă acum în toată lumea şi nimeni nu a raportat modificări ale acestuia.

"Nu am înregistrat nicio modificare la virusul gripei AH1N1", a mai spus Streinu Cercel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici