Gruia: Preşedintele Băsescu încalcă legea prin renunţarea la serviciile Poliţiei Rutiere

Preşedintele Federaţiei Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, Marian Gruia, susţine că preşedintele încalcă legea prin renunţarea la serviciile Poliţiei Rutiere, adăugând însă că "în servcii" sunt suficienţi oameni care să înlocuiască agenţii în desfăşurarea coloanelor.

121 afișări
Imaginea articolului Gruia: Preşedintele Băsescu încalcă legea prin renunţarea la serviciile Poliţiei Rutiere

Gruia: Preşedintele Băsescu încalcă legea prin renunţarea la serviciile Poliţiei Rutiere (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Gruia a explicat că pentru deplatarea unei coloane oficiale pe o lungime scurtă este nevoie de 40 de poliţişti rutieri.

Preşedintele Traian Băsescu a dat dispoziţie ca efectivele Ministerului Administraţiei şi Internelor să nu mai participe la asigurarea protecţiei sale, începând de vineri, ora 17.00, decizia fiind luată în contextul participarii unor angajaţi ai ministerului la marşul ilegal de protest.

Liderul Federaţiei Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, Marian Gruia, interpretează mesajul preşedintelui ca fiind o chestiune de imagine, în sensul că "vrea să arate că face doar ce vrea".

Potrivit lui Gruia, legea obligă Poliţia Rutieră să asigure deplasarea coloanei oficiale a Preşedinţiei, iar prin renunţarea la serviciile acesteia înseamnă, implicit, încălcarea legii.

"În Servicii (de Securitate-nr.r.) sunt destui oameni, adepţi ai preşedintelui, care vor face tot posibilul să înlocuiască personalul Poliţiei Rutiere, necesar pentru deplasarea coloanei oficiale", a adăugat Gruia.

Liderul a precizat că sindicatele din poliţie se pregătesc de proteste mai ample, arătând că vor merge până la capăt pentru rezolvarea problemelor ridicate.

Sindicaliştii s-au declarat dezamăgiţi de faptul că instituţiile statului, în loc să încerce rezolvarea problemelor lor, le întorc spatele.

Potrivit protocoalelor legale, Administraţia Prezidenţială este deservită de Jandarmerie (protecţie şi pază), Poliţia Rutieră (agenţi însoţitori în deplasări) şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (salvare, pompieri-n.r.), instituţii aflate în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Preşedinţia a anunţat că renunţă la serviciile MAI.

Sindicaliştii "Cartel Alfa", confederaţie la care sunt afiliaţi şi poliţişti, au participat, vineri, la un miting în faţa Palatului Victoria. După aproximativ două ore de protest, în jurul orei 12.30 aceştia au pornit într-un marş spontan, neautorizat, spre Palatul Cotroceni, nemulţumiţi că preşedintele Traian Băsescu nu a venit să stea de vorbă cu ei, aşa cum i-au solicitat. Aproximativ 6.000 de protestatari au pornit în marş, însă pe drum li s-au alăturat alte 1.500-2.000 de persoane, potrivit Jandarmeriei Capitalei.

Jandarmeria în loc să împiedice deplasarea coloanei de manifestanţi, aşa cum ar fi făcut în orice situaţie, în care ar fi fost implicaţi civili, a ales să-i însoţească, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Astfel, traficul rutier a fost bulversat în Capitală vineri la prânz, Poliţia Rutieră blocând străzile pe parcursul tranzitării bulevardelor de către miile de protestatari în drumul lor spre Administraţia Prezidenţială.

Ajunşi lângă intrarea oficială a Palatului Cotroceni, către platoul unde şefului statului i se dă onorul în cadrul festivităţilor oficiale, manifestanţii au aruncat cu sticle, cu caschete şi lumânări şi au început să strige "ieşi afară javră ordinară".

Cei aproximativ 8.000 de protestatari, majoritatea poliţişti şi angajaţi din sistemul penitenciar, care au participat la mitingul neautorizat din faţa Palatului Cotroceni din Capitală, i-au cerut preşedintelui Traian Băsescu să vină să discute cu ei. O delegaţie a fost primită la discuţii de un consilier de stat, care le-a transmis mesajul preşedintelui. Şeful statului, prevalându-se de faptul că are de-a face tocmai cu oameni ai legii care încalcă legea, a refuzat dialogul, astfel că delegaţia s-a văzut nevoită să iasă şi să ducă mai departe mesajul, către mulţime.

Mitingul s-a încheiat fără incidente, în jurul orei 16.30, după ce liderii "Cartel Alfa" le-au propus protestatarilor să se retragă şi să revină la Palatul Cotroceni în 7 octombrie, când va fi organizat mitingul de Ziua Internaţională a Muncii Decente.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Mariua Militarul, afirma, vineri, că jandarmii, în număr de aproximativ 300, cu posibilitatea suplimentării forţelor, nu vor acţiona represiv faţă de colegii lor din poliţie şi din sistemul penitenciar, deşi aceştia nu au autorizaţie de marş. "Am luat măsuri de ordine publică şi le vom asigura protecţia atât lor, cât şi cetăţenilor bucureşteni. Vom rămâne cu ei pe parcursul protestului. Am luat decizia de a-i însoţi spre Palatul Cotroceni pentru că, dacă îi opream în Piaţa Victoriei şi liderii lor sindicali îi îndemnau în continuare să plece în marş, situaţia ar fi devenit tensionată", explica Marius Militaru.

Referitor la faptul că jandarmii sunt nevoiţi să monitorizeze protestul colegilor lor din MAI şi ANP, Marius Militaru a precizat că nu se fereşte să recunoască faptul că situaţia este "ingrată", dar că, deşi sunt pe aceeaşi baricadă cu poliţiştii şi angajaţii din penitenciare, jandarmii au anumite obligaţii ca militari şi aceste obligaţii primează.

Întrebat dacă decizia de a însoţi protestatarii spre Palatul Cotroceni este o formă tacită de protest, Militaru a spus că acest lucru este fals şi că plecarea jandarmilor alături de sindicalişti este doar "o decizie inteligentă de ordine publică".

Sâmbătă, Poliţia Rutieră şi Jandarmeria nu au putut fi contactate, până la transmiterea acestei ştiri, pentru a comunica un punct de vedere cu privire la decizia preşedintelui Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici