Grup suspectat că fura bani din aparate de jocuri de noroc, destructurat

Un grup format din şapte persoane, suspectat că a furat bani din aparate de jocuri de noroc, prin intermediul unor dispozitive electronice, a fost destructurat de DIICOT Sălaj, trei dintre membri fiind arestaţi.

1014 afișări
Imaginea articolului Grup suspectat că fura bani din aparate de jocuri de noroc, destructurat

Grup suspectat că fura bani din aparate de jocuri de noroc, destructurat (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax foto)

Procurorul-şef al DIICOT - Biroul Teritorial Sălaj, Dan Buduşan, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că instituţia a destructurat un grup format din şapte persoane, şase din Jibou şi una din Oradea, cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani, care a săvârşit infracţiuni informatice.

"Procurorii din cadrul DIICOT - Biroul Teritorial Sălaj au destructurat un grup format din şapte persoane care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni informatice, respectiv accesarea fără drept a mai multor aparate de jocuri de noroc prin conectarea la acestea a unor dispozitive electronice artizanale în scopul sustragerii de bani. Grupul şi-a început activitatea în 2009, în judeţul Sălaj, fiind format din şase persoane din Jibou şi o persoană din Oradea", a spus Buduşan.

Potrivit sursei citate, din 2009 şi până în prezent, cele şapte persoane au conectat dispozitive electronice artizanale la mai multe aparate de jocuri de noroc din diferite localităţi şi au modificat datele informatice ale acestora, sustrăgând sume importante şi cauzând prejudicii mari administratorilor aparatelor. Grupul acţiona în complicitate cu barmanii sau cu patronii localurilor, împărţind cu aceştia banii.

"Cei şapte inculpaţi aveau roluri diferite în fraudarea aparatelor de jocuri de noroc. Astfel, doi din inculpaţi identificau localuri izolate în care se aflau aceste aparate de joc, luau legătura cu barmanii sau patronii localurilor, stabileau înţelegerea concretă cu privire la data loviturii şi verificau sumele de bani care urmau să fie încasate din lovitura respectivă", a spus Buduşan.

El a menţionat că alţi patru inculpaţi se ocupau de partea tehnică, adică interveneau în softul aparatului şi modificau datele acestuia pentru însuşirea sumelor de bani. De asemenea, un inculpat se ocupa de transportul celorlalţi, precum şi cu supravegherea locaţiei pentru ca alte persoane să nu intre.

"Inculpaţii şi-au desfăşurat activitatea infracţională în localuri din mai multe judeţe. Până acum, au fost identificate locaţii din Zalău şi Şimişna, din Sălaj, Poienile de sub Munte, Ilva şi Săpânţa, din Maramureş, Turda şi Câmpia Turzii, din judeţul Cluj, Satu Mare şi comuna Râşca, din judeţul Satu Mare, în municipiul Bistriţa şi în municipiul Piatra Neamţ. Alegeau localuri izolate, fără sisteme de supraveghere cu camere video", a afirmat Buduşan.

Potrivit sursei citate, grupul acţiona doar noaptea, după ce localurile se goleau, şi obţinea câştiguri cuprinse între 3.000-50.000 de lei în urma unei singure acţiuni.

Pentru prinderea grupului, DIICOT Sălaj a organizat un flagrant, în noaptea de 29 spre 30 noiembrie, la un local din Câmpia Turzii, unde patroana avea în chirie trei aparate de jocuri de noroc aparţinând unei firme din Târgu Mureş.

În urma flagrantului, asupra inculpaţilor au fost găsite ustensile, suma de 430 de euro şi 3.000 de lei.

"Inculpaţii au recunoscut că au încercat să sustragă din cele trei aparate 9.000 de lei. După flagrant, cei şapte inculpaţi au fost duşi la sediul DIICOT Sălaj, iar după audierea lor s-a dispus reţinerea preventivă pentru 24 de ore a patru dintre ei, ceilalţi trei învinuiţi fiind cercetaţi în libertate", a spus Buduşan.

Potrivit acestuia, cele patru persoane reţinute au fost prezentate Judecătoriei Zalău cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, pentru constituire sau aderare la un grup în vederea săvârşirii de infracţiuni, pentru acces fără drept la un sistem informatic - faptă săvârşită în formă continuată, pentru cauzarea unui prejudiciu patrimonial unei persoane prin introducerea, modificarea sau ştergerea de date informatice ori prin împiedicarea funcţionării unui sistem informatic în vederea obţinerii de beneficii material - infracţiune săvârşită în formă continuată.

"Judecătoria Zalău a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a trei din cei patru inculpaţi, iar faţă de al patrulea a dispus măsura obligării de a nu părăsi localitatea, decizie faţă de care DIICOT va declara recurs", a spus Dan Buduşan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici