Grupare specializată în fraude informatice pe internet, cu ramificaţii în Germania, destructurată

O grupare specializată în fraude informatice pe internet, cu ramificaţii în Germania, care a produs un prejudiciu estimat la aproximativ 300.000 de euro, a fost destructurată de poliţiştii constănţeni, şapte persoane urmând să fie prezentate instanţei cu propunere de arestare preventivă.

210 afișări
Imaginea articolului Grupare specializată în fraude informatice pe internet, cu ramificaţii în Germania, destructurată

Grupare specializată în fraude informatice pe internet, cu ramificaţii în Germania, destructurată (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, membrii grupării sunt suspectaţi că, prin activităţi de tip phishing, au obţinut datele mai multor conturi pe care le-au folosit ulterior pentru a face cumpărături pe site-uri din străinătate. Bunurile obţinute astfel erau trimise apoi în România unde erau valorificate, banii obţinuţi fiind însuşiţi de membrii grupării, prejudiciul fiind estimat, până în prezent, la aproximativ 300.000 de euro.

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa şi procurorii DIICOT Constanţa au făcut, duminică, 26 de percheziţii, 22 în judeţul Constanţa, două în municipiul Tulcea, şi câte una în judeţele Ilfov şi Olt, la locuinţele mai multor persoane suspectate de fraude informatice.

În urma percheziţiilor au fost descoperite mai multe computere, parfumuri, un autoturism de lux, sute de articole sportive despre care existau indicii că au fost comandate din străinătate prin intermediul conturilor compromise, urmând să fie valorificate. Valoarea totală a bunurilor ridicate până în prezent este de aproximativ 150.000 de euro.

În urma probatoriului administrat în cauză şapte persoane au fost reţinute şi urmează ca în cursul zilei de luni să fie prezentate instanţei cu propunere de arestare preventivă, fiind acuzate de constituire sau aderare la un grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic şi fraude informatice.

De asemenea, în cauză s-a cooperat cu autorităţile judiciare din Germania, patru dintre membrii grupării fiind arestaţi acolo pentru fapte similare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici