Guvernul amână cu o lună perioada de începere a zilelor libere neplătite

Perioada în care instituţiile publice trebuie să înceapă reducerea cheltuielilor salariale cu 15,5% prin acordarea de zile libere fără plată a fost amânată de Guvern cu o lună, pentru perioada octombrie-decembrie 2009, faţă de intervalul septembrie-noiembrie anunţat anterior.

135 afișări
Imaginea articolului Guvernul amână cu o lună perioada de începere a zilelor libere neplătite

Guvernul amână cu o lună perioada de începere a zilelor libere neplătite (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

Noul interval este inclus în proiectul de lege privind reducerea cheltuielilor bugetare, pentru care Guvernul îşi asumă răspunderea în faţa Parlamentului.

"În vederea încadrării în constrângerile bugetare determinate de situaţia de criză economică, în perioada octombrie-decembrie 2009, conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare, au obligaţia de a diminua cheltuielile de personal, în medie cu 15,5% lunar", se arată în documentul final.

Decizia va fi aplicată prin acordarea personalului propriu, indiferent de statutul acestora, de zile libere fără plată pentru o perioadă de până la 10 zile lucrătoare, reducerea programului de lucru, măsuri ce combină aceste două alternative sau altă măsură cu efect echivalent.

Modalitatea de aplicare a acestei măsuri va fi stabilită cu acordul salariatului, după consultarea organizaţiilor sindicale sau reprezentanţilor salariaţilor.

Pentru personalul militar din instituţiile din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, măsura se aplică pentru un număr de până la 14 zile calendaristice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici