Guvernul amână introducerea certificatului energetic solicitat la tranzacţii imobiliare

Guvernul a amânat, în şedinţa de miercuri, decizia ca certificatul energetic solicitat la operaţiunile de vânzare, achiziţie sau închirierea de locuinţe să fie introdus începând cu 15 iunie.

28 afișări
Imaginea articolului Guvernul amână introducerea certificatului energetic solicitat la tranzacţii imobiliare

Guvernul a decis să introducă din 15 iunie certificatul energetic solicitat la tranzacţii imobiliare (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Ministerul Dezvoltării a anunţat, printr-un comunicat de presă, că Guvernul a aprobat introducerea certificatului începând cu 15 iunie, dar instituţia a revenit ulterior, precizând că membrii Guvernului au avut, miercuri, o discuţie referitoare la proiectul de ordonanţă de urgenţă propus de minister cu privire la introducerea certificatelor energetice în tranzacţiile imobiliare şi că s-a decis amânarea aprobării acestui proiect de act normativ.

"Referitor la comunicatul de presă transmis anterior, referitor la certificatele energetice, revenim cu urmatoarele precizări: membrii Guvernului au avut o discuţie referitoare la proiectul de ordonanţă de urgenţă propus de Ministerul Dezvoltării cu privire la introducerea certificatelor energetice în tranzactţile imobiliare şi s-a decis amânarea aprobării acestui proiect de act normativ. Vă mulţumim pentru înţelegere", se arată în al doilea comunicat al ministerului.

Proiectul de act normativ, prezentat săptămâna trecută de MEDIAFAX, releva că precontractele semnate şi încheiate la notariat pentru vânzare-cumpărare locuinţe, precum şi documentaţiile depuse la instituţiile bancare în vederea perfectării contractelor de vânzare-cumpărare locuinţe, înregistrate înainte de data intrării în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă, se finalizează conform legislaţiei în vigoare la data încheierii/înregistrării acestora.

Documentul relevă totodată că pentru elaborarea certificatelor au fost atestaţi tehnico-profesional, până la 30 aprilie 2010, un număr de 767 specialişti ca auditori energetici pentru clădiri.

Legea 372/2005 prevede că la încheierea oricărui contract de vânzare-cumpărare sau închiriere pentru clădirile de locuit familiale şi apartamentele din blocurile de locuinţe va fi obligatorie prezentarea certificatului de performanţă energetică al clădirii.

Legea urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2010, dar Guvernul a decis să amâne cu un an, până la 1 ianuarie 2011, termenul de la care statul impune obligativitatea certificatului energetic. Amânarea a fost decisă după ce Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România a avertizat că certificatul va majora preţul caselor vechi cu 5-10% şi va bloca tranzacţiile.

Ulterior însă s-a constatat că România trebuie să preia recomandările Parlamentului European stabilite prin Directiva privind performanţa energetică a clădirilor, prin introducerea acestui certificat de la 1 martie 2010.

În primăvara acestui an, Guvernul a amânat însă decizia ca certificatul energetic să fie introdus de la 1 martie, considerând că procedurile de aplicare a noului sistem nu sunt suficient de clare, iar numărul de auditori energetici este încă insuficient.

Surse oficiale au declarat atunci agenţiei MEDIAFAX că Guvernul va solicita Comisiei Europene o derogare de la aplicarea directivei în domeniu a UE şi o amânare cu trei luni, până în luna iunie, a termenului de la care să fie introdus certificatul energetic.

Prin certificat, potenţialul cumpărător sau chiriaş este informat asupra performanţei energetice a apartamentului. Documentul este valabil 10 ani de la data emiterii şi se elaborează de către auditori energetici pentru clădiri, persoane fizice atestate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici