Guvernul ar putea să îşi asume răspunderea pe Coduri - surse

Guvernul va trimite săptămâna viitoare Codurile în Parlament, pentru a fi dezbătute pentru o perioadă de două luni, după care intenţionează să îşi asume răspunderea pentru adoptarea lor, au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, surse care au participat la discuţia de la Palatul Cotroceni.

20 afișări
Imaginea articolului Guvernul ar putea să îşi asume răspunderea pe Coduri - surse

Guvernul ar putea să îşi asume răspunderea pe Coduri - surse

Liderii partidelor de guvernământ şi principalii membri ai Cabinetului au stabilit, marţi seară, la Cotroceni, în discuţia cu preşedintele Traian Băsescu, ca Guvernul să trimită, săptămâna viitoare, cele patru Coduri în Parlament.

Surse care au participat la discuţiile de la Cotroceni au declarat, pentru MEDIAFAX, că în urma discuţiilor de la Cotroceni s-a ajuns la o variantă intermediară între sugestia şefului statului, ca Guvernul să îşi asume răspunderea pentru adoptarea codurilor şi intenţia Guvernului ca aceste Coduri să fie dezbătute în Parlament.

Potrivit surselor menţionate, Guvernul va trimite Parlamentului cele patru Coduri săptămâna viitoare, urmând ca, după o dezbatere de aproximativ două luni, să îşi asume răspunderea pentru adoptarea lor.

Preşedintele Traian Băsescu a invitat, marţi, la Cotroceni, reprezentanţii instituţiilor cu responsabilităţi în reforma justiţiei precum şi pe preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, pe premierul Emil Boc, pe vicepremierul Dan Nica şi pe ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, întâlnirea viza o analiză a măsurilor ce trebuie întreprinse astfel încât România să îşi îndeplinească obligaţiile asumate prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană. Preşedinţia menţiona că articolul 148 din Constituţie prevede, la alineatul 4, că "Parlamentul, preşedintele României, Guvernul şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării".

Întâlnirea de la Palatul Cotroceni a durat aproape patru ore.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, declara, săptămâna trecută, că trebuie accelerate procedurile parlamentare pentru adopatarea celor patru Coduri, penal, de procedură penală, civil şi de procedură civilă, o altă soluţie putând veni de la Guvern, prin asumarea răspunderii.

"La ora asta nu văd altă soluţie decât, dacă cele două partide îţi menţin punctul lor de vedere, care este radical diferit, este să încercăm trecerea lor Parlament, prin procedură accelerată şi, dacă acest lucru nu e posibil până la un termen rezonabil , Guvernul să schimbe abordarea şi să încerce trecerea prin asumarea răspunderii", a spus Cătălin Predoiu.

Termenul rezonabil, în opinia ministrului, este până în luna iunie.

Citeşte şi

Băsescu doreşte realizarea graficului acţiunilor pentru ridicarea monitorizării pe justiţie

Băsescu a invitat marţi la Cotroceni conducerile instituţiilor din justiţie

Cătălin Predoiu: Raportul CE poate fi apreciat ca obiectiv şi tehnic

Raport CE: Viteza progreselor în reforma justiţiei nu a fost menţinută

Raport CE: DNA continuă să demonstreze un parcurs pozitiv

Raport CE: ANI să demonstreze că poate face investigaţii fără interferenţe externe

Raport CE: România să demonstreze eficienţă tratând cu rapiditate cazurile de înaltă corupţie

Băsescu: Guvernul să-şi asume răspunderea pe cele patru coduri

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici