Guvernul caută resurse pentru a plăti sumele restante din programul 50-20

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, afirmă că Guvernul va plăti sumele restante în programul „50/20” pentru refugiaţii ucraineni, dar evită să dea un termen. El afirmă că „se lucrează pentru a identifica resursele” necesare acestui program.

1798 afișări
Imaginea articolului Guvernul caută resurse pentru a plăti sumele restante din programul 50-20

Guvernul caută resurse pentru a plăti sumele restante din programul 50-20

„Cei care au decis, nu mă refer la instutiţii, ci la persoanele private, la români sau organizaţii care au fost implictate din prima zi, de la cei de la Siret sau alte vămi, până la ce se întâmplă în zilele acestea, când în ciuda întârzierilor acumulate în ultimele luni, mă refer la deconturi, la plăţi, au decis să-şi păstreze mărinimia, ajutorul, mâna întinsă acestor oameni. Banii vor ajunge la ei. În ciuda acestor întârzieri, îşi vor recupera toate formele de sprijin financiar pe care, în conformitate cu cadrul legal, le-au manifestat faţă de aceşti oameni. Reamintesc că măsura pe care Guvernul a anunţat-o, aceea de a ajuta toţi aceşti oameni care şi-au asumat benevol, cei mai mulţi dintre cei care şi-au deschis uşile au făcut-o fără ca guvernul să fi anunţat că va face vreun decont, iar asta face cu atât mai nobilă misiunea pe care şi-au asumat-o. Există acest regret în legătură cu întârzierile. Ele vor fi recuperate”, spune Dan Cărbunaru.

El a admis că nu s-au făcut plăţi de patru luni.

„Programul 50-20 este un efort semniificativ pe care statul român l-a făcut pentru a veni în sprijinul cetăţenilor ucraineni. Nu dorim să minimalizăm, ci mai degrabă să şi repunem cumva în oglindă importanţa sprijinului pe care cetăţenii, societatea civilă au înţeles să-l ofere acestor oameni. Faptul că există anumite întârzieri în efectuarea de plăţi confirmă şi amploarea sprijinului pe care românii îl oferă refugiaţilor ucraineni. (...) În câteva zile, noul cadru normativ va da în primulul rând predictibilitate şi o perspectivă mecanismelor prin care aceste plăţi vor fi făcute. Situaţia plăţilor restante pentru lunile care au trecut din acest an, va fi clarificată curând. Raportul anual ne arată că am depăşit o jumătate de miliard de euro pentru aceşti oameni aflaţi în nevoie. Este un efort substaţial pentru care ai nevoie de resurse şi se lucrează pentru a identifica aceste resurse”, adaugă Cărbunaru.

El precizează că autorităţile de la Bucureşti poartă un dialog cu responsabilii Comisiei Europene pentru decontarea unor sume din programul 50-20.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici